Eladó, kiadó – így hirdess vagy keress lakást magánszemélyként profin!

Technika 2022.05.06. Sándor Lili, László-Kun Zsófia
A tisztességes alaprajzi ábrázolás közérdek és közügy. Persze, lehet ujjal mutogatni az építész társadalomra, hogy ez csupán az ő vesszőparipájuk, azonban amint az ember összeköti fejben az alaprajzok kérdéskörét az ingatlanügyletekkel, rájön, hogy mindenkinek köze van a lakhatáshoz így vagy úgy. Legyen szó albérletről, lakótárs keresésről vagy éppen lakásvásárlásról, mindannyiunk érdeke, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsunk vagy éppen kapjunk. Lássuk csak, mikre figyelj igazán!

 

A közösségi oldalak vonatkozó csoportjait és a kiadásra vagy eladásra szakosodott gyűjtő oldalakat bújva sokszor elfog a pulykaméreg, ami idővel keserédes nevetésbe csap át egy-egy hirdetést szemlélve. Nyilván a kiadás-kivétel vagy az adás-vétel senkinek sem a napi rutin tevékenysége (tisztelet az ingatlanos kollégáknak), már-már kötelező rossznak is tekinthetjük a folyamat idegőrlő részeit. Azonban a tényt senki sem vitathatja el, hogy egy hirdetés névjegykártyája vagy éppen önéletrajza a világhálón elhelyezett fotósorozat és informatív alaprajz az üzlet tárgyáról. Olyan ez, mint a munkakeresés. Ha valakinek tetszik az első benyomás, interjú gyanánt tovább megy a szövegre és megkezdődhet a kommunikáció a két fél között, hogy a végén ideális esetben megköttessen maga az alku. 

A képi megörökítés alapvető fortélyainak egy egész könyvet lehetne szentelni, hiszen a családi emlékképek GDPR biztonságától kezdve a szerte széjjel hagyott személyes tárgyakon át több sebből képes vérezni egy amúgy ideális lakás jelölt is. Mégis pár lényegesebb gondolat erejéig hunyjunk szemet efölött, hiszen, ha a jelenlegi lakó kiköltözik, jó esetben viszi magával a holmiját, nekünk csupán a négy fal (és a megbeszélt nyereménytárgyak, valamint a lakhatást biztosító egyéb berendezések) maradnak.

Az adott lakás vagy lakásrész 1 méteres magasságban elmetszett vetülete, közismertebb nevén alaprajza nem más, mint a csupasz valóság. Félreértés ne essék, az alaprajz közkinccsé tétele az alap, segít megérteni a helyiségek közötti kapcsolatokat a laikus nézőnek, aki még nem járt a “tetthelyen”. Van, ahol a képek tudnak magukért beszélni, de bizonyos elrendezések nem egyértelműek, bárhogy is fotózza még akár a profi is. Vegyük csak szigorúan sorra az alapvető információs követelményeinket, a terv kell, hogy tartalmazza a megérkezés helyét, a bejárati ajtót. Szükséges láttatni a falakban elhelyezett nyílásokat, a belső ajtókat és a homlokzati nyílászárókat. A legtöbb esetben ezek a feltételek még teljesülnek is, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha a valósággal még csak köszönőviszonyban sincsenek az ábra arányai, akkor igazából fel is tüntethető, hogy “az alaprajz csupán illusztráció”. Mivel legtöbben online keresgélünk, így egy hely arányait nem a klasszikus méretaránnyal és vonalzóval határozzuk meg, hanem sokkal inkább korábbi tudásunkból megismert tereptárgyakkal. Esetünkben pontosan ilyen eszköz lehet egy ajtó, a különböző ajtó szabványokat még csak nem is ismerve, nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy egy átlagos szoba ajtaja 90 cm szélességű, egy mellékhelyiségé pedig 75 cm. Viszont mikor adott egy magát alaprajznak látszó illusztráció manó méretű nyílászárókkal és egy, a helyiség egészére vonatkozó alaprajz mérettel joggal érezhetjük magunkat becsapva, hiszen vagy az ábrázolás hamis, vagy a megadott négyzetméter. Apróságnak tűnhet ugyan, de a való életben igen bosszantó, ha centimétereken múlik egy bútor elhelyezhetősége, mi több, hiába épültek panellakások ezrével, az ajtók mégis egyedi gyártmánynak minősülnek, ennek megfelelő árképzéssel együtt. Nem mindegy, hogy egy nyíló ajtószárny mögött kecsesen elfér-e egy könyvespolc, ne adj Isten gardróbszekrény, vagy még annyi falszakasz sem áll rendelkezésre, hogy az ajtótokot vágás nélkül fel lehessen helyezni, ezzel takarva a sokszor nem a legeldolgozottabb falfelüleket. Ha igazán jó akarsz lenni “áldozatodhoz”, tehát a potenciális lakótársadhoz, bérlődhöz, vásárlódhoz, a helyiség neveken túl feltünteted az ott található burkolatot is, illetve megadsz egy széle-hossza méretet mindenhol. 

Könyörögve kérlek kedves olvasó, ha nincs szakavatott ismerősöd a témakörben, aki segíthetne, először egy papírt, ceruzát és egy vonalzót vegyél elő a mű elkészítéséhez. Bár a valós kivitelezésben sokszor nem sikerülnek a derékszögek, legalább papíron adjuk meg a módját, hogy az egyenes valóban egyenes legyen, a 90 fok pedig sem több, sem kevesebb. Ha megvan a mű, egy fekete toll segítségével máris vastagság adható a falaknak és mindenféle öltöztetés nélkül el is készülhet egy minimalista, de tisztességes alaprajz. Ha ennél többre vágysz, szabadkézi módszerekhez nyúlva is bátran kidíszítheted a tervet. Annyi kreatív közösségi oldal adhat ihletet, és igenis filctollal is lehet akár szebbet alkotni, mint számítógéppel, vessünk csak egy pillantást a Föld egy másik szegletére és kísérletezzünk bátran mi is a technikák útvesztőjében.

Aki nem tud szabadulni a technika ördögien magával ragadó világától, vagy csupán professzionálisabbnak tartja ezt a megoldást, esetlegesen egy fikarcnyi kézügyességet sem örökölt elődeitől számos programot találhat eszközként, akár csinosan összegyűjtve egy helyre. A paletta széles spektrumú, a legegyszerűbb Exceltől egészen a 3D-ben történő ábrázolásig terjed a skála, ám ha nem tudja az ember, hogy mit szeretne látni, könnyű elveszni a lehetőségek sűrűjében és arra eszmélni, hogy már nem is a tájékoztatást tartjuk szem előtt hosszú percek óta, hanem a lebutított SIMS házat dekorálunk lakók nélkül. Félreértés ne essék, a nagy ingatlanfejlesztők is a színes-szagos, berendezett alaprajzokkal hálózzák be az érdeklődőket. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy esetükben sokszor az épület még csak tervasztalon létezik, nem tudják a valóságot megörökíteni, illetve a berendezés kizárólag az élhetőséget hivatott megmutatni, hogy a lakás méretei milyen kialakítási alternatívát engednek. Egy használt lakás esetében bizony csak a saját bútorainkat tudjuk a papírra befaragni, amiket jó esetben magunkkal tovább viszünk vagy ha kiadásban gondolkodunk a kedves bérlő szemre vételezhet. Ha mindenképpen berendezést akarunk ábrázolni, ügyeljünk rá, hogy csak igényes kivitelben tegyünk, mert még a végén többet árt, mint használ a megjelenítés. Vegyük figyelembe döntésünkkor, hogy az egyéni preferenciák, megszokások jelentősen eltérhetnek, ha valaki lát egy franciaágyat, érthet alatta szélsőséges esetben 140 cm-es, de akár 220 cm-es bútordarabot is. Hasonló a helyzet a kádak, asztalok világában, de talán egy hozzávetőlegesen 60×60 centiméteres hűtővel, sütővel vagy nagyobb mosógéppel nem tájolunk el senkit sem.

Most, hogy minden fortély a felszínre került, irány kedves olvasó a mély vizekre! Az új szemlélettel vizsgálva a népszerű oldalakat máris derűsebb az élet. Ha teheted, add tovább a tudást, hogy Magyarország egyszer a korrekt alaprajzok hazája lehessen!