Káprázatos szépségű társasjáték a hétvégére: Ez a Dixit Stella

Magazin 2022.05.14. Kiss Johanna
Ha nem is vagy a társasjátékok megszállottja, a Dixit nevezetű játékról biztosan hallottál már. Minden idők egyik legnépszerűbb társasa, egyszerű és nagyszerű a felépítése. Most a Dixit játékuniverzum egy újabb darabjáról lesz szó, a Stelláról. Nagyszerű időtöltés beszélgetős, összeülős baráti estékre, vagy akár a családi fészekbe egy hosszú nap végén. 

 

A Stella a hagyományos Dixit társas egy folytatása. Nyolc és százhúsz (!!) éves kor között ajánlott, három – hat játékos játszhat vele egyszerre, játékideje pedig 25-30 percet vesz igénybe. 

A játék menetét és eszközeit tekintve, minden játékosnak van egy színe, ahhoz kapcsolódó táblával, törlőkendővel és tollal. Itt is megtaláljuk a jól ismert Dixit kártyalapokat, 84 darabos pakliban. Ebből 15 az asztal közepére kerül, felfordítva. Összesen négy fordulóból áll egy játék, minden fordulóhoz húzunk egy szókártyát a vaskos szópakliból. Ezután, az adott szóhoz igazítva, mindenki asszociál 1, maximum 10 kártyára a kitett lapok közül, és ezt szépen be is ikszeli a saját táblácskáján. A játékhoz tartozik még egy pontozótábla is, amelyen a játékosok az adott forduló győzelmi pontjait dokumentálják. Természetesen az győz, aki a legtöbb győzelmi pontot összegyűjtötte. 

De akkor lássuk is, miből áll egy forduló. Először is: ikszelj! De vigyázz, senki se lássa a tábládon bejelölt lapokat. Próbálj okosan gondolkodni, mert ha olyan kártyára esik a választásod, amit senki más nem jelölt, csúnyán pórul járhatsz. Ezután jön a bejelentés fázis: sorban jelöljétek a tábla bal szélén, hogy ki mennyi lapot jelölt. A legmagasabb pontszámú játékos megfordítja a számkorongját, hiszen ő vállalta a legnagyobb kockázatot. Végül pedig a felfedés fázis a pontozással: az óramutató járásával megegyező irányban mindenki mutasson rá egyenként egy-egy lapra, melyet választott. Ilyenkor, ha a felfedő játékoson kívül még ketten választották az adott lapot, mindenkinek fejenként 2-2 pont osztható ki. Ha rajta kívül csak egy emberrel egyezik az X, akkor fejenként 3-3 pontot is szereznek. Ha pedig olyanra mutat, amelyre senki másnak nem esett a választása, a játékos kiesik a fordulóból.

Figyelem! Olyanra lapra nem lehet mutatni, amit egyszer már felfedtek! Ha pedig az a játékos esik ki, akinek legfelül volt a korongja, csak a szerzett pontjai felét kaphatja meg! Röviden ennyi lenne a játék lényege, ugye, hogy nem is olyan ördöngős?

Ha összevetjük a hagyományos Dixittel, az első gondolatunk az lehet, hogy sok a hasonlóság. Ennek ellenére mégis indokolt a játék megléte, hiszen itt egy fordított, egészen más hangulatú felépítésről van szó. Te kapod a szót és az alapján asszociálsz, kevesebbet kell agyalnod és kevesebb kreativitásodat veszi igénybe a játék. Óriási pluszpontot jelent a tény, hogy a társas igyekszik a hasonló, összehangolt gondolkodásra rávezetni társaiddal. Ha pedig tudod mikor „elég” valami, vagyis, hogy mikor kockáztatsz eleget és mikor kell megálljt parancsolni, az előnyödre válik majd. Nagyobb kockázat vállalásra és izgalmakra is számíthatsz, mint a lágy hangulatú Dixit esetén. Ha ez sem riaszt vissza, a játék biztosan a szívedbe lopja magát! A minőség garantált, a kivitelezés meseszép. Potom 11-12 ezer forintért találhatjátok meg Stellát a boltokban. 

Téged meggyőzött a leírás? Jó hangulatú, különleges és izgalmas kikapcsolódást kívánunk a játék mellé!