Mi a közös a bitcoinban, az aranyban és a LEGO-ban?

Magazin 2022.05.15. Szabó M. András
Az elmúlt évben a pandémia után jelentkező magas infláció következtében egyre népszerűbbek lettek a különböző befektetések. Az emberek már régóta választják ezt a módszert a vagyonuk megtartására, azonban a kritikus időkben még fontosabb, hogy tudjunk ezekről a lehetőségekről. Nem mindegy ugyanis, hogy mibe, mikor és mennyi pénzt invesztálunk.

 

A befektetések szükségességét az infláció adja. A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy a kismértékű pénzromlás az egészségesen működő gazdaság jele. Ez viszont azt jelenti, hogy ha a vagyonunkat sok ideig egy valutában tartjuk, akkor az idővel kevesebbet fog érni, mint amikor megszereztük. Logikus tehát, ha ilyen esetben valami értékállóbb terméket vásárlunk a pénzünkön. Az ilyen befektetések alapvetően két kategóriába sorolhatóak az alapján, hogy mi a motivációnk. Egyrészt kereshetünk olyan terméket, ami csupán ellensúlyozza a pénzromlást és az állandó értékével veszteség nélkül megtartja a vagyonunkat. Másrészt a bátrabbak olyan lehetőségeket is kereshetnek, ahol később nem csak az eredetileg elköltött pénzünket, hanem azon felül valamekkora profitot is kézhez kaphatunk. Nyilván az ilyen befektetések általában kockázatosabbak és nagyobb eséllyel végződhetnek a vagyonunk elvesztésével. Ezért is nagyon fontos, hogy a pénzünket lehetőleg diverzifikáltan kössük le. Sokkal kevésbé fog fájni, ha valamelyik befektetésünk veszteséges lesz, ha van mellette három másik, amin viszont pénzt szereztünk.

A vagyonunk értékálló termékekben való lekötésének nagy hagyománya van a történelmünkben. A legismertebb formája a befektetésnek már régóta az aranyvásárlás. A nemesfém megbízhatóságát sokáig az adta, hogy az 1971-ig működő Bretton Woods-i rendszerben a dollárnak adta a fedezetét. Ez ugyan ma már nincs így, az arany azonban még mindig az egyik legbiztosabb, az értékét stabilan tartó termék. Nem csoda, hogy ahányszor valamilyen konfliktus, háború vagy gazdasági válság alakul ki a világban, akkor a kereslete jelentősen megugrik. Az értékpapírok szintén már régóta a legnépszerűbb befektetési formák közé tartoznak. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt a kötvény. Ennek a megvásárlásával valójában egy hitelt nyújtunk a kibocsátónak, amit aztán bizonyos idő elteltével kamatostul kapunk vissza. A másik jelentős értékpapír a részvény, ahol a pénzünkért tulajdonrészt kapunk a kibocsátó vállalatban. Ez egyrészt arra jó, hogy a papírt felmutatva a profitból származó osztalékra jogosultak vagyunk. Másrészt, amiért manapság még többen vásárolják ezeket, az a részvény árfolyamának várt megemelkedése. Nyilván, ha kisebb összegért szereztünk be egy ilyen értékpapírt, mint amennyiért tovább tudjuk adni, akkor azon összességében pénzt kerestünk. Persze ez a fajta befektetés sokkal bizonytalanabb, mint a kötvény, de ezért cserébe a nyereség is nagyobb lehet rajta.

Van azonban, aki nem szeretne valamilyen megfoghatatlan értékű papírba fektetni a pénzét. Nekik valami olyan terméket kell találniuk, ami ténylegesen használati eszköz az emberek mindennapjaiban, ráadásul az évek alatt nem nagyon veszít az árából. Ilyenek például a lakások és a házak. Ezek, ha jó állapotban vannak és stabil felépítésűek, akkor sok év alatt sem értéktelenednek el. Sőt, ha jó környéken van, ahova tömeges országon belüli migráció irányul, akkor akár még jóval meg is növelheti az árát, mire eladjuk. Azokban az években pedig, amikor még a mi tulajdonunkban van kiadhatjuk ezeket bérlőknek, így egy kis extra profitot szerezve az üzleten.

Bár a hagyományos befektetési formák még ma is működnek, az emberek az utóbbi években egészen új ötletek felé is vették az irányt. Ilyenek például a különböző kriptovaluták vagy a nemrég megjelent NFT-k is. Ezek összességében elég rizikós módszerek, amin azonban hatalmas pénzeket is lehet szerezni, ha értünk a piacukhoz. Szintén egy érdekes megoldás a LEGO játékokba való befektetés. Ennek a lényege, hogy olyan termékeket vásárlunk a dán üzletlánctól, aminek a forgalmazása feltételezéseink szerint egy idő után megszűnik. Ha ez bekövetkezik, akkor ezen szetteknek az ára hirtelen óriásit ugorhat. Kell ehhez persze az is, hogy egy népszerű játékról legyen szó, amire nagy a kereslet. Persze ezt a tényezőt mindig meg kell fontolnunk. Ha olyan terméket vásárlunk, amit később senki nem akar majd megvenni tőlünk, akkor aligha nevezhetjük ezt egy jó befektetésnek.