Lehet egy betűvel több? – Új formátum a láthatáron

Technika 2022.09.09. László-Kun Gábor, Kiss Johanna

2022. július 1-jén új korszak kezdődött el a magyar közutakon. A három betű-három szám rendszámok kiadásának ideje lejárt, új rendszámformátum vette át a helyét. De mivel jár a mindössze egy karakternyi bővülés? Kétcikkes minisorozatunk második részéből megtudhatjátok!

Azt már tudjuk, hogy mi fán vagy inkább fémen terem a forgalmi rendszám és rövid történelemórán is áteshetett az, aki az előző cikken átrágta magát. Júliusból új korszak vette kezdetét.

Négy betű jó, három rossz

A korábbi, három betű és három szám kombináció huszonkét éven át volt forgalomban. A csere oka, hogy elértük a formátumban kiadható rendszámok határát. Korábban egy-egy betűszéria akár öt évig is futott, mire kipörgött valamennyi kiadható variációja. Így például az autópiacot is keményen sújtó válság időszakában az L 2007-től egészen 2012-ig kitartott, míg az utána következő M 2011-től futott 2015-ig. Az elmúlt 15 évben azonban átlagosan három évig tartott, amíg egy betűsorozat elfogyott. Amíg 2009-ben 147 ezer új rendszám került forgalomba, addig 2016-ban már 360 ezer.

Idén július 1-jén kezdték el kiadni az új, négy betűből és három számból álló rendszámokat, véglegesen nyugdíjazva a korábbi, három betűből és három számból álló variációkat. Az első napon, illetve héten óriási érdeklődés övezte az új azonosítókat. Július 1-jén, pénteken 1480 szett, azaz darabos és páros rendszámot adtak ki, amiből 1099 pár sorozatot (A-A) helyeztek fel személyautókra – árulta el a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. Egyedi rendszámokért azonban valósággal megrohamozták az okmányirodákat. Mint írják, az első napon egyhavi átlagos egyéni, illetve egyedi rendszámigényt dolgoztak fel. Számokban kifejezve: korábban országosan átlagosan 35-40 kérelmet nyújtottak be hetente, míg az első napon csaknem 300-at. Az ezt követő napok is átlag feletti számokat hoztak.

Nyitva egy bármi bárhol?

Akiből azonnal előbújt a kisördög, azok kedvéért tisztázzuk: az új rendszámokon NEM lehet kirakni csúnya (vagy bármilyen értelmes) szavakat, mert az első két karakter csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet (a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók sem szerepelhetnek itt). Ez alapján a jól csengő PPZH például lehet érvényes, akinek esetleg PZH nem jött össze az előző sorozatban.

Ez csak az alapkészlet, az egyedi rendszámok esetében extra összegért kialakítják majd a megrendelő által kitalált hétkarakteres kombinációt. Utóbbiak legalább három, legfeljebb hat folyamatos betűjelből és legalább egy, legfeljebb négy folyamatos számjegyből, együttesen hét jelből állhatnak. Az egyedileg előállított és egyénileg kiválasztott rendszámtábla (utóbbi esetében nem lehet eltérni az első két karakterre vonatkozó korlátozástól) betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyeinek helyén nem szerepelhet kizárólag nulla számjegyekből álló érték.

A különleges rendszámok ára nem változik az újítással. A rendelet szerint az egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadásának, jogosítottjának személyében történő változásának engedélyezése 112 450 forint. Egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának, jogosítottjának személyében történő változás engedélyezése 435 000 forintba kerül jelenleg is.

…az írás megmarad

Fizikai méretét tekintve nincs különbség egy 2004-es és a 2022-es változat között, pedig utóbbira több karakter került elhelyezésre. Adta magát tehát, hogy az új rendszámra új, keskenyebb betűtípus kerüljön. A karakterisztika is megváltozott, ezért sokkal nehezebb lesz például átragasztással hamisítani. Érdekesség, hogy Németországban a DIN-alapú rendszámok (mint amilyen a három betű-három szám volt) idején létezett egy terrorszervezet, amely gyakran ragasztószalaggal alakította át a betűket a német rendszámokon. Ezt megelőzendő bízták meg Karl Georg Hoeflert egy kevésbé manipulálható betűkészlet kialakításával. Ebből született az FE Schrift, ami egyébként az új magyar rendszám alapja is. A rendszámtáblákon monospaced, tehát azonos szélességű betűk szerepelnek. Ennek előnye, hogy a betűközök optikai kiegyenlítésével nem kell foglalkozni, hiszen mindegyik betűnek megvan a maga egységnyi méretű ablaka, amelybe bekerülhet.

A három betű és három szám kb. 17,5 millió lehetséges változatainál a mostani betű és számkombinációk kb. 300 millióval többet tesznek lehetővé, ami több száz évre elegendő lesz, tehát egyhamar nem kell új alternatíván gondolkodni.