96 évesen a Földért, a Föld körül

Technika 2022.09.18. Jónás Dávid
Fotó: Kiss Imre
A 21. század egyik legégetőbb problémája a klímaváltozás, és az ezzel kapcsolatos környezetvédelem. Akik ezzel foglalkoznak, sokféleképpen próbálják felhívni az átlagember figyelmét és érdeklődését. Erre az egyik legnépszerűbb megoldások a különböző természetfilmek és dokumentumfilmek, amik megmutatják nekünk azt, amit a város panelrengetegében nem látunk, egy olyan valóságot, amivel nem érintkezünk nap mint nap. Na de mi is ez a természetfilm pontosan, és mióta létezik? 

 

Ennek a műfajnak a megalkotója jóformán Sir David Attenborough, angol természettudós, dokumentumfilmes. Aki nézett már természetfilmet, minden bizonnyal találkozott már az ő munkásságával, még ha nem is tud róla. Számtalan dokumentumsorozatot és dokumentumfilmet forgatott és narrált a világ számos pontján, ezek közül az egyik legismertebb az Élet a Földön című sorozat, amelyben földtörténeti korok mentén vizsgálja az élet alakulását bolygónkon. Műsorait jellemzi az emberközeliség, kimagasló igényesség és precizitás, amiben évtizedek óta segítségére van a BBC elképesztő stábja.

Az elmúlt években történt az ismeretségében egy nagyobb robbanás, amikor is megjelent az Egy élet a bolygónkon című egyrészes dokumentumfilm a Netflixen, ami a saját szavaival élve egy tanúvallomás. David Attenborough végigvezet minket a Föld élővilágán, és bemutatja nekünk hogyan változott meg minden az ő élete alatt. Láthatjuk, hogy egyetlen emberi élet alatt milyen változások sújtották a bolygót, hogyan uralta le a monokultúra az esőerdők egykori területét, hogyan tűntek el a halak a tengerek és óceánok bizonyos régióiból a túlhalászat miatt, és milyen hihetetlen ütemben olvadt el a sarkköri jégtakaró. A film végén előre pillant a jövőbe, és felvázolja, mi vár az emberiségre, ha folytatja jelenlegi tevékenységét. A film megjelenésével egy időpontban Attenborough regisztrált az Instagramra is, hogy egy általa ismeretlen platformon is megpróbálja elérni az embereket. Kevesebb mint 5 óra alatt érte el az egymillió feliratkozót, amivel rekordot is döntött, ám nem maradt sokáig aktív a közösségi oldalon. Elmondása szerint az üzenetet átadta, innentől nem fog többet posztolni. 

Sokat elmond a kivételes hozzáállásáról és elhivatottságáról, hogy 2022-ben, 96 évesen még új sorozatot forgat a BBC-nek Vad szigetek címmel, ami Nagy-Britannia és Írország állat- és növényvilágát fogja ismertetni, és 2023-ban fog megjelenni. Az ehhez hasonló filmek és sorozatok gyakran 5-10 év anyagából készülnek összevágva, körülbelül ennyi időbe telik egy Attenborough film elkészítése. Azt a színvonalat, amit ő képvisel a filmkészítés ezen műfajában, a mai napig nem sikerül megközelítenie senkinek. David Attenborough valahogy úgy viszonyul a természetfilmhez, mint ahogy Alfred Hitchcock viszonyul a thrillerhez, vagy Bob Marley a reggaehez. Készülnek az ő alkotásaikhoz hasonlóak a mai napig, de csak hasonlóak, a valóságban nem mérhetőek össze. 

David Attenborough munkásságát számos kitüntetés övezi. 2022-ben megkapta második lovagi címét a televíziós munkájáért, valamint a Föld megőrzése érdekében tett szolgálataiért. Ugyanennek az évnek az áprilisában a Föld bajnokának választotta az ENSZ környezetvédelmi programja, valamint bekerült a Nobel-békedíj idei jelöltjei közé is. Mindezek mellett számos fajt neveztek el róla, tiszteletnyilvánításként. Legutóbb, szintén az idei év fejleménye, hogy találtak egy közel 560 millió éves kövületet, amely jelen állás szerint a legősibb olyan állat, amelynek még ma élő rokonai vannak. Az állat maga egy csalánozó, ami a mai medúzákkal, korallokkal és tengeri rózsákkal mutat hasonlóságokat, és Auroralumina attenboroughii névre keresztelték. 

Sir David Attenborough az ehhez hasonló kitüntetéseket méltósággal és szerénységgel fogadta, és minden percnyi nyilvánosságát arra használta, hogy figyelmeztesse az emberek, most kell cselekedni. Célja, hogy az általa látott és tapasztalt dolgokat eljuttassa mindenkihez, és ezáltal rádöbbentsen minket, ha nem teszünk semmit a bolygó védelme érdekében, akkor meg vannak számlálva a napjaink. Ha pedig az ő intő szavára sem hallgatunk, akkor már valóban nincs remény.