Népszerű elektronikai eszközök és használatuk

Technika 2022.09.25. Jónás Dávid

Napjainkban egy meghatározó folyamat a digitalizáció. Folyamatosan térünk át digitális szférába. Ma már szinte senki nem küld levelet, a legtöbb ember nem a postán fizeti be a csekket, visszaszorulóban van a készpénz, és újságot sem olvasnak az emberek papírformában. Legfeljebb az idősebb korosztály ragaszkodik ezekhez a módszerekhez, de sokszor már nekik sincs lehetőségük, mert egyszerűen kiszorítják őket a digitális konkurensek. Cikkünkben sorra vesszük, milyen elektronikai termékek segítenek minket érvényesülni a digitális világban, milyen célszerű felhasználási módjaik vannak, valamint az egyes készülékek után kérdésekkel segítjük az olvasót, hogy esetleges vásárlás esetén milyen témákban érdemes gondolkodnia. 

Okostelefon

Az okostelefonok mai formájának elterjedése talán az egyik legnagyobb változás, ami a 21. századi ember mindennapjait érintette. Ma már szinte kivétel nélkül minden gyermek, fiatal és felnőtt zsebében ott lapul egy telefon. Szükségessé vált a napi kommunikációnkhoz, az interneteléréshez, ezáltal az információ beszerzésének elsődleges eszközévé is vált. Mit is tud pontosan egy modern okostelefon. Azt hiszem kis túlzással mondhatjuk, hogy mindent. Hardver szinten erősebbek évről évre, a csúcskategóriás telefonok felveszik a versenyt egy jó számítógéppel, valamint a népszerűségének köszönhetően számtalan ember foglalkozik ezen eszközök fejlesztésével, valamint a telefonokra készülő applikációk készítésével. Ezek sokfélesége leírhatatlan. A közösségi média platformoktól kezdve játékok, fitnesz programok, munkaeszközök, céges alkalmazások, bármi, ami szem-szájnak ingere. És a jelen tendenciái nem azt mutatják, hogy a telefonos piac visszafogni tervezné magát. Bár egy pár éve már nem találkoztunk igazi világmegváltó innovációval, biztosak lehetünk benne, hogy az okostelefonok tartogatnak még meglepetéseket a jövőre nézve. 

Vásárlási szempontok egyénenként változnak, de érdemes figyelembe venni a memóriát, a tárhely nagyságát, főleg, ha nem bővíthető, akkumulátor erősségét és tartósságát, telefon esetleges vízállóságát, valamint a kamera minőségét, ha ezt rendszeresen használjuk. 

 • Milyen gyakran használjuk a kamerát?
 • Ha fotózunk, mennyire tesszük azt komolyan, mihez kezdünk a képekkel?
 • Használjuk-e a telefont nedves vagy vizes környezetben? 

Okosóra

Egyre elterjedtebbé válnak az okosórák napjainkban. Egy igazi kényelmi funkció, lehetővé teszi az üzenetek kezelését, telefonhívások fogadását és kezdeményezését, anélkül, hogy a telefonunkat kellene használnunk. Ideális aktív sportolók számára, akik számos funkcióval ellenőrizhetik aktuális állapotukat, pulzustól elkezdve sebességen át a megtett szintkülönbségig, miközben nem igényel nagy helyet, nem kell a hatalmas telefont magunkkal rángatni, csak egy óra a csuklóra, és minden meg van oldva. Ezen felül ideális lehet gyermekeknek, akikre még nem szeretnének a szülők telefont bízni, vagy megengedni az iskolába vitelét, de lehetővé akarják tenni, hogy a gyermek elérhesse őket bármilyen szituációban. 

 • Mindennapi vagy professzionális használatra szánjuk? 
 • Adott sporthoz van-e támogatott alkalmazás az órához? 
 • Gyermeknek szánt használat esetén társítható-e hozzá e-SIM kártya?

Tablet

A tablet gyakorlatilag egy nagy kijelzős telefon. Kevésbé alkalmas hordozásra és utcai használatra, de egy munkahelyen, vagy a lakás kényelmében élvezhetjük az előnyeit. Szórakozásra, mint filmnézés vagy játék, tökéletes, vagy akár hírfogyasztásra. Számos magasabb kategóriás tablet kiegészíthető billentyűzettel, és bivalyerős teljesítménnyel rendelkeznek, így alkalmas eszközök lehetnek professzionális munkavégzésre. Gyakorlatilag használhatóak laptopként, főleg kreatív tevékenységekhez ajánlott, mint grafika, képszerkesztés, videóvágás. Valamint fontos figyelembe venni, hogy milyen méretű képernyőre van szükségünk, ezen kívül hardveres felépítése hasonló a telefonokhoz.

 • Szabadidős felhasználásra szánjuk-e vagy munkára, esetleg tanulásra? 
 • Szükségünk van-e kiegészítőkre, mint ceruza, állvány, billentyűzet?
 • Ha esetleg rendelkezünk laptoppal, amit magunkkal hordozunk, van-e értelme pluszba egy tabletnek?

Laptop

A laptop talán az első olyan kategória az említett elektronikai termékek közül, ahol nagyon nagy árkülönbségek és teljesítmény béli különbségek vannak az alacsony- közép- és csúcskategóriás készülékek között, ezért nagyon meg kell gondolni, hogy mire költünk. Telefonoknál, egy olcsó készülék, ami egyébként egy átlagfelhasználó minden igényét kielégíti, és egy csúcskategóriás készülék között nagyjából 250 ezer forint különbség van. Az alma még egy kicsivel drágább, de hát ez ilyen. Eközben laptopoknál, amíg egy egyszerű irodai gépet kapunk 100-150 ezer forintért, addig egy csúcskategóriás laptop az egész más. Bőven milliós összegekért és találhatunk laptopokat, amik természetesen nagyon célzott közönségnek szólnak, de ezért érdemes extrém figyelmességgel mérlegelni, hogy mire van szükségünk. A telefon az a legtöbb embernek telefon, ugyanarra vagy hasonló dolgokra használjuk. Egy laptopnál nagyon meg kell vizsgálni a funkcionalitást. Ha csak otthonra szeretnénk egy egyszerű laptopot, filmezni, böngészni, nem kell komolyt keresni. Irodai munkához szintén. Ha iskolához kell, mondjuk egyetemhez, ott elég népszerű, akkor ahhoz mérten kell megválasztani, mi szükséges a szakhoz. Aki grafikával, 3D modellezéssel foglalkozik, neki szüksége lesz egy komolyabb masinára, míg aki csak tanulásra vagy jegyzetelésre használja, nem igényel extrát. Aztán aki pedig játszani szeretne, ne adj isten új játékokat szeretne jó felbontásban kihajtani, az kösse fel a nadrágját. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, gyakorlatilag minden egyes alkatrész, ami a gépben található: alaplap, processzor, videókártya, memória, hűtés, háttértár, és akkor még számos jellemzőt nem említettem. 

 • Gyakran hordozzuk-e majd a laptopot? (Súly nem elhanyagolható)
 • Milyen méretű kijelzőre van szükségünk, milyen felbontással? 
 • Szükségünk van-e kimagasló grafikai teljesítményre? 

Könyvolvasó

Az e-book olvasó remek módja az alternatív könyvolvasásnak. Környezetkímélő, nem igényel papírt, míg egyszerre kompakt és könnyen hordozható. Ha nem tudnál hova rakni több száz könyvet, vagy egy nyaralásra annyira megpakoltad a poggyászod, hogy nem fér bele 1 könyv sem, nemhogy több, ott az e-book olvasó. Ráfér minden, a remek epub formátumnak köszönhetően kis képernyőn is ideális betűméretben tudunk olvasni, míg a szemkímélő éjszakai módban egy kis háttérvilágítással félhomályban és sötétben is kellemesen tudunk olvasni, ami valljuk be, kapóra jön, ha este csak még egy utolsó fejezetet szeretnénk elolvasni. Az azért muszáj megjegyezni, bár szerintem mindenki, aki szeret olvasni ezt pontosan tudja, hogy a könyvolvasásnak az a nyugtató feelingjét, a lapozgatást, és az új könyv illatát természetesen nem tudja visszaadni, de kompromisszumok mindig vannak. 

 • Gyakran utazunk-e, ahova szívesen magunkkal vinnénk az olvasnivalót? 
 • Szeretünk-e este olvasni? 

Digitális fényképezőgép

A digitális fényképezőgép a laptophoz hasonlóan egy nagyon komoly befektetés, és ahhoz hasonlóan rendkívül széles skálán mozognak a különböző gépvázak és objektívek árai. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy egy profi fotós alkalmanként egyszerre több vázzal, és még jó pár objektívvel a fotóstáskájában mászkál, hamar kiderül, ez egy elég drága hobbi, úgy, hogy a kiegészítő felszerelésről még nem is beszéltünk. Természetes vannak beugró gépek, gyári objektívekkel, amik alkalmasak arra, hogy egy amatőr fotós elsajátítsa a tevékenység alapjait. Hacsak nincsen komoly tapasztalatunk a fényképezéssel, érdemes egy ilyen géppel kezdeni pályafutásunkat, és amint úgy érezzük, van, amit már nem tudunk adott géppel és objektívvel megfelelően lencsevégre kapni, tudni fogjuk milyen további felszerelésre lesz szükségünk, vagy legalábbis azt, hogy honnan gyűjtsünk információt. 

 • Hobbiból szeretnénk fényképezni, vagy profi felszerelésre vágyunk? 
 • Milyen témájú képekhez keresünk objektívet? 

 

Az elektronikai készülékekről általánosan elmondható, hogy vásárlásuk körülményes, és nagyon alaposan utána kell járni, ha jó minőségű, megbízható készüléket szeretnénk, különösen, amikor több százezer forintos összegekről beszélünk, ezért mindenkinek azt tanácsolom, aki ilyen vásárlás előtt van, nézzen utána, olvasson véleményeket a termékekről, kritikákat, keressen meg nagy videós tech csatornákat, és alapos megfontolás után hozzon döntést.