Bízd csak ide, majd én kézben tartom!

Magazin 2022.10.09. László-Kun Zsófia
Naphosszat sorolhatnánk felnőttkori nyunyókánk, a telefonunk “rossz tulajdonságait”, hogy mennyi értékes életidőt vesz el tőlünk az értelmetlen böngészés, üzenőfal görgetés vagy éppen videónézés. Vegyük azonban figyelembe, hogy sohasem az eszköz a hibás a helytelen használatért, sokkal inkább a felhasználó, esetleg minimálisan a fejlesztő, akik azon dolgozik, hogy emberünket minél furfangosabb módon a kijelző elé láncolja. A közösségi média vagy a játékok rabságán túl van azonban elvitathatatlanul hasznos applikáció is a tárházban, csak fel kell ismerni az igényt és megtalálni rá a megfelelő eszközt. Cikkünk ilyen alternatívákból szemezget.

 

Nem fog senki sem meglepődni, hogy a hajdani fényképezési lehetőségek, például jegyzet “másolásra” már sokkal profibb kivitelben valósíthatóak meg, számos szkenner alkalmazás érhető el, már-már az erre hivatott nem éppen kis méretű gép létjogosultságát kérdőjelezve meg. Van lehetőség a CamScanneren túl is, de kezdő lépésnek tökéletes alternatíva, ha nincs a készüléknek ilyen jellegű beépített funkciója. Szerkesztés útján korrigálhatjuk a színeket, mi több a papír torzulását is egyre jobban képesek vagyunk kezelni, ha elsőre nem is sikerülne pontosan a megörökíteni kívánt lapot a kameránkkal fölé helyezkedve. Könnyen beláthatjuk, hogy van élet az egyetem falain, a jegyzetek sokaságán túl, egyre több ügyintézés folytatható le online a hivatalos iratok online eljuttatásával, a postai sorokat és kézbesítési malőröket kikerülendő, legyen szó szerződésről, adatmódosításról vagy éppen igénylésről. Azt se felejtsük el, hogy a digitális tárolással ugyan bitekben mérhető tárhelyünk kerül zárolásra, mégsem a fizikai környezetet terheljük a papírok végeláthatatlan gyűjtögetésével, így a ténylegesen fontos dolgoknak több hely jut az életterünkben és a Föld is fellélegezhet még ha csak egy fél sóhaj erejéig is.

Olvasó, de nem könyvolvasó tulajdonos emberként sokan szembesültünk már a képernyő bizonyos időt követő energiatakarékos elsötétedésével. A KinScreen a digitális könyvmolyok lovagja, a nem kívánt sötétedést megelőzendően ébren tartja telefonunkat, hogy minket teljes mértékben csak a történet köthessen le, nem holmi képernyőzár feloldás, idő meghosszabbítás vagy folyamatos érintőképernyő matatás. Ebook-barátok hűt társa lehet még a Twilight, na nem a vámpíros sorozat, hanem a kékfényszűrő applikáció, ami a szem kímélésére alkalmazható akár időzítve kifejezetten hosszú, monoton használati idő esetére. Elalvás előtt nem papír alapon olvasva ez a legkevesebb, amit megtehetünk magunkért, a pihentetőbb éjszakáért.

Társasági emberként ne feledkezzünk meg barátainkról, családtagjainkról sem. A Facebook napi szinten noszogat minket a születésnaposok köszöntésére, bár vegyük figyelembe, hogy aki adatvédelmi okok miatt nem adja meg a jeles ünnepnapját (és az ilyen delikvensek számra napról napra nő), ott bizony hiába várjuk a felugró figyelmeztetést. Nem árt, ha az igazán fontosak szülinapját külön is számontartjuk, akár analóg alapon, jegyzetfüzetben, naptárban, akár külön naptárbejegyzést szentelve nekik digitális alapon. Ne feledkezzünk meg azonban a hazánkban ünnepelt névnapokról sem, ha már kis országunk lehetőséget kínál a kétszeres ünneplésre egy évben. Egy rövid kedves üzenet is képes bearanyozni a másik napját, ne fukarkodjunk vele! Szerencsére a Névnap alkalmazás készséggel siet a segítségünkre, kezdőképernyőre tehető, ugyanakkor helytakarékos widgettel mutatva akár a jelenlegi, a tegnapi és a holnapi ünnepeltek névsorát is szem előtt tarthatjuk. Ha már ünneplésről esik szó, ugye mindannyian vettünk már részt csoportos ajándékozásban, ha máshol nem, hát családi berkeken belül, különböző felállású csoportos beszélgetéseket indítva az aktuális ünnepeltet kihagyva a megbeszélésből. Hányan tudunk felidézni legalább egy olyan esetet, mikor egy eltévedt üzenet véletlen rossz beszélgetésbe került, így az ünnepelt is tudomást szerzett a meglepetésről? Jelentem, az idegbajnak ezennel vége, a Gifster oldal és alkalmazás képes kezelni a kívánságlistákat, tehát eltekinthetünk a századik nyakkendő és terítő ajándékoktól, hiszen minden résztvevő a pénztárcájához mérten válogathat az ünnepelt valós javaslatai közül. A kért ajándékok fontossági sorrendbe tehetők a csillag megjelölés által, illetve honlapcím hivatkozásával egészen sok információt már maga az oldal maga képes kitölteni a termékről, többek között az árát is. A varázslat pedig ezután következik, a lista a megadott kör számára elérhetővé válik, mi több az elemei foglalhatóak az ajándékozók által anélkül, hogy az ünnepelt tudomást szerezne róla, hogy valaki éppen lestoppoltnak vagy már meg is vettnek jelölte bármelyik terméket vagy kérést.

Az ördög nem alszik! Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy orvosi segítségre szoruljunk. Egy hirtelen jött rosszullét nem biztos, hogy baráti körben talál minket, előfordulhat, hogy idegenek kell, hogy hívjanak számunkra mentőt. Eszméletvesztésnél vagy bármilyen akadályoztató körülmény esetén nem mindig tudjuk a járókelőknek vagy éppen a helyszínre siető egészségügyi szakembereknek vázolni helyzetünket, speciális betegségünket vagy rendszeresen szedett gyógyszereink listáját. Az Életmentő alkalmazás valóban a nevéhez hűen hosszabbíthatja meg Földi létünket. Ha telefonunk ujjlenyomatos feloldással bír, még eszméletlen állapotban is hozzáférhet a segítő szándékú idegen felhasználó. Készséggel továbbítható belőle földrajzi pozíció, egészségügyi állapot, közelben található intézmények, defibrillátorok. Ha már az fejlesztők adták ne legyünk restek élni vele! Az EESZT áldásos jelenlétét sajnos a covid óta nem kell külön részletezni, azonban gyakorló sofőröknek az E-kárbejelentő is hasznos, és remélhetőleg ritkán használt eszköz lehet készülékükön. A klasszikus, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy a helyszínen levő kék-sárga bejelentő lap modern változata ellát tanácsokkal, könnyebbé teszi a gépjármű baleset dokumentálást és összefésüli a résztvevők nyilatkozatait, mindezt akár rendőri jelenlét nélkül is. De balesetmentes közlekedés esetén akadhat társunk az alkalmazások piacán. Szinte mindenkivel előfordult, hogy lehúzva hagyta az ablakot, vagy égve maradt a világítás, vagy kisebb-nagyobb kár érte az otthagyott járgányt. Az Autóőrszem alkalmazás segítségével a rendszám megadásával értesítést lehet küldeni, ha valami problémát észlelnünk egy autóval kapcsolatban. Ahhoz, hogy valaki megkapja, az értesítéseket csupán le kell töltenie az ingyenesen használható applikációt, majd egy egyszerű regisztráció után megadni a rendszámát. Ezt követően nincs más dolga, mint élvezni az autófigyelő közösség védelmét, bár ideális esetben pedig többet nem kell foglalkoznia az alkalmazással.

Egyéni igények szintjén megfogalmazódhatnak kevésbé nagy jelentőségű applikáció igények is. Aki sokat társasjátékozik és mindig dobókocka híján van telepítve a Dice 3D-t (Vagy ehhez hasonló kocka alkalmazást), máris tulajdonosává válik egy elveszíthetetlen játékkelléknek, noha több reklám záporozik cserébe rá és a jól ismert dobás hangot is mellőzni kell. Ha már az elveszíthetetlenségnél tartunk, elődeink ismerték a fütyülésre reagáló kulcstartót. Édesapám tanár lévén hamar rá kellett, hogy jöjjön, hogy a zseniális keresési módot a diákok is hamar kiismerték és nem annyira szórakoztató folyosószerte füttyögést hallgatni. Kevésbé ismert azonban a keresés telefonra alkalmazható változata, a Telefon kereső: taps bekapcsolt állapotban reagál a taps hangokra, beállítás szerint rezgéssel, jelző hanggal, de akár vaku villantással is jelzi a mobiltelefon hollétét ésszerű keretek között.

Végezetül álljon itt egy jövőbe mutató lehetőség, melynek pénztárcánk és bankszámla egyenlegünk is egyaránt hálás lesz majd, azon túl, hogy lelkiismeretünket sem nyomja többet a pazarlás ólomgolyója. Bár ez idáig nem sikerült szerkesztőségünknek megtalálni a tökéletes alkalmazást rá, várjuk a javaslatokat elérhetőségeink egyikén, hogy melyik termék lejárat figyelő válik be ingyenes használat mellett. Ha téged is bosszant az időről időre kukában landoló élelmiszer, miközben megrovóan füledben cseng az atyai rovás, hogy máshol éheznek, ne add fel a keresést, mert már erre is születőben van a megoldás, ha már el nem készült. Segítsd munkánkat és Földünket egy ajánlással, ígérem nem leszünk hálátlanok és a beérkező információt közkinccsé tesszük! Köszönjük!