Újabb innovatív technológia fejlődését biztosítja egyetemünk

BME körkép 2022.11.02. Kancz Flóra
3D-s betonnyomtatót mutattak be a BME-n. A hazai iparban igencsak kezdetleges eljárást mind a szakemberek, mind az egyetem hallgatói alkalmazhatják és fejleszthetik.

 

A BME Építőmérnöki Karának Építőanyagok és Magasépítés Tanszéke 2018-ban pályázatot nyert. A támogatást a korszerű betonelemek anyagtudományi fejlesztésére írták ki. Az egyetem ennek keretében kezdte meg azon munkafolyamatait, mely az oktatás, a kutatás, valamint az ipari alkalmazások elősegítése érdekében került kiírásra. 

A pályázat sikeres volt: szeptemberben ugyanis átadták a BME Betonnyomtatás Műtermét, melyben azóta az első magyar egyetemi betonnyomtató készülék ékeskedik. Egy egészen újnak számító technikáról van szó, amely hazai szinten még csak a kezdeti lépéseken van túl. Ám, ha ránézünk a betonnyomtatás nyugati mintájára, láthatjuk, hogy a technológiából több iparág is jelentősen profitál. A 3D betonnyomtatás az építőipari automatizálás és digitalizálás mellett a betonelemek anyagtudományi fejlesztésében is nagy segítséget és innovációt jelent. Az eljárás a korábban használt zsaluzatot és egyéb rögzítőelemeket képes helyettesíteni, emellett tervezői szabadságot is nyújt – úgy, hogy a nyomtatás annyiszor ismételhető meg, amennyiszer a munkafolyamatok megkívánják. Ilyen 3D-s technológiával építettek fel egy házat Hollandiában a tavalyi évben. A munkálatok során a szokásosnál 60%-kal kevesebb anyag felhasználásával, mindössze három hét alatt épült meg a ház. Ráadásul a folyamat rendkívül környezetkímélő is; a 3D betonnyomtatásnak hála a hulladékok nagy része teljesen eltűnhet a munkaterületekről. Az eljárást ugyanis sokféle anyaggal el lehet végezni: akár biológiailag lebomló anyagokkal, hulladékkal, esetleg geocementtel.

A technológia interdiszciplináris mivolta elősegíti a különböző szakterületek ismerőinek együttműködését. Az építészek, valamint az építő-, gépész- és vegyészmérnökök is részt vehetnek a betonnal való munkálkodásokban. A betonnyomtatás nem igényel sok munkaerőt, ám a szakmai képzettség és előismeret elengedhetetlen alkalmazásához. Ez a tudományos diverzitás különösen előnyös; a BME ezen szakterületen is a hazai kutatás bázisává válhat. A hallgatók pedig részt vehetnek a betonnyomás legújabb technológiájának fejlődésében.

A műterem átadásán a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke, a BME Építőmérnöki Kar dékánja és az Építőanyagok és Magasépítés Tanszék vezetője is beszédet mondott. Emellett egyetemi oktatók és hallgatók bemutatója tarkította az eseményt.