Hajastól ér a baj

Technika 2023.03.08. Csiki Kata
Időnként a hajkefében maradt hajcsomók nagyobb stresszhelyzetet tudnak okozni, mint az, amikor egy vizsgán sikeresen kihúzod azt a tételt, amiről hírből sem hallottál még. Egy-egy nehezebb vizsgaidőszak után pedig fehérre váltan kutakodsz az arcbőröddel megegyező színű hajszálak után, hogy kitéphesd őket mielőtt bárki meglátná, miközben leperegnek előtted az évek és hirtelen valósággal öregembernek érzed magad. Ismerős? Ne aggódj, ahogy a következő cikkünkben is mutatjuk, a fiatalkorban is megjelenhető hajproblémákkal nem vagy egyedül.

 

Amikor legközelebb pánikba esel a hajmosás után feltűnő kihullott hajcsomó láttára, jusson eszedbe, hogy legnagyobb valószínűséggel teljesen normális hajcseréről van szó. A hajkoronád ugyanis állandóan változik. A hajadat alkotó 100-150.000 hajszál körülbelül 85%–a folyamatosan nő, míg 15%-a nyugalmi fázisba lép, vagyis életfunkciója megszűnik, és 3-4 hónapon belül kihullik, hogy új szál nőhessen helyette. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 60-80 szálat vesztünk naponta, de az akár 100-150 hajszál kihullása is egészségesnek számít, ez pedig főleg hosszú hajnál már egészen látványos és olykor ijesztő mennyiséget jelenthet. Pedig teljesen normális! Ne ijedj meg akkor sem, ha évszakváltáskor, különösen ősszel kicsit több hajat vesztesz. Nyáron ugyanis a hőség, izzadás, gyakoribb hajmosás megviseli a hajat, aminek hatásai ősszel mutatkoznak meg. 

Probléma akkor van, ha hosszabb távon feltűnően több hajszálad hullik ki, mint a korábbiakban, illetve, ha a kihullott szálak helyén nem nő új. Mielőtt nekiállnál számolgatni a hajszálaidat, hidd el, hogy a kóros hajhullás fel fog tűnni, hiszen hajad a hajszálak utánpótlása nélkül ritkulni fog, kopaszfoltok is keletkezhetnek. Ennek hátterében rengeteg dolog állhat. Férfiaknál a kor előrehaladtával a hajhagymák receptorai érzékenyebbé válnak a tesztoszteronra, aminek következtében jelenik meg a homloktáji kopaszság, azonban fiatalkorban vagy nőknél a hajvesztés hátterében leggyakrabban a stressz, vas- és vitaminhiány, gyulladás (általában manduláé vagy fogaké), hormonális egyensúly felborulása, túlzott fogyókúra és anyagcserezavarok állhatnak, ritkább esetben jelezhet akár vérkeringési vagy szervi problémát is. Éppen ezért előfordulhat, hogy egy stresszesebb vizsgaidőszakban átmenetileg nagyobb hajvesztést tapasztalhatsz, és a helyzetet általában megoldja, ha a vizsgák alatt figyelsz a vitaminpótlásra, alvásra, egészséges étkezésre, illetve bár tudom, hogy ezt a világon még soha egy egyetemista sem tartotta meg, de, ha tanulsz a félév során előre a vizsgákra. Ha azonban a túlzott hajvesztés a vizsgaidőszak lecsengése után sem csillapodik, pedig te már olyan relaxált vagy, mint egy tibeti csiga, akkor mindenképpen menj el kivizsgálásra. 

A fokozott hajvesztés, kopaszfoltok kialakulása azonban nem csak külső tényezőtől függő lehet, a kevesek által ismert trichotillománia ugyanis egy olyan szenvedélybetegség, melynek elsődleges tünete a szándékos haj- és szőrzettépés. Ekkor a jelentkező stresszt a beteg úgy küzdi le, hogy hajából vagy testszőrzetéből akár csomóban tépi ki a szálakat, miközben bár tisztában van azzal, hogy árt magának, a kísértésnek nem tud ellenállni. A folyamatot gyakran kíséri depresszió, szorongás, illetve bőrbetegségekhez, egyéb lelki és testi problémák kialakulásához is vezethet. Általában nőknél, rossz családi helyzet, érzelmi megrázkódtatás vagy krónikus stressz válthatja ki, illetve családi halmozódást mutat. Ha magadon, vagy ismerősödön trichotillománia jeleit tapasztalod, mindenképpen érdemes felkeresni szakembert, hiszen a betegség kezelhető.

A hajvesztés mellett a másik, általában aggodalomra okot adó hajszituáció a korai őszülés. Ahogy a filmekből is tanulhattuk, az első ősz hajszál mindig hatalmas traumaként jelenik meg az ember életében, hiszen nem más, mint az idő múlásának hírhozója. Az ősz hajszálak azonban nem hozhatóak összefüggésbe a rövid élettel, valamint betegséget is rendkívül ritkán jelentenek. Hátterében legnagyobb esetben ugyanis a genetika áll, így sajnos a folyamat nem megelőzhető és nem is visszafordítható. A hajszínt a melanociták pigment termelése adja, melyek a keratinocitákhoz, a haj akotóelemét képző hámsejtekhez továbbítják a színanyagot. Az őszülés kezdetekor a melanociták elhalnak, így a hajszálba festék helyett apró légbuborékok kerülnek, aminek köszönhetően az ősz hajszálak vastagabbak, és nehezebben festhetőek, mint a színanyagot tartalmazóak. Ha nagyon nem tudsz megbékélni a helyzettel, figyelj a vitaminbevitelre, különösen a B5, B10, B12 vitaminok esetében, valamint a vaspótlásra, egészséges étkezésre (ebbe tartozik a dohányzás mellőzése is), és a hajad óvására például az UV sugárzástól, azonban a genetikát ezek a praktikák sem írják felül. Fontos azonban, hogy a hajhullással ellentétben az őszülést nem okozza a stressz, kivéve, ha jelentős trauma ér, de remélem erre a vizsgák során nem kerül sor.

Akár a hajhullás, akár az őszülés érint, ne feledd, hogy legnagyobb esetben mindkettő természetes folyamat, nem jelzi sem az életed végét, sem egyéb katasztrófákat, szóval csak étkezz egészségesen, szedj vitaminokat, élvezd az életet, és semmiképpen ne viselkedj úgy, mint Sissi, aki minden egyes kihullott hajszálat egyesével megvizsgált.