The invincibles

Sport 2023.03.09. Tóth Krisztián

„Amíg nem jutsz igazán közel hozzá, azt gondolhatod, hogy lehetetlen”. Így hangzottak Arsene Wenger, az Arsenal FC vezetőedzőjének szavai, miután csapata veretlenül nyerte meg az angol labdarúgó-bajnokság 2003-2004-es kiírását. Bizonyára kevesen gondolták volna, hogy ezt követően közel 20 évig bajnoki cím nélkül maradnak az ágyúsok. Idén újból a győzelem közelébe került a klub, így itt a remek alkalom, hogy felidézzük a menetelést.

A legendás szezon kulcspillanatai

Viszonylag csöndes átigazolási szezont zárt az Arsenal 2003 nyarán, ugyanis a veteránnak számító kapus, Jens Lehmann megszerzésén kívül nem érkezett kezdő kaliberű játékos London vörösebbik felébe. Komolyabb távozó sem akadt, így az ágyúsok joggal reménykedhettek abban, hogy sikerül egy pozíciót javítaniuk az egy évvel korábban elért második helyen. Nem volt zökkenőmentes a rajt, ugyanis az első meccs 25. percében kiállították Sol Campbellt, a csapat sokat látott belső hátvédjét. Ennek ellenére sikerült 4-ből 4-et behúzni a szezon elején, jelezvén a riválisoknak, hogy sokra lehet hivatott a csapat. A hatodik fordulóban aztán majdnem oda is lett a veretlenség, de Ruud van Nistelrooy, a Manchester United csatára 0-0-s állásnál nem bírta el a nyomást és a 94.percben a kapufára vágott egy jogosan megítélt büntetőt. Azt lehet mondani, hogy az Arsenal játéka nem volt mindig domináns, gyakran kerültek hátrányba egy-egy bajnokin, ám mégis sikerült mindig felállni. Egy Liverpool elleni 4-2-es győzelmet követően, ahol a csapat kétszer is hátrányba került, az ellenfél edzője veszett állatokként jellemezte az Arsenal játékosait mikor azok hátrányból játszanak. Ahogy teltek a mérkőzések, úgy döntöttek meg egyre komolyabb rekordokat Wenger tanítványai és kerültek közelebb nem csak a hőn áhított bajnoki címhez, hanem a történelmi veretlen szezonhoz is. Előbbit a Chelsea és a United botladozásainak köszönhetően már a 34.fordulóban sikerült bebiztosítani, az Arsenal szurkolók legnagyobb örömére éppen a városi rivális Tottenham ellen. A biztos bajnoki cím tudatában már csak egy kérdés maradt. Sikerül-e összehozni AZT? Mivel eddigre már minden kupasorozatból kiestek az ágyúsok, így mind a médiában, mind a szurkolók körében még inkább előtérbe került a hibátlan idény lehetősége. Nem túlzás azt állítani, hogy nem sikerült simára a végjáték. Az utolsó forduló 26.percében ugyanis vezetést szerzett a Leicester, elcsendesítve 38000, hangosan tomboló hazai szurkolót. A csapat azonban ezúttal sem pánikolt, a kezébe vette az irányítást és megfordította a találkozót valóra váltva egy teljes csapat és több millió szurkoló álmát. A mérkőzést követően Thierry Henry, aki a szezon során 30 találatig és gólkirályi címig jutott így nyilatkozott.

„Mindenki jól láthatta mennyire akartuk a veretlen szezont. Szerintem mindenki számára kell még egy kis idő, hogy felfogjuk mit is értünk el. Előfordulhat, hogy valaki megismétli, amit véghezvittünk, de egy biztos: mi lettünk az elsők és ezt senki nem veheti el tőlünk. Ez egy olyan siker, ami jogosan kerül be a történelemkönyvekbe. Az emberek örökké emlékezni fognak arra, hogy mi Arsenal játékosok veretlenül zártunk egy teljes szezont”.

Egy csapat mind fölött

A hihetetlennek tűnő veretlenségi sorozatot végül 49 meccsen és 540 napon keresztül sikerült megőrizni, mégis az a 38 mérkőzés teszi igazán különlegessé ezt a hosszú szériát. A Leicester elleni mérkőzés lefújása után az angol TV kommentátora sem fogta vissza magát:

„A legdicsőségesebb szezon, amit el lehet érni. Egyetlen csapat se tudta felülmúlni őket 38 mérkőzés alatt”.

A bajnokságot minden évben megnyeri valaki, veretlenül viszont csak egyetlen csapatnak és 22 különleges labdarúgónak sikerült 1889 óta, ami joggal emeli ki őket az angol labdarúgás dicső történelméből. És hogy mit gondolnak minderről a játékosok?

„Az emberek a mai napig emlékeznek rá. Nem beszélnek trófeákról, csak a legyőzhetetlenekről. Ez még annál is különlegesebb, mint amilyennek először gondoltam.”