Szerény díjazott

Technika 2023.03.12. László-Kun Gábor, Kiss Johanna
Fotó: Tom Welsh / pritzkerprize.com/
David Alan Chipperfield nyerte 2023-ban a Pritzker Építőművészeti díjat – közölte a díjat odaítélő bizottság március 7-én. A díjat 52. alkalommal ítélték oda, ez számít az építőipari szakma legkiemelkedőbb elismerésének.

 

David Alan Chipperfield 1953-ban született Londonban. Gyermekkorát az angliai Devonban töltötte idilli tanyavilággal körülvéve. Tanulmányait a Kingston School of Art, valamint az Architectural Association intézményeiben végezte. Karrierje hajnalán dolgozott az ugyancsak Pritzker-díjjal elismert Norman Foster és Richard Rogers mellett. 1985-ben megnyitotta saját stúdióját David Chipperfield Architects-t néven Londonban. Az iroda alapítása után világszinten terjeszkedett: megtalálható Berlinben, Sanghajban, Milánóban és a spanyolországi Santiago de Compostelában.

„Finom, de erőteljes, szolid, mégis elegáns. Termékeny építész, aki radikálisan visszafogott módon nyúl a minket körülvevő világhoz. Azzal, hogy tiszteletben tartja a már meglévő épített és természeti környezetet, bizonyítja a történelem és a kultúra iránti tiszteletét miközben újragondolja az új és felújított épületek funkcióját és használatát. Időtlen, modern épületei felveszik a harcot az éghajlati kihívásokkal, átalakítják a társadalmi kapcsolatokat és felpezsdítik a városokat”

– nyilatkozott Alejandro Avarena, korábbi Pritzker-díjas által elnökölt zsűri az idei kitüntetettekről.

Chipperfield a legnívósabb építészeti díj 52. nyertese. A brit építész olyan neves alkotók mezőnyéhez csatlakozik, mint Frank Gehry, Renzo Piano, Zaha Hadid vagy Arata Isozaki. A tavalyi Pritzker-díjat első afrikai építészként Diébédo Francis Kéré kapta, míg két évvel ezelőtt Anne Lacatont és Jean-Philippe Vassalt díjazták a neves elismeréssel.

“Nagyon meghatódtam, hogy megkaptam ezt a rendkívüli megtiszteltetést, és hogy a korábbi díjazottakkal egy társaságban lehetek, akik mindannyian annyi inspirációt adtak a szakmának”

– mondta Chipperfield a sajtóközleményében.

“Ezt a díjat bátorításnak veszem, hogy a figyelmem ne csak az építészeti munkára irányítsam, hanem arra is, hogy építészként hogyan járulhatunk hozzá az éghajlatváltozás és a társadalmi egyenlőtlenségek egzisztenciális kihívásainak kezeléséhez. Tudjuk, hogy építészként kiemelkedő szerepet tölthetünk be nemcsak egy szebb, hanem egy igazságosabb és fenntarthatóbb világ megteremtésében is. Fel kell nőnünk ehhez a kihíváshoz, és segítenünk kell inspirálni a következő generációt, hogy bátor víziókkal vállalja ezt a felelősséget”.

Chipperfield egyik első projektje a néhai tervező, Issey Miyake számára tervezett üzlet kialakítása volt. További munkái között szerepelnek polgári, kulturális, valamint egyetemi épületek, illetve a világ különböző városaira vonatkozó beépítési tervek. A közvélemény számára leginkább múzeumi felújításaival vált elismertté. Legutóbb a Chipperfield berlini irodáját bízták meg az athéni Régészeti Múzeum bővítésével. További közelmúltbeli projektjei közé tartozik a velencei Procuratie Vecchie felújítása és a Morland Mixité Capitale nevű párizsi városrész terve, továbbá Mies berlini Neue Nationalgalerie-jének felújítása. A múltban számos múzeumi projekten dolgozott, többek között a berlini új James-Simon-Galerie (2018), a Turner Contemporary az egyesült királyságbeli Margate-ben (2011), és a mexikóvárosi Museo Jumex (2013) projektjein.

David Alan Chipperfield, miután értesült arról, hogy ő nyerte a díjat azt mondta: „nem hiszem, hogy ennyire tehetséges lennék”. Az építész az elismerést májusban veheti át az athéni díjátadón.