A személyes biztonsági őreink: hogyan működnek a reflexeink?

Technika 2023.03.14. Konda Nikolett
Az idegrendszerünk születésünktől fogva csodálatos munkát végez, hogy egyben tartsa testünket. Hogyan működik ez pontosan, és miért van akkora jelentősége a csecsemőkori reflexeknek?

 

A 17. században René Descartes bonyolult “válaszoló automatának” nevezte az embereket. Ez a kifejezés nem valami hízelgő, de igazat kell adnunk a filozófusnak. Habár tudatosságunk és intelligenciánk messzire visz minket fajként és egyénként is, a testünkben működő legalapvetőbb reflexek nélkül semmi esélyünk nem lenne a túlélésre.

A reflexeket az idegrendszer működteti. Egy külső inger hatására létrejött válaszreakciót jelent, ami az idegsejtek közreműködésével alakul ki. A reflex az úgynevezett reflexíven keresztül működik. Mindennek a végén a végrehajtó szerv áll, melynek működése az ingerület hatására megváltozik.

 

Amikor egy kisgyermek a világra jön, túlélésének egyetlen záloga a már említett “válaszoló automata” jelleg. A baba automatikus védekező, túlélést segítő reakcióit primitív reflexeknek nevezzük. Ezek a reflexek a baba legalapvetőbb igényeiért, a védekezésért, a kötődésért és a táplálkozásért felelősek egészen addig, amíg fokozatosan át nem kerülnek a fejlettebbi agyterületek irányítása alá, illetve át nem veszik a helyüket a tudatos reakciók.

A csecsemőkori primitív reflexek

A primitív reflexek elsődleges célja a különböző mozgásminták “begyakorlása” és a baba életben tartása. Ennél fogva rengeteg csecsemőkori primitív reflex létezik, melyek mind-mind más dologért felelősek.

  • A lépegető reflex épül le a leghamarabb, nagyjából hathetes korban. Ha a babát felemelik úgy, hogy a lábai éppen leérnek a földre, elkezd lépegetni.
  • A fogó reflex segítségével a csecsemő erősen rászorít mindenre, ami hozzáér a tenyeréhez. Ez előkészíti a tudatos fogást és elengedést. Érdekesség, hogy a fogó reflex a talpon is működik: ha megnyomod egy baba talpát, azzal is meg akarja majd “fogni” az ujjad.
  • A Moro-reflex egyike a fontos önvédelmi reflexeknek. Ha a baba úgy érzi, hogy elveszíti az egyensúlyát vagy leesik, széttárja a karját, a tenyerét és az ujjait, és nagy levegőt vesz. Ez után összezárnak a végtagjai, és elkezd sírni. Ez egy nagyon fontos reflex: az ember első levegővétele ennek a reflexnek köszönhetően történik meg.
  • A szopó-kereső reflex közvetlenül a baba születése után megnyilvánul. Ennek segítségével a baba már az első szoptatás alkalmával ösztönösen az anyukája melle felé fordul, és szopó mozdulatokat végez, de ezt kiváltja bármi más, amivel a baba szája felé közelítünk. Ez egészen addig tart, amíg a baba tudatosan fel nem ismeri, hogy szoptatás következik.
  • A Babkin-reflex a fogó- és a szopó-kereső reflex érdekes összekapcsolása. Ha valaki megnyomja a csecsemő tenyerét, a baba behajlíthatja a nyakát, elfordíthatja a fejét és kitáthatja a száját. Ez 3-4 hónapos korig aktív.
  • A legtöbb reflex a mozgással kapcsolatosak között található. Ez a sok különböző reflex abban segíti a babát, hogy az alapvető mozgásmintái fokozatosan kifejlődjenek, tudatossá váljanak. 

Ha a primitív reflexek fennmaradnak

Mivel ezek a fejlettebb agyterületek által irányított reflexek előkészítői, meghatározott időn belül el kell tűnniük. Ideális esetben spontán, kétéves korig el is tűnnek. Ha ez valami okból nem így történik, annak a gyerek bármilyen alapvető készsége kárát láthatja. Tartás- és egyensúlyproblémák, nem megfelelő kézhasználat, hangképzési zavarok, tanulási nehézségek egész sora alakulhat ki a visszamaradt csecsemőkori reflexek miatt. A gyermekek körében gyakori hiperaktivitás, ADHD vagy diszlexia nehezen megkülönböztethető a bizonyos reflexek megmaradása okozta zavaroktól, így gyakori a félrediagnosztizálás és a problémák nem megfelelő kezelése.

Ennek ellenére nehéz megmondani, mi okozhatja a reflexek fennmaradását. A szakirodalom szerint már a terhesség és a szülés közben fellépő komplikációk is okozhatnak túl sokáig fennmaradó csecsemőkori reflexeket.

Egész életünket végigkísérő reflexek

Felnőttként is sok fontos reflex játszik szerepet a testünk egyben tartásában egész életünkben. A különféle testtartási reflexeink nélkül például összecsuklana a lábunk a test súlya alatt, bármennyire is stabilnak tűnnek azok a lábak. A mindenki által jól ismert térdreflex (a láb megrándulása, válaszként a térd megütésére) a combizom összehúzódása által biztosítja a lábak stabilitását.

A reflexek a védelmünket is szolgálják életünk során. A bőreredetű hajlító reflexnek köszönhetően például automatikusan behajlítjuk a sérült végtagunkat, hogy az minél távolabb legyen az éles, forró, vagy másképp sebet okozó tárgytól.

Szerencse, hogy reflexeink akkor is éberen vigyáznak ránk, amikor mi már túl fáradtak vagyunk mindenhez.

 

Források: