Menny és pokol – egy csúcsdöntés és ami mögötte van

Sport 2023.03.15. Tóth Krisztián

Alig három éve elvesztette édesapját, néhány napja meg átírta a téli sportok világának egyik legjelentősebb rekordját. Ő Mikaela Shiffrin, aki bebizonyította, hogy a legnagyobb tragédiákból is fel lehet állni, sőt kellő mentális erővel még profitálni is lehetséges a nehéz helyzetekből. 

Gondtalan kezdetek

Még mielőtt egy métert is síelt volna világkupa lejtőn, mindenki tudta, hogy ez a lány sokra hivatott. Rögtön első szezonjában megszerezte élete első dobogóját, majd egy évvel később, mindössze 17 éves korában megnyerte első szakági világkupacímét szlalomban. Innen pedig nem volt megállás. Sorra nyerte a műlesiklás szakági kristálygömböket miközben szépen lassan óriás-műlesiklásban is a legjobbak közé került, köszönhetően kimagasló megbízhatóságának. 2016-ban egy verseny előtti bemelegítés során megsérült a térde, ami miatt két hónapot kellett kihagynia, ám a sérülés mit sem változtatott Shiffrin síelésén. Még a 2016-os szezon végén behúzott 3 szlalom versenyt, ami kellő önbizalmat és higgadtságot adott neki a hosszú holtszezonra. 2017-ben felért a csúcsra, megnyerte az összetett világkupát, egy évvel később pedig összejött az, ami csak a legnagyobb formátumú sízőknek sikerült. Nyert legalább egy világkupaversenyt mind az öt szakágban. A 2019-es szezon végére a 23 éves Shiffrin 3 összetett világkupával és 60 világkupagyőzelemmel rendelkezett és mindenki arról beszélt, mikor döntheti meg Ingemar Stenmark rekordját.

„A kudarc nem azt jelenti, hogy vesztes vagy”

2020 február 2-án aztán minden megváltozott és a rekord(ok) hirtelen senkit sem foglalkoztattak. Shiffrin édesapja, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy kislánya ilyen pályafutással büszkélkedhet, egy otthoni baleset során életét vesztette. Shiffrin azonnal hazautazott az államokba és senki nem tudta visszatér-e valaha a versenyzéshez. A mindig nyitott és mosolygós Shiffrin teljesen elzárta magát a külvilágtól, csupán későbbi interjúiban beszélt arról min ment keresztül az édesapja halálát követő napokban. A koronavírus okozta lezárások miatt a 2020-as szezonban nem láthattuk többet versenyezni, ám a hírek arról szóltak, hogy Shiffin újra edzésbe állt és kőkeményen készül az új idényre. Nem egész 9 hónappal a tragikus haláleset után visszatért, ám közel sem volt olyan domináns mint korábban. Magához képest sokszor esett ki, láthatóan nem tudott teljes egészében a versenyekre koncentrálni és önbizalmát is újra fel kellett építenie. Bár sokáig tartott, képes volt visszatérni legjobb formájához, miközben a versenyzéshez való hozzáállása teljes mértékben megváltozott. A bekezdés címében szereplő mondat azután hangzott el, miután három versenyszámban is kiesett a 2022-es Pekingi olimpián, ahonnan előzetesen 3-4 (arany)éremmel térhetett volna haza. Egy ilyen szintű kudarc sok sízőben hosszútávon nyomot hagyhat, ő azonban gyorsan túltette magát a sikertelen olimpián és a szezon végén negyedszer is összetett világkupa győztes lett. A szlalomkirálynő végleg visszatért.

Az új csúcstartó

86 világkupagyőzelem. 86 nap, amikor a legjobb voltál abban, amire feltetted életed. Sokan bebizonyították, hogy megdöntehtő, Shiffrin pedig véghez is vitte. Mindenki tudta, hogy előbb-utóbb sikerül neki, a kérdés csak az volt, hogy hol és mikor. Nos, utóbbira keresve sem találhatott volna jobb helyszínt, hisz svédországi győzelmével éppen Stenmark szülőföldjén sikerült felülmúlnia sportága legfontosabb rekordját. Jól mutatja a dolog súlyát, hogy bár régóta készülhetett rá, a célbaérkezés után rögtön elöntötték az érzelmek, úgy tűnt nem is nagyon tudja eldönteni, hogy ordítson vagy inkább sírjon. Adódik a kérdés, hogy vajon meddig juthat el? Az idei szezon karrierje egyik legjobbja és az igazat megvallva nehéz lenne találni bárkit is, aki egyik pillanatról a másikra hosszútávon kihívója lehet. Ha talál magának elegendő motivációt, könnyen lehet, hogy rekordja még Stenmarkénál is tovább lesz az új generációk egyik fő célpontja.