Világjárók – Balkántúra, 2. rész

Magazin 2023.03.16. Szabó M. András
Ha valaki már forgatja a térképet a nyári utazásához, akkor ajánlom, hogy tekintsen hazánktól dél-keletre. A balkáni régió rengeteg lehetőséget tartogat akár családdal, akár barátokkal akar nyaralni az ember. Az előző cikkben már bemutattam két nagyon izgalmas és csodaszép országot, Szerbiát és Montenegrót. Ha azonban már ennyire délre keveredtünk nem érdemes ugyanazon az útvonalon hazaautózni.

 

Miután kiélveztük a napsütést a tengerparton és a történelmi nevezetességeket is mind bejártuk Montenegróban, érdemes nyugat felé fordulnunk. Talán Horvátország lóg ki leginkább a balkáni hangulatból. Európai Uniós tagország lévén sokkal nyugatosabb, a hosszú tengerpartja miatt pedig rendkívül turistás. A hagyományos horvát hangulat sokszor le van öntve egy nagy adag mázzal, ami eltakarja a nyugati turisták szemének kevésbé tetsző dolgokat. Azonban, ha az ember figyel az apró részletekre és beszélgetésbe elegyedik helyiekkel megtekintheti a keleti szomszédokhoz hasonló forrongó és kaotikus balkáni légkört is. Ha Montenegróból érkezünk, akkor mindenképpen érdemes Dubrovnikba ellátogatni. A határhoz egészen közeli várost mára teljesen ellepték a turisták. A nagyobb utcákon szinte mozdulni sem lehet a tömegtől. Ha a város csendesebb felfedezésére vágyunk, akkor érdemes a kisebb sikátorok felé venni az irányt, itt a legtöbbször teljesen zavartalanul és nemkívánt társaság nélkül sétálgathatunk. Nem érdemes kihagyni azonban a szokásos attrakciókat sem. Ilyen például a várfalon való körbesétálás. Fentről gyönyörű látvány nyílik a városra, a kicsit feljebb található várra és a tengerre is. Bár a körséta nem valami hosszú, a fotózkodással és nézelődéssel együtt több órát is igénybe vehet. Ha meleg nyári napon megyünk mindenképpen készüljünk sok vízzel és naptejjel, ugyanis árnyékkal nem fogunk találkozni. Aki pedig kedvelte a Trónok Harca nevű sorozatot, annak különösen érdemes ellátogatnia ide. A városban rengeteg vezetett túra és szuvenírbolt épült arra, hogy a sorozat jelentős részét itt forgatták.

Ha Horvátországot kellően kiélveztük ideje hazafelé venni az utunkat. Szerencsénk van azonban, hiszen útba esik egy negyedik balkáni ország, Bosznia-Hercegovina is. A turistákkal teletömött Dubrovnik után hatalmas változás érzékelhetünk. Ahogy átlépjük a határt hosszú kilométereken keresztül nem találkozunk emberrel. Az út mellett elhagyatott falvak kőházai omladoznak és az egykoron ott lakókra legfeljebb szerb vagy horvát zászlók emlékeztetnek. Kétségtelen, hogy a régió közelmúltbeli legjelentősebb eseményének, a Délszláv háborúnak az emlékét ez az ország őrizte meg legjobban. Dubrovnikban is láthatunk apró kereszteket a macskaköveken, azt jelezve, hogy ott bomba csapódott be. Itt azonban az egész levegőt átjárja az a kétségbeesett hangulat, ami egy háborúnak áldozatul esett népet jellemez. Ahogy lassan magunk mögött hagyunk ezt a sivár területet Mostarba érkezünk. A város kis ékszerdoboz ezen a vidéken, amit néhány óra alatt be is lehet járni. A keleties hangulatú bazársoron végighaladva megcsodálhatjuk a híres hidat, majd annak a túloldalán a hagyományos bosnyák kávét is kipróbálhatjuk. Innen még egy kicsit északra haladva beérünk az ország fővárosába, Szarajevóba. Bosznia-Hercegovináról tudni kell, hogy a mai napig három államalkotó nemzet létezik itt. Szarajevóban azonban horvátok és szerbek csak kis számban élnek, az a főként muszlim vallású bosnyákok otthona inkább. Ennek megfelelően a város leghíresebb látványossága a Gazi Husrev-bég mecset. A gyönyörű épületet azonban nem könnyű látogatni és szemmel láthatóan nincsenek is igazán felkészülve a más vallású turisták érkezésére. A mecsetbe csak bizonyos sávokban, az imaórákon kívül lehet bemenni a férfiaknak kevésbé, a nőknek viszont jóval szigorúbb dresszkódot betartva. Az izgalmas kulturális különbségek mellett a másik érdekesség a városban a nagyon erős jugoszláv nosztalgia. Szinte minden szuvenírboltban lehet kapni különböző tárgyakat, amiket az egykori államfő, Tito arca díszít.

Aki a szokásos, bejáratott turistacélpontok helyett valami különlegesre vágyik, annak mindenképpen ajánlom a Balkánt. Ha pedig nem csak a felszínnel akarunk megismerkedni, akkor járjunk be minél több ország, minél több városát. Garantálom, hogy nem találunk majd kettő ugyanolyat.