Musk és a Twitter szappanoperája

Közélet 2023.03.18. Gosztola Ágnes

Közel egy éve követhetjük feszült figyelemmel, körmöket lerágva Elon Musk amerikai feltaláló és a közösségi médiában megkerülhetetlen szerepet betöltő Twitter se veled, se nélküled civódás. Úgy tűnt, az októberi átvétellel hátra dőlhetünk, azonban a felvásárlás körüli mizéria csak a jéghegy csúcsa volt.

Miért pont a Twitter?

Elon Musk lelkes felhasználója az oldalnak, 2010 júniusi regisztrációjától 2023 márciusáig 131 millió követőre tett szert. A Twittert a működő demokrácia egyik alapkövének, a szólásszabadság terének képzelte. Ezzel egy időben gyakran kritizálta is a platformot annak néhol akadozó működése miatt, illetve nehezményezte Trump kitiltását is. 

Tavaly januárban kezdett Musk a közösségi oldal részvényeinek felvásárlásába, áprilisra pedig már ő bírt a legnagyobb tulajdonrésszel, 9,2%-kal. Ekkor már megindultak a találgatások, hogy vajon felvásárolná-e a tech céget. Szinte ezzel egy időben ajánlatot kapott arra, hogy beüljön az igazgatótanácsba. Musk ezt először elfogadta, ám amikor szembesült vele, hogy ez együtt jár azzal, hogy tulajdoni hányada nem mehet 14,9% fölé, valamint nem beszélhet nyilvánosan a cégről, visszautasította azt. 

Kezdődik a hercehurca

Megérkezett a nagy bejelentés április 14-én: Musk jelzi szándékát, hogy megvenné a Twittert. A cégért részvényenként 52,41 dollárt ajánlott, vagyis közel 40 milliárd dollárt. Az üzletember kezdeti szándékai között szerepelt, hogy az átláthatóság jegyében nyílt forráskódúvá tenné az oldalt, szinte teljes egészében megszüntetné a spam felhasználókat és támogatná a szabad beszédet. Utóbbi sokakban ébresztett aggályokat, hiszen a kontrollálatlanság gyakran vezet hamis információkhoz, félre tájékoztatáshoz és gyűlöletbeszédhez. Musk véleménye szerint a fejlesztésekkel még több emberhez el lehet juttatni a szabad beszédet. 

Április végén Musk új ajánlatot tett, a részvényenkénti ár maradt, a teljes összeg viszont felkúszott 44 milliárd dollárra. Miután úgy tűnt, hogy a Twitter vezetősége kötélnek áll, Musk elkezdte összeszedni a vásárláshoz szükséges pénzt. A bankok mellett olyan magánszemélyek is segítettek neki, mint Larry Ellison, az Oracle alapítója és Alwaleed bin Talal szaúd-arábiai herceg is. 

Májusban Musk bejelentette szándékát, miszerint mégis szeretne elállni az üzlettől. Szerinte ugyanis a Twitteren a felhasználók több mint 5%-a hamis profil. Ezek szűréséért, valamint szükség esetén azok letiltásáráért a közösségi oldal Musk szerint nem tesz semmit. 

A nyár elején Musk ellátogatott a cég San Francisco-i központjába is, ahol április óta először találkozott és beszélt dolgozókkal. Itt még nem merült fel az átstrukturálás és a létszámleépítés lehetősége. Végül július 8-án az üzletember bejelentette, hogy eláll a vásárlástól. Erre válaszul a Twitter a cég bejegyzett helye szerinti Delaware államban pert indított Musk ellen. Cserébe Musk is beperelte a Twittert, szerinte ugyanis a cég félrevezeti a befektetőket – gondolt itt főként a kamuprofilokra. 

A Delaware-i tárgyalást Musk húzni szerette volna, ezt azonban Kathleen McCormick bíró elutasította. A nő szerint ugyanis már a késlekedés csak még tovább nehezítette volna a Twitter anyagi helyzetét. Végül megegyeztek a tárgyalás előtt, ennek értelmében a tavaszi ajánlat szerint lett a Twitter Elon Musk tulajdona. Az üzletember döntését segítette, hogy ezzel megúszta a tárgyalás előkészítésekénti eskü alatti tanúvallomás.Valamint az is sokat nyomhatott a latban, hogy amennyiben végül tényleg visszakozik, komoly kártérítést kellett volna fizetnie. Az üzletet végül október 27-én zárták le, amit 28-án jelentettek be az amerikai pénzügyi felügyeletnél. Ezzel egy időben több vezető, többek között Parag Agarwal vezérigazgató is távozott. 

Az ámokfutás itt nem ért véget

Miután a Twitter kivonult a New York-i tőzsdéről és teljesen magánkézbe került, Musk első dolga volt bevezetni az ún. Twitter Blue-t. Ennek lényege, hogy 8 dollárért bárki szert tehetett egy hitelesítést jelző pipára. A kezdeményezés nem volt sikeres, trollok hada szállta meg Musk Twitter oldalát, hogy bizonyítsák, bizony a rendszer egyelőre nem képes kiszűrni a hamis profilokat. A Twitter Blue nem volt hosszú életű, alig egy nap után el is tűnt az alkalmazás kínálatából. 

Jelenleg éppen hatalmas leépítések folynak a cégnél, amit Musk azzal indokolt, hogy csökkenteni kell a kiadásokat. Eddig 3750 főt küldtek el a cégtől, akiket pedig nem rúgtak ki, szintén nem dőlhetnek hátra. Musk kemény munkát követel meg, akár túlórával, ha kell. Ez a hozzáállás sem győzte meg a dolgozókat, sokan önként távoztak a Twittertől emiatt.