Brittney Griner tíz hónapot töltött egy orosz börtönben, de most újra kosárlabdázhat

Sport 2023.03.19. Rácz Gergely Barnabás
Fotó: Wikimedia

Tavaly decemberben fogolycserét hajtott végre Amerika és Oroszország, amelynek két alanya Brittney Griner amerikai kosárlabdázónő és Viktor But orosz fegyverkereskedő volt. A majdnem egy éven át raboskodó Griner mostanra újra hivatásosan űzheti kedvenc sportágát, de ki ő, miért került rács mögé, és hogyan tovább?

Nehéz élete volt a kétszeres olimpiai bajnoknak

Brittney Yevette Griner 1990. október 18-án született a Texas állambeli Houstonban. Az iskolában rendszeresen bántották a magassága miatt, amivel többször majdnem öngyilkosságba hajszolták, ám amikor fény derült kosárlabda-tehetségére, enyhült rajta a nyomás. 2013-ban egy interjúban színt vallott leszbikusságáról, amit apja sokáig nem akart elfogadni, és szóba sem kívánta hozni a témát. Az emberi jogi és sporttörténeti szempontból is fontos vallomását később egy könyv megírásával koronázta, amelyben kiemelt szerepet szánt annak, hogy erőt adjon az iskolai zaklatások és a homofób támadások áldozatainak.

2015-ben eljegyezték egymást Glory Johnsonnal, egy másik egyesület kosárlabdázójával. Az esküvőjük előtt tettlegességig fajuló veszekedésbe keveredtek, amelynek a rendőrség vetett véget, ám mégsem szakítottak, hanem összeházasodtak. Felesége 2015 júniusában a sajtóban közölte, hogy mesterséges megtermékenyítésben részesült, ezért Griner egy nappal később a házasság érvénytelenítését kérvényezte, de hiába. Glory 2015 októberében ikerpárnak adott életet, akikért Brittney jogilag is felel, annak ellenére, hogy biológiailag nincs köze hozzájuk. 2016 nyarán elváltak, de a gyermektartási díjat azóta is fizetnie kell.

Megpróbáltatásai ellenére sikeres sportkarriert futott be. A Women’s National Basketball Association (WBNA) 2013-as draftjából elsőként csapott le rá a Phoenix Mercury csapat, ami óriási tekintélyt jelent. Az eredményeit oldalakon át lehetne sorolni, de mindenképpen említést érdemel, hogy a 2016-os és a 2021-es nyári olimpián is aranyérmet nyert az amerikai nemzeti válogatottal.

A letartóztatástól az elbocsátásig

A WBNA játékosainál nem ritka, hogy külföldön egészítik ki a fizetésüket, amely meg sem közelíti a férfiakét. 2014 óta így tett Brittney Griner is; egy orosz csapatot erősített az amerikai idényen kívül. Grinert 2022. február 17-én fogták el a moszkvai Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak nála. A hazájában legális szert elmondása szerint nem szándékozott átcsempészni a határon, csupán a táskájában felejtette. Az ottani népszerűsége sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy ne csukják rács mögé, ezért sokan úgy vélték, hogy ez Oroszország bosszúja a két ország megromló diplomáciai kapcsolatáért.

Az ügy eleinte hatalmas felháborodást keltett Amerikában; élsportolók tucatjai álltak ki Griner mellett a közösségi oldalakon. Brittney június 4-én levelet küldött Joe Bidennek, aki ezután tárgyalásokba kezdett az oroszokkal. Hosszas huzavona után megszületett a kiadás feltétele: a tizenkét esztendővel azelőtt bekasztlizott orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot kérték cserébe. Ez nem nyugtatta meg a közvéleményt, mi több egyenesen feltüzelte azt. Rengetegen írták, hogy túlzás egy háborús bűnöst odaadni egy sportolóért, és megjelentek homofób és nőgyűlölő hozzászólások is. Mindezek ellenére december 8-án Abu-Dzabiban megtörtént a fogolycsere.

Újra a pályán

Hazatérése után szinte azonnal, már december 15-én bejelentette, hogy folytatni szeretné pályafutását a Phoenix Mercurynál. A hírt a klub vezetői és a csapattársai is örömmel fogadták. Első mérkőzése május 9-én lesz.