Podcast ajánló

Magazin 2023.03.21. Jónás Dávid

Az elmúlt évek egyik legfeltörekvőbb médiája a podcast, mint műfaj. Formátumban nem különbözik sokban a hagyományos rádiózástól, azzal az apró különbséggel, hogy az internetnek hála ezek a beszélgetős műsorok nem csak élőben, vagy ismétléskor hallgathatóak meg, nem csak az adott frekvencián az adott régióban, hanem bármikor, bárhol hozzáférhetőek, ami sikerének az egyik legfontosabb oszlopa. Továbbá nincsen szükség hozzá profi stúdióra, rádiós engedélyre, hanem otthon felkapunk egy használható mikrofont, beszélünk bele, feltöltjük az internetre ingyen, és már hallgatható is. Az alábbiakban hozok pár műsort, amit megpróbálok röviden bemutatni, hogy minél többen kedvet kapjanak hozzá. 

1. Önkényes Mérvadó 

Az Önkényes Mérvadó Puzsér Róbert és Horváth Oszkár rádióműsora, a Spirit FM-en hallgatható minden nap délutánonként élőben, és podcast formában elérhető bármelyik nagy podcast platformon. A műsor rendkívül változatos témákkal dolgozik, többnyire közélet és kultúra köré épül. Rendszerint több részre bontható egy adás: első részben aktuálpolitika témát tárgyalnak ki a házigazdák, váltakozva kül- és belpolitikai történéseket, mikor melyek vannak nagyobb hangsúllyal. Az ezt követő részben, valami általános kulturális jelenségről, vagy valami rendkívül hétköznapi témáról beszélgetnek, mint zenei pop-riválisok összevetése, félrehallások tisztázása, vagy éppen párkapcsolaton belüli nagy korkülönbség. Köszönhetően a változatos harmadik vendégnek, az előadásmód rendkívül változatos, sokféle vélemény és szemléletmód ütközik, és a közepes nehézséggel fogyasztható 1,5 órás adások rendkívül élvezetesek. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné tágítani a perspektíváját, kíváncsi gondolatébresztő, esetenként provokatív beszélgetésekre. Fontos megemlíteni, hogy erőteljesen foglalkoznak politikával, így aki arra nem kíváncsi, valószínűleg nem fogja örömét lelni benne.

2. Happy Hour

A Happy Hour című műsor a TheVR által gyártott reggeli műsor, ami követhető élőben Twitchen, továbbá minden nagyobb podcast platformon megtalálható. A csatorna tevékenysége főleg a gaming világa körül kering, kiegészítve tech videókkal, reggeli műsorral, valamint külön podcast műsorral, ahova különböző vendégeket hívnak. A műsor témája szorosan kapcsolódik a munkásságukhoz, így a játékok és tech világ hírei előnyt élveznek, de emellett gyakorlatilag mindenről is beszélnek. Rendkívül könnyed műsor, végtelen humorral, hétköznapi történetekkel, saját tapasztalásokkal tarkítva az aktuális történéseket, híreket. Gyakorlatilag olyan, mint egy hagyományos reggeli rádióműsor, csak sokkal emberközelibb és szórakoztatóbb. Ehhez adódik hozzá az interakció a közönséggel, hiszen aki élőben nézi Twitchen a műsort, és feliratkozó, számára nyitott a chat opció is, amikre igyekeznek a lehetőségekhez mérten minél jobban reagálni. Ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a gaming és tech világ iránt, valamint bárkinek, aki a reggeli 1 óra utazását szívesen kitöltené egy jó hangulatú, napindító műsorral.

3. The Joe Rogan Experience

Joe Rogan a világ talán legjobban ismert, és legnagyobb számban hallgatott podcast műsorának vezetője, aki jelenleg kizárólag a Spotify-ra gyártja a tartalmakat. A népszerű humoristát podcastjén kívül ismerhetjük filmekből, UFC kommentátori munkájából, illetve gyakori megosztó véleményei miatt sokszor foglalkoznak vele különböző újságok. A műsorának témáját összefoglalni szinte lehetetlen. Közel 2000 adással a háta mögött, hosszú, 3-4 órás beszélgetéseket folytatott színészekkel, humoristákkal, harcművészekkel, számos tudományág nagy hírű képviselőivel, zenészekkel celebekkel, és a lista vége szinte beláthatatlan. Ezáltal ennek a műsornak a legnagyobb lehetősége, hogy mindenki megtalálhatja benne célzottan, amit keres. Lehet, hogy nem szeretnénk angol nyelven podcastet hallgatni, de mondjuk nagyon szeretjük Robert Downey Juniort, és akkor máris ott van egy 3 órás tartalom, amit megnézhetünk. Ha érdekel a technológia és az innováció, megnézhetjük az Elon Musk-al folytatott beszélgetést, ha elmélyülnénk a spiritualitásban és a távol keleti vallások bölcsességeiben, akkor érdemes belepillantani a Sadhguruval készített műsorba, ha pedig nevetni szeretnénk, és érdekel a stand-up világa, akkor Dave Chappelle kihagyhatatlan. A témák színességét figyelembe véve meg kell jegyezni, hogy az átfogó megértéshez komoly angol tudásra van szükség, és még lehet így is sok mindennek utána kell nézni egy rész után, vagy közben, de akik gyakorolni szeretnék a nyelvet, miközben kedvenceiket hallgatják, vagy új témát fedeznek fel, melegen ajánlom. 

4. The Jordan B. Peterson podcast

Dr. Jordan B. Peterson kanadai pszichológus és közéleti szereplő, podcast műsorában pedig változatos vendégekkel próbálja megfejteni a modern civilizáció és társadalom történéseit, a kultúra formálódását építő jellegű viták és beszélgetés által. Viszonylag lassabb tempó jellemzi, és az angol nyelv, illetve a szakszavak használata ellenére is viszonylag jól érthető és fogyasztható egy közepesen erős nyelvtudással is. Ez a műsor erőteljesen gondolatformáló, és intellektuálisan rendkívül megterhelő tud lenni. Ezalatt azt értem, hogy hiába is értjük meg pontosan, miről folyik szó, egy 1,5-2 órás műsort egyben végighallgatni kemény dió, de kifizetődő. Ennek a műsornak az elsődleges célja az oktatás. Egy olyan típusú oktatás, amit az iskolában nem tanítanak senkinek: mit kezdjünk az életünkkel, és hogyan legyünk jobb emberek? Hiszen, ha jobb emberekké válunk, jobbá tehetjük a világot, ha hiszünk Jordan Peterson-nak. Ajánlom bátran mindenkinek, aki nem fél tanulni, aki pedig szeret, vagy szeretne tanulni, annak meg végképpen.