Nyáron is egyetem? – Naná!

Kapun Kívül 2023.03.22. Gosztola Ágnes
Sokan első hallásra talán rázzák a fejüket: ők aztán biztos nem járnak még nyáron is egyetemre. Pedig érdemes megragadni a lehetőséget és kipróbálni, milyen szünidőben is az iskolapadot koptatni.

 

Először is érdemes tisztázni, hogy nyári egyetem alatt nem egy átlagos, félévközi oktatást kell elképzelni. Bár az esetek többségében itt is van lehetőség kreditek szerzésére, egy sokkal szórakoztatóbb, kötetlenebb elfoglaltságra lehet számítani. A nyári egyetemi kurzusok általában 2-8 hétig tartanak. Céljuk pedig, hogy a diákokkal megismertessék a fogadó ország kultúráját, művészetét, az idegen nyelvek gyakorlására ösztönözzék a hallgatókat. Itt nincs is lehetőség egyéni kutatómunkára, ténylegesen inkább az ismeretszerzésre, kapcsolatépítésre helyezik a hangsúlyt a foglalkozások. Ezekre jelentkezhetnek még egyetemi képzésben résztvevők, már diplomások, PhD hallgatók és oktatók is.

Fontos azzal tisztában lenni, hogy a nyári egyetemi képzések általában nem automatikusan ösztöndíjas elfoglaltságok. A kiutazást, valamint a részvételi díjat is magának kell fedeznie a hallgatónak. Ugyanakkor léteznek különféle pályázatok, amik kifejezetten a nyári egyetemre jelentkezőket hivatottak támogatni. Így tehát annak sem kell erről a fajta oktatási formáról lemondani, aki nem áll túl jól anyagilag. Itthon országos szinten a Tempus Közalapítvány hirdet pályázatokat, amiken a hallgatók támogatást nyerhetnek nyári egyetemi foglalkozásaik fedezésére.

A BME jelenleg csak külföldi – EU-n belüli és kívüli pályázatokat egyaránt – kínál a hallgatóknak. Azonban vannak olyan hazai egyetemek is, mint például az ELTE, akik saját intézményükön belül kínálnak szünideji kurzusokat angol nyelven magyar és külföldi hallgatóknak egyaránt. A Debreceni Egyetem pedig külön indít magyar nyelvi kurzust, idegen nyelvi tanfolyamokat és egyéb tematikus képzéseket a nyáron. 

A hazai egyetemek jelentős része rendelkezik partner intézményekkel, akik nyári egyetemeit népszerűsítik, reklámozzák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeken az egyetemeken kívül ne tudna máshova is jelentkezni a hallgató. Ma már a diákok nem csak a képzések helye szerint tudnak válogatni, hanem érdeklődési körük szerint is szűkíthetik a listát: a nyelvi képzésektől, a könnyed országismereten át a környezetvédelmi, modern megközelítésekig mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzoló kurzust. 

Pár érdekesebb választás 

Central European University: summeruniversity.ceu.edu/

Universitat Wien: shs.univie.ac.at/summer-school/

Tinbergen Institute, Amsterdam (Mester és PhD diákoknak): tinbergen.nl/summer-school/