KolEszesek 1: Növényszemle

Magazin 2023.03.23. Sándor Lili

A félév elején mindenki kicsit nehezebben rázódik vissza az egyetemi mindennapokba, főleg a vizsgaidőszak vége után egy extra hónapnyi szünet után. Ezáltal természetes az, hogy még nagyobb erőkkel próbáljuk feldobni a hétköznapokat, programokat szervezünk magunknak vagy megajándékozzuk magunkat csecsebecsékkel. Ilyen apróságok közé tartozhatnak akár a növénykék is a kollégiumi szobánkba, melyek garantáltan feldobják odabent a hangulatot (nem mellesleg még a stresszt is csökkentik, ez a tulajdonságuk bármikor jól jöhet). 

De mégis pontosan milyen szobazöldségeket érdemes választani, melyek minimális gondviseléssel is túlélnek akár a kolis szobákban is? 

Top elsőként a szerencsebambuszt ajánlanám, mely a szerencse, a bátorság és a barátság jelképe. Személyes mini történetem is van hozzá, ugyanis közel 3 éve érettségire kaptam a saját bambuszomat, melyet magam mellett tartok, mióta elkezdtem az egyetemet. Tulajdonképpen bárki el tudja tartani, egészen minimális igényekkel rendelkezik. Nem muszáj földbe tenni, kavicsok közt vízben is tökéletesen eléldegél – kéthetente elég locsolni/cserélni a vizét és félárnyékos helyen szuperül érzi magát. Fun fact: egyébként nem is igazi bambusz, hanem a nyugat-afrikai trópusi őserdőkből származó pálmafajta.

A következő alany, melyet érdemes lehet beszerezni, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő aloe vera. Néhány éve berobbant a köztudatba, hogy a növény húsos leveleiben levő gél enyhíti az égési sérülések okozta fájdalmat, illetve a bőrirritációt és segíti a sebgyógyulást (akár gyulladt pattanások esetén is). A választáskor figyelembe kell venni azt, hogy csak az idősebb (3-4 éves) példányok tartalmazzák a gyógyításra alkalmas hatóanyagokat. Amennyiben a gyógyító funkció másodlagos döntési értékű, akkor megrohamozhatjuk a bébi aloe verákat, melyek nagyon magas cukiságfaktorral rendelkeznek. Az aloe vera szintén kevés fényt igényel, locsolásra is csak akkor van szüksége, ha már kiszáradt a földje. 

A pozsgások pici, tetszetős növénykék, melyekkel minden vásárban és virágos üzletben találkozhatunk – amennyiben nem az Antarktiszon tartózkodunk. Ők azok, akiket eltenni láb alól szinte lehetetlen. Nagyon jól tűrik a szárazságot és kevésbé fényes helyen is megélnek. Mindemellett minden levelükben különlegesek és egyediek tudnak lenni. Vagyis egyáltalán nem szégyen, ha első látásra beleszeretünk egy-egy ilyen szobanövénykébe. Egyetlen egy dologra érdemes mindenképp figyelni, amennyiben a voksunkat rájuk tesszük: olyan cserepet kell választani a pozsgás alá, amiből a felesleges víz ki tud folyni (ezzel megelőzhető az, hogy berohadjanak a gyökerek). 

Az anyósnyelv, vagyis a sansevieria egy trópusi vidékekről származó rendkívül strapabíró növény. Nagyon hálás szobanövényről van szó, minimális gondozással is nagyon jól elvan. Hihetetlenül jól bírja a szárazságot, szóval az sem probléma, ha megfeledkezünk a locsolásáról. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy minimális vízigény ide vagy oda, nem érdemes háromhétnyi adag vízzel nyakon zúdítani. Egyébként tökéletesen megfelel a kollégiumi szobákba. 

A zöldike egy klasszikus szobanövény, mely bulis hangulatát a hosszú, csíkos mintás levelei adják. Sok háztartásban találkozhatunk vele úgy, hogy felfüggesztett cserépben ücsörög valahol (nyilván szobán belül nem a legalkalmasabb megoldás ez a tartására, de kétségkívül szuperül néz ki). Népszerűségét növeli az, hogy gondozása nem túl nagy kihívás, speciális igényekkel ő sem rendelkezik. Leginkább a világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletet kedveli. 

Végül, de nem utolsó sorban, ha már végképp lemondtunk a növények nevelgetéséről és tökéletesen nulla energiabefektetéssel szeretnénk kicsinosítani a szobát, akkor itt vannak még alternatívaként a szárított virágok. Szinte minden piacon össze lehet velük futni, általában kis csokrokban árulják őket. Nagyon jól kombinálhatóak, érdemes lehet szárított mákvirágot vagy divatosan megszárított bambuszrudakat rakni melléjük. Tulajdonképpen mindehhez csak egy vázát kell extrán beszerezni és a benne levő száraz virágokat bármikor le lehet cserélni újabbra, ha meguntuk őket. 

 

Források: