Djokovic inkább nem versenyez Amerikában, mint hogy beoltassa magát

Sport 2023.03.26. Rácz Gergely Barnabás
Fotó: ©zhukovsky/123RF.COM

Noha hazánkban mostanra szinte feledésbe merült a koronavírus, egyes országokban mindmáig oltáshoz kötnek számos tevékenységet. E tekintetben a profi sportolókkal sem kivételeznek, így Novak Djokovic világhírű szerb teniszezővel sem, akinek több mint egy esztendeje Ausztráliával, most pedig az Egyesült Államokkal gyűlt meg a baja. Az ok nem más, mint hogy továbbra sem kér a vakcinából.

Kitoloncolták Ausztráliából, de azóta visszatérhetett

2022 elején Novak Djokovic ausztráliai vesszőfutása tartotta lázban a közvéleményt, amikor az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open miatt érkezett repülővel a szigetországba. Bár az orvosa kiállított egy igazolást, amely felmentette az injekció beadatása alól, a hozzá szükséges beutazási vízumot már nem igényelte meg. Engedély hiányában feltartóztatták őt a reptéri határőrök, és a kéthetes eljárás idejére egy menekültszállóban helyezték el. Ezalatt nemegyszer demonstráltak mellette vagy éppen ellene.

Megannyi drámai fordulat és diplomáciai vitát követően végül kitoloncolták Djokovicot Ausztráliából, sőt három évre ki is tiltották az állam területéről. Az utóbbi ítéletet novemberben felülvizsgálták, majd érvénytelenítették, így a teniszező előtt újra szabad az út. Ezenkívül a korlátozások jelentős részét is feloldották azóta.

Amerikába már nem utazott látatlanban, de úgy tűnik, az engedélykérését ott sem hagyják jóvá

Jóllehet Ausztráliában már nem írják elő az oltást, az Amerikai Egyesült Államokra ez nem igaz, azonban már ott is csak május 11-éig marad a veszélyhelyzet. Mivelhogy Djokovic nem várhat addig, februárban kérelmet nyújtott be az amerikai kormánynak, hogy indulhasson az Indian Wells-i és a Miami tenisztornán, de negatív elbírálásban részesült, annak ellenére, hogy Florida állam kormányzója és két szenátor is tett lépéseket az ügyben. 2019 óta ezek egyikén sem tudott részt venni, és most tovább nő a kihagyott idények száma.

Helyére Nikoliz Baszilasvili grúz játékos ugrott be.

Monacóban tér vissza az ATP-sorozatba

A 35 éves sportoló szóvivője március közepén kijelentette, hogy Djokovic – tervei szerint – április 9-én, a monte-carlói salakpályás tornán tér vissza az Association of Tennis Proffesionals versenysorozatához.

Minthogy a járványügyi előírások túlnyomó többségét már világszerte eltörölték, vagy a közeljövőben meg fogják szüntetni, sok más emberéhez hasonlóan a szerb teniszezőlegenda élete is egyre könnyebbé válhat. A sportvilág és az emberiség lassan, de biztosan fellélegezhet.