Hogy ne az utolsó oltsa le a villanyt

Technika 2023.03.27. László-Kun Gábor, Kiss Johanna
Sokunkkal előfordulhatott már, hogy a közterületen hagyott autóját nem úgy találta, ahogy otthagyta. Legyen szó égve maradt világítás miatt lemerült akksiról, lapos kerékről vagy esetleg egy új karcolásról, a bosszúság mindig garantált. De mi lenne, ha időben értesülnénk a rendellenes történésekről a közösség erejével és nem csak akkor, amikor akár hosszabb idő után felkeressük szeretett járművünket? Ennek megoldására tesz kísérletet az Autóőrszem applikáció!

 

A KSH 2022 decemberi adatai alapján jelenleg közel ötmillió közúti jármű koptatja az utakat Magyarországon. Ennek nyolcvan százaléka személygépkocsi. Noha százezeres nagyságrendet tesz ki ebből a céges autók száma, de még így is elenyésző a százalékos arányuk. Átlagosan ma már minden háztartásban van legalább egy autó. 2000 óta bő 70%-kal növekedett a hazai gépkocsiállomány, évente átlagosan százezerrel nőtt a bejegyzett darabszám. Elmondható tehát, hogy szinte mindenki tud legalább egy olyan rendszámról, ami valamiért fontos és kedves a számára. Sok autó sok rendkívüli eseménnyel jár. Nem is feltétlen kell szándékosságra gondolni. Égve hagyott világítás, elfelejtett kézifék, leengedve maradt ablak mind-mind gyakori történések, ahogyan a fakezű sofőrök stigmái a fényezésünkön. Az Autóőrszem alkalmazás meglehetősen egyszerű megoldást kíván adni az említett problémákra. Nincs más dolga a felhasználónak, mint regisztrálja a saját rendszámát, rendszámait és várja, hogy lehetőleg ne kapjon értesítést. Ha pedig ő tapasztal valamilyen rendellenességet, akkor a rendszám megadásával azonnal értesítheti a tulajdonost.

Az lesz egy rendszám jogosultja, aki először regisztrálja be a rendszámot. Ehhez kezdetben semmilyen igazolásra nincs szükség. Egy rendszámnak csak egy jogosultja lehet. Ha például egy gépjárművet többen használnak a családon belül, akkor az első regisztrálónak joga van hozzáférést adni a rendszámhoz. A rendszám jogosultja bármennyi felhasználónak biztosíthat hozzáférést és bármikor vissza is vonhatja azt, de egy rendszámnak egyetlen jogosultja lehet.

De mi van akkor, ha valaki vicces kedvében vagy tévedésből már beregisztrálta az te autódat is az alkalmazásba? Amennyiben valóban te vagy a jogosultja a rendszámnak, mindenképpen add hozzá a rendszámod. Ekkor a jelenlegi jogosultat értesítik, hogy “mondjon le” a rendszámról. Ha nem teszi meg ezt 48 órán belül, akkor automatikusan te leszel a jogosult. Ez még önmagában elég necces, elvégre semmi sem tiltja, hogy a troll kedvű polgártárs éppen akkor szórakozzon, amikor egy más által már beregisztrált rendszámot szeretne megszerezni. Vitás esetekben a forgalmi engedély alapján hozzák meg a döntést a fejlesztők. Kérdés, hogy hivatalos iratokat bekérni vajon milyen joguk van.

Persze az irreguláris viselkedésre könnyű elcsábulni. Elvégre miért ne toljak ki valakivel, aki már régóta elfoglalja a sajátomnak vélt parkolóhelyet a ház előtt? Az ész nélküli, troll használatot néhány limitáció biztosítja. Az alkalmazáson keresztül egy felhasználó naponta összesen száz darab riasztás küldhet be, ugyanakkor azonos rendszámra ez maximum három darab lehet. Facebook/Viber Messengeren keresztül egy felhasználó naponta összesen tíz darab riasztást küldhet be, viszont azonos rendszámra ez szintén maximum három lehet.

A személyes tapasztalataim eddig elég felemásak. A szándék kiváló, a cél hiánypótló, de valahogy mégsem áll össze a csomag. Az applikáció közel kétévnyi használata során még egyszer sem tudtam leadni érvényes riasztást, ugyanis egyetlen beregisztrált rendszámú bajbajutott sofőrt sem sodort elém a sors. Ördögi kör ez, hiszen éppen azért kellene használni, hogy minél nagyobb legyen a közösség, de éppen azért nem vonzó eléggé, mert „alig használja valaki”. Cikkünk írásakor (2023. március 23.) 122.247 regisztrált rendszám szerepelt az Autóőrszem adatbázisában, ami a teljes gépkocsiállományra vetítve sajnos elég csekély szám. Ennek eléréséhez közel két és fél év kellett. Mindenesetre mindenkit arra biztatok, hogy regisztráljon, hogy a közösség erejéből kinője magát a projekt!