KolEszesek 2: A kollégiumi jóllakás 5 alapelve

Magazin 2023.03.28. Konda Nikolett

Elég annyit mondani: kolis kaja, a lelki szemeink előtt máris megjelennek a Smack levesek, a félig megszáradt kenyérből készített szendvicsek és az ismeretlen összetevőkből álló tésztaszörnyek. Nyugi, nem muszáj, hogy ez legyen a valóság!

Minden okod megvan rá, ha néha úgy érzed, kollégistának lenni a világ egyik legszerencsétlenebb élethelyzete. Úgy kell önellátónak lenni, hogy közben nem dolgozol teljes állásban, ráadásul az időd jelentős részét tanulással töltöd. Így hát időt, pénzt és minden egyéb erőforrást összehangolva küzdesz az olyan démonok ellen, mint amilyen az éhség.

Hogyan lehet kolisként, kevés büdzséből kiokoskodni, hogyan és mitől lakhatsz jól úgy, hogy közben az egészséged és életkedved sem látja kárát? Öt dolgot is mondunk, ami segítségedre lehet ebben.

1. Kiegyensúlyozott táplálkozás

A mindennapos instant tésztaleves csak a mémeken vicces, a valóságban hiánybetegségeket és rövid távon kellemetlen tüneteket okozhat, így lehetőleg ne alapozd ilyesmire a teljes kollégiumi étkezésed. A kiegyensúlyozottság, változatosság az egyik legfontosabb szempont, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes nap mást kell enned. A tápanyagbevitel kiegyensúlyozása a lényeg: lehetőleg minden étkezésed tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot és zsírt is! Ha nem tudsz kiigazodni az ételek összetevőiben, használj bátran kalóriaszámláló alkalmazásokat.

Ilyen szempontból az egyik legpraktikusabb étel a tojás, amiben majdnem minden fontos tápanyag megtalálható. A szokásos rántottán és tükörtojáson kívül ez az étel rengetegféleképpen elkészíthető még, bátran üsd fel az internetet receptekért! Ha mégis a legegyszerűbbek egyikénél maradnál, egy kis kenyér és zöldség hozzáadásával gyakorlatilag ki is pipáltad az összes szükséges tápanyagot.

2. Laktató ételek

Figyelem, a laktató nem azt jelenti, hogy két órára kifekszel tőle! (Sőt, a kajakóma intő jel is lehet, hogy nem egészséges a szervezeted számára az étel.) Inkább olyan ez, mint egy jól megtervezett üzleti modell. A cél minél kevesebb idő, pénz és ételmennyiség befektetésével elérni, hogy órákon keresztül ne legyél éhes, és ezt az időszakot produktívan, ne fetrengve töltsd.

A túl gyakran jelentkező éhség utalhat anyagcsereproblémára is, de az egészséges embereknél sem ritka. Ennek oka általában a rossz minőségű és magas glikémiás indexű szénhidrát, ami dobálja a vércukorszintet és éhségérzetet okoz akkor is, amikor nem is vagyunk éhesek. Érdemes inkább alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat választani, mint például a gyümölcsök és zöldségek, vagy a reggelinek tökéletes zabkása. Emellett a zsírban és fehérjében gazdag ételek is nagyon fontosak, ugyanis ezek alapvetően is sokkal laktatóbbak, mint a szénhidrát. 

3. Csapatmunka

Otthon a családod is együtt alkot egy háztartást, miért ne tehetnéd meg ugyanezt a szobatársaiddal is? Dobjátok össze a pénzt a heti menüre, osszátok meg a munkát, készítsetek nagyobb mennyiséget és egyétek több napon keresztül! Így nem kell minden nap kis adagok főzőcskézésével elpocsékolni azt az időt, amit fontosabb dolgokra is fordíthatnál, ráadásul anyagilag is jobban kijöttök.

4. Takarékosság

Amit egyszer megvettél, azt ne pocsékold el, ne hagyd, hogy tönkremenjen! Egy kicsit megszáradt kenyérből nagyszerű pirítóst lehet készíteni akár a kolikonyha sütőjében is. A megmaradt egy-egy szelet felvágott, sajt, zöldség, főzéshez használt maradék hozzávaló mind tökéletes arra, hogy válogatás nélkül beledobáld őket egy szendvicsbe, ami így a változatosságnak köszönhetően tuti, hogy nagyon tápláló és laktató lesz. A pirítóshoz hasonlóan melegszendvicset is nagyon egyszerűen készíthetsz a sütőben, amibe szintén mehet bármi, amit találsz.

5. Rendelés

Nem, nem a kétezer forintos kiszállítási díjas appokra gondolunk! Hanem például a Munch-ra, ahol éttermek nap végén visszamaradt menüjeit vásárolhatod meg nagyon olcsón. De hasonlóan jól kijössz, ha ebben is összedolgozol a kolis ismerőseiddel: végső esetben rendeljetek pizzát közösen!