Tizenéves a gyorskorcsolya-világranglétra tetején

Sport 2023.03.29. Pődör Gergő

Jordan Stolz, a mindössze 18 éves amerikai származású gyorskorcsolyázó beírta nevét a sportág történelemkönyvébe. 2023. március 2-5. között a hollandiai Heerenveen-ben rendezték meg a gyorskorcsolya-világbajnokságot, ahol a fiatal Stolz 500, 1000 és 1500 méteren is aranyérmet szerzett, korábbi olimpiai bajnokokat utasítva maga mögé a jégen. Az ambiciózus sportolón kívül edzője, versenytársai és a sportág egésze is reménykedve tekint a jövőbe, hogy a gyorskorcsolyaversenyek új lendületet kaphatnak Stolz személyétől.

Vereség hazai pályán

Március 2-5. között a Hollandia Heerenveen városa adott otthont a 2023-as gyorskorcsolya-világbajnokságnak. Természetesen rengeteg hazai induló készült reménykedve a honi rendezésű eseményre, köztük a gyorskorcsolya olyan nagy nevei is, mint Thomas Krol és Kjeld Nuis. Mindkét sportoló 1000, illetve 1500 méterre specializálódott és 30-as éveikben járva az idősebb korosztályához tartoznak. Együtt és külön számolva is rengeteg érmet nyertek Hollandiának.

A pálya ezúttal azonban nem az ő sikereiktől volt hangos. A fiatal amerikai versenyző, Jordan Stolz ugyanis tarolt a pályán, és a férfi szekcióban megrendezett 6 egyéni versenyszám közül háromban be is zsebelte az aranyérmet. De a fent említett holland klasszisok legyőzése csak az egyik aspektusa annak, miért tekint az egész sportág új csillagként Stolz-ra. A sikerek mellett ugyanis új világrekord született: ő lett a legfiatalabb aranyérmes gyorskorcsolyázó, továbbá az egyetlen, aki egyazon világversenyen 3 aranyérmet is szerzett.

Jordan és Jordan

„Lenyűgöző teljesítmény. Olyan, mintha magát Michael Jordan-t kellene legyőzni. Félelmetes, hogy ezt az eredményt egy 18 éves produkálta”

– így nyilatkozott Stolz-ról Laurent Dubreuil, a kanadai származású gyorskorcsolyázó, aki a 2022-es pekingi olimpián ezüstérmet szerzett. A párhuzam az amerikai kosárlabdázó és a fiatal gyorskorcsolyázó között többről szól, mint az azonos nemzetiségről. A saját sportágukban elért siker az, ami a hasonlatot szülte, Jordan Stolz ugyanis a hollandiai világbajnokságon 34:10-es idejével rekordot állított fel 500 méteren.

Miután az amerikai a második napon 1000 méteren is első helyezést ért el, a világbajnokság harmadik napján 1500-on sem szakadt meg a sor. A második helyezett Kjeld Nuis szerint elképesztő, hogy a fiú csak rááll a jégre, és játszi könnyedséggel korcsolyázik 1 perc 43-as időt. Szintén a veterán szerint „az elkövetkező években még sok gondjuk akad” a fiatal Stolz-cal. Ezt azonban nem tartja bajnak, inkább a sport szempontjából jó és frissítő dolognak, ami új szintekre emelheti a gyorskorcsolyát.

Ambícióval telve

A hollandiai sikerek után maga Jordan Stolz szerényen, de ambíciókkal telve beszélt a helyi és amerikai riportereknek. A NOS holland hírcsatornának nyilatkozva a helyszínen az amerikai meglepődésének adott hangot, hogy ennyivel felül tudta múlni a sport legjobbjait, utalva két holland klasszis versenytársára. A jövőt illetően csak annyit tett hozzá, hogy „sok minden áll még előtte”.

Stolz fiatal kora és eredményei mindenképpen eredményes karriert jósolnak előre. A wisconsini Kewaskum faluból származó sportoló a család telkén található 3 hektáros tavon tanult meg korcsolyázni. A gyerekkori hobbiból a 2010-es vancouver-i téli olimpia kovácsolt komolyabb célt. Jordan elmondása szerint Apolo Anton Ohno és Shani Davis gyorskorcsolyázók sikeres szereplése az ötkarikás játékokon volt a kezdeti inspiráció, amiért ő is elkezdte a sportot. A USA-beli nemzeti sikerek után Stolz neve a 2021/22-es ISU gyorskorcsolya világkupán vált ismertté Salt Lake City-ben, ahol 500 és 1000 méteren nyert aranyérmet, valamint idejével felállította a junior világrekordot. A 2022/23-as hasonló tornán már 1500-on is első helyen végzett. A szárnyalás mellett a 2022-es téli olimpián nem ért el nagyobb sikert, a döntőbe azonban bejutott. Az igazi nagy szereplést a márciusi gyorskorcsolya világbajnokság jelentette, a már említett helyezésekkel és rekordokkal.

Jordan Stolz kétségkívül beírta nevét a gyorskorcsolya és a sportvilág életébe. A jövőben pedig versenytársai és a szurkolók minden bizonnyal árgus szemekkel követik majd pályafutását.