Új úton halad tovább az MLB, céljuk a szurkolók szórakoztatása

Sport 2023.04.16. Tóth Krisztián

Akciódúsabb mérkőzéseket remélnek a tengerentúli baseball bajnokság, az MLB szabályalkotói. A változtatásokra a 2022-es szezonban mutatott, évtizedek óta nem látott mélyponton lévő támadóstatisztikák miatt volt szükség. Az új szabályok döntő többségét már kisebb bajnokságokban kipróbálták, a feketeleves azonban akkor jön mikor mindezt a világ legtöbb pénzét megmozgató baseball ligájában vezetik be.

A dobóóra 

Mostantól kezdve a dobó játékosnak 15 másodperc áll rendelkezésükre a dobás megkezdéséhez, ha egyik bázison sem áll futó és 20 másodpercük lesz, amennyiben legalább egy futó bázison áll. Ha a dobó nem kezdi el a dobómozdulatot az idő lejárta előtt, akkor az azonnal egy dobóhibát (ball) von maga után. A változtatástól rövidebb mérkőzéseket remélnek a döntéshozók, ugyanis az elmúlt évek mérkőzésátlaga tartósan 3 óra fölé csúszott. A kisebb bajnokságokban ez a szabály átlagosan 20-25 perccel rövidítette le a játékidőt. Ez önmagában nem tűnhet sok időnek, de ha hozzátesszük, hogy csak az alapszakasz során 162 meccset játszanak a csapatok, akkor mindjárt más megvilágításba kerül a megspórolt idő. Mit gondolnak minderről a játékosok? Az idősebb dobók attól tartanak, hogy bonyolultabb szituációkban nem lesz elég idő átgondolni a dolgokat, a fiatalok azonban nem aggódnak, hisz a legtöbbjük már élesben is játszott dobóóra mellett profi pályafutásukat megelőzően. 2022-es statisztikák alapján a dobójátékosok körülbelül 20 százalékának volt az átlagos dobóideje a bevezetett határ felett. Ez nem tűnik vészesen magas számnak, így a liga és a szurkolók is joggal reménykedhetnek, hogy idővel minden játékos alkalmazkodik az új helyzethez és nem látunk majd drasztikus hatékonyságromlást egyes játékosoknál.

Az eltolás (shift) eltörlése

A dobás pillanatában a négy belső védőnek (infielders) kötelezően a belső mező salakos (infield dirt) területén kell tartózkodnia úgy, hogy a második bázis mindkét oldalára két-két játékos jusson. Eddig a belső védőknek az egész mérkőzés során a pálya bal vagy jobb oldalán kellett védekezniük, attól függően, hogy hol kezdték a mérkőzést. A 2023-as szezontól kezdve ez a korlátozás már csak az egyes inningekre lesz érvényes. Amennyiben a védekező csapat rosszul áll fel vagy nem megfelelően cserél az azonnali dobóhibát von maga után. Összességében azt lehet mondani, hogy ez a legnagyobb horderejű változtatás, éppen emiatt az elvárások is magasak. A tavalyi szezonban volt a legalacsonyabb a batting average mutatója a csapatoknak 1968 óta, még a sikeres single futások (mikor az ütőjátékos az egyes bázisra ér) száma az elmúlt három idényben volt a legalacsonyabb a liga történelme során. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy elég nehéz számszerűsíteni az eltolás hatékonyságát. A leginkább ordító különbség a jobb- és balkezes játékosok ütőhatékonyságában mutatkozik, így nem nehéz olyan balkezes játékost találni, aki üdvözölte az új szabály bevezetését. Természetesen a játékosok is kifejtették a véleményüket. Joey Gallo, a Dodgers külső védője úgy látja, hogy nehéz lesz alkalmazkodni, mivel korábban soha nem foglalkoztak a dologgal. Mások viszont egész más szemszögből közelítették meg a témát és attól tartanak, hogy egyes elemeket nehéz lesz megértetni a fiatalabb korosztállyal.

Nagyobb méretű bázisok

A sok szabálymódosítás miatt kevés figyelmet kapott, mégis kiemelten fontos szerepe lesz az új, 18 inch (1 inch = 2,54 cm) hosszú bázisoknak. A változtatásnak köszönhetően az ütő játékosnak kisebb távolságot kell megtennie az egyes bázisok között, ami elősegíti a sikeres bázisra érést és a hatékonyabb támadójátékot. A támadók támogatása mellett fontos szempont a sérülés kockázatának csökkentése elsősorban az első bázis környékén, ahol a legtöbb akció zajlik egy mérkőzés során. A szakértők azt mondják, hogy a bázis méretének növelése önmagában nem sokat változtat a játék dinamikáján. Úgy látják, hogy a többi szabálymódosítással együtt lesz jelentős hatása az új, 18 inches bázisoknak.