Lélekhangsáv – Podcast ajánló

Magazin 2023.04.22. frissítve Sándor Lili

„Semmi sem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk rá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben.”

–  idézet Márai Sándortól, mely egyben a podcast első évadjának első részének felütése.

 

Fiatal felnőttekként gyakran szembesülnünk kell azzal, hogy ideje felnőni és elkezdeni élni a saját életünket. Azonban ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek első olvasatra tűnik. Meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk saját hiányosságainkat, lejjebb kell vennünk a szülői függésből és kiszolgáltatottságból, szembe kell néznünk felélelmeinkkel, rigolyáinkkal, belső vívódásainkkal. 

Előfordulhat, hogy nagyon nehezen és kelletlenül indulunk el ezen a rögös úton és nem elegendő a barátok támogatása az előrefelé haladásban. Fakadhat transzgenerációs megrögzöttségből az, hogy riadozunk ezután attól, hogy pszichológusi tanácsadáshoz forduljunk. Vagy egyszerűen csak egyetemista létünkből fakadóan anyagiak és/vagy időnk szűkössége miatt nem keresünk külső segítséget. Mi lehet ekkor a megoldás, amennyiben hosszútávú változásra vágyunk és mindenképp szeretnénk elindulni azon a bizonyos rögös úton?

Alternatívaként bármely könyvesboltba belépve hamar szembetalálkozunk az önsegítő könyvek stócával. Tény és való, hogy nem mindegyik számít gyöngyszemnek és néhány esetben a tanácsokat érdemes jobban meggondolni, mielőtt rászánnánk követésükre magunkat. A legtöbb problémáinkat nem tudja egy jó könyv megoldani, viszont útmutatást, irányt tud adni. 

Még olcsóbb és talán hatékonyabb megoldás lehet a podcast-ek világába való elmerülés. A Podpad felületére való belépés csupán regisztrációhoz kötött, mely után számos magyar podcast válik meghallgathatóvá. Ezek közül pszichológiai témában kiemelkedő a Lélekhangsáv podcast. 

A Lélekhangsáv egy hiánypótló csevegés az életmódváltás és a hozzá szükséges stratégiákról. A műsort Riha Zsófia életmód szakterapeuta vezeti állandó beszélgetőtársával, Limpár Imre tanácsadó szakpszichológussal. 5 évadnyi hanganyag áll a lelkes hallgatók rendelkezésére. Az egyes részek különböző, létfontosságú témákon vezetnek végig. Például az első évad 12 epizódból áll, melyek során felhozatalra kerülnek többek közt a következők: hogyan hat az egyén változása a környezetére, mik azok a belső dilemmák és vívódások, mik azok a TT-k, vagyis a transzgenerációs téglák és milyen a hatásuk a mindennapokra.  

A Lélekhangsáv egyedülálló a podcast világának képviselői között: részenként 30-40-50 perc keretei között súlyos, mégis izgalmas kérdések feszegetései hallhatóak. A duó dinamikusan működik, minden részt élmény meghallgatni. Különös, hogy két szakértő néha mennyire másként látja az élet történéseit, milyen élettapasztalataik vannak, mellyel képesek inspirálni. Pozitívumként kiemelendő, hogy legyen szó hétköznapi csatákról, kommunikációs alaphelyzetek nehézségeiről vagy éppen a félelemről és szorongásról, az epizódok képesek megtartani a könnyed hangnemet. Hallgatás közben igazán azt érezhetjük, hogy most magunkkal vagyunk és törődni szeretnénk magunkkal. A beszélgetések során gyakran feljönnek izgalmas feladatok is, melyek könnyen elvégezhetőek otthon és a későbbiekben támpontot adhatnak a fejlődésnek. 

Talán pont az előbbiek miatt, hallgatása könnyen beépíthető a napi, vagy a heti rutinba is, akár egy séta vagy tea mellett. Hogy miért pont egy tea mellett? Riha Zsófiát idézve: 

„Mert a tea aromás, fűszeres, néha édes, néha kissé fanyar…, mint az élet. Szeretjük forrón, langyosan vagy éppen jegesen. Néha új ízekre vágyunk, de olyan íz is van, amit sosem cserélnénk le.”

Bátran ajánlom mindenkinek a Lélekhangsávot, aki megújulásra vágyna, aki mellébeszélés nélkül hallgatna bele izgalmas, mégis ritkán előkerülő témákba, aki szeretné egy kicsit másképp szemlélni az életét, aki szeretne igazán élni és megtanulni kezelni a félelmeit, a stresszt, a transzgenerációs problémákat és elsajátítani az önstabilitást.