Több Dominik, mint Kolbász

Magazin 2023.05.11. Kiss Johanna, László-Kun Gábor
Ha új esztendő, akkor új top 100-as utónév lista! És ha új névlista, akkor nem maradhat el az utónevek éves bakiparádéja, tehát a sikeresen kérvényezett és elutasított névötletek összefoglalása. Lássuk, milyen trendek uralták a tavalyi évet!

 

A Dominik, az Olivér és a Levente volt a három legnépszerűbb fiúnév tavaly a Belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint. A lánynevek mezőnyében viszont nem történt nagy változás, több mint tíz éve a legnépszerűbb lánynév a Hanna, amit a Léna és a Zoé követ a listában. Tavaly 1330 fiú kapta a Dominik nevet, 1149 az Olivért, 1134 pedig a Leventét a keresztségben. A tíz éven át stabil top 3-as Máté tavaly már csak a negyedik lett a listában, 1124 kisfiú kapta ezt a nevet első keresztnévként.

A tízes élmezőnyből kiszorultak a Dánielek, és csak a 12. helyre fértek oda (830 db) a Botondok mögött (843 db). Érdekesség, hogy a 2012-ben még tizedik Péter már csak a 24. leggyakrabban választott fiú utónév (491 db), a 2013-ban tizedik Gergő egészen a 35. helyig csúszott vissza tavaly (403 db).

A lányoknál nincs érdemi változás az élen, több mint egy évtizede továbbra is a Hanna a legnépszerűbb utónév (1131 db). A második helyen a 2016 óta egyre gyakoribb Léna áll (977 db), a harmadik pedig a tavalyi ezüstöt bronzra cserélő Zoé lett (956 db). Újdonság, hogy a 2010-es években oly népszerű Annák lecsúsztak a negyedik helyre, az ötödik és a hatodik helyen viszont nem történt változás, a Lucák (902 db) és az Emmák (827 db) is megőrizték helyezésüket.

Továbbra is jellemző, hogy a lányoknak különlegesebb nevet választanak a szülők, mint a fiúknak, és az a trend is szembeötlő, hogy a szülők minél egyedibb nevet keresnek a gyereküknek, miközben a hagyományos nevek szépen lassan háttérbe szorulnak. Lányoknál az Éva, Julianna, Ilona, Andrea neveket egyre kevesebbszer adják gyereküknek a szülők, a fiúknál viszont továbbra is a TOP 50 között voltak a statisztikában a László, András, Gábor, Péter, Zoltán, István nevek.

Hatszáznál is több új keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, amiből összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre. Úgy tűnik, kevés igazán ihlethozó szappanopera futhat a televízióban, ugyanis a tavalyi év egyik divatja a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt. A kettős női név főleg német nyelvterületen egyre gyakoribb, és hazánkban is számos alakja létezik már, elég csak az Annamáriára gondolni. 2022-ben az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza átment a szűrőn. Több igazán furcsa összetételt viszont el nem ítélhető módon elutasítottak. Ezek közé tartozott a Miramilla, Marimária, Zarahanna, férfinevek esetében pedig a Vidmór és a Mikafélix. Azért van „remény”, a török sorozatok népszerűsége miatt megnőtt ugyanis török nevek bejegyzésére beadott igénylések száma. A jóváhagyott nevek között olyanok fordulnak elő, mint az Ajszel és a Szeniz női, valamint a Kadir, az Onur és a Vedát férfinevek. Újdonság még, hogy több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és gyakran előfordult az is, hogy a japán mangák vagy animék szereplőinek nevét szerették volna a gyerekeiknek adni a szülők (pl. Deter, Napapa vagy Reira). A kérelmezett nevek több mint kilencven százaléka idegen eredetű, a jóváhagyott nevek között magyar eredetű összesen három volt: a Veka női, illetve a Maglód és Vezekény férfinevek. A leginkább zavarba ejtő névkérelmek a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a , a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza voltak. Ők nem nyertek hangszórót, ahogy a mondás tartja.

Gyakran előfordul, hogy egy nevet többen is szeretnének anyakönyveztetni egy éven belül. A visszatérő a férfinevek között a Noah, a Deniel, a női nevek között a Maya (ezzel a helyesírással). Többször kérték már a Pablo nevet, illetve a Vilmos és a Mátyás mindenféle idegen helyesírású alakját, úgy, mint Villiam, William, Vilián, Matthias.

A háború hatása egyébként nem érződött a névadási szokásokon. Ez érthető is, hiszen, ha ukrán vagy orosz állampolgárságú szülőknek Magyarországon születik gyermekük, akkor ők a saját hazájukban használatos nevekből választhatnak, ezt nem kell kérvényezniük. Egy lazán kapcsolódó eset volt, amikor kislánynak kérték a Lenina nevet, itt azonban nem Lenin volt a névadó, hanem a Leni és a Nina név összevonásából alkották meg a nevet a korábban taglalt névösszevonós divat szerint.