Természetfeletti lények – Sárkányok

Magazin 2023.05.21. Jónás Dávid
Kevés olyan mitikus lényről tudunk az emberiség történelme során, amely különböző civilizációkon és kultúrákon átívelve megjelenik történeteinkben, ábrázolásainkban akár több ezer évre visszamenőleg is. Sorozatunk következő tárgyának gyökerei visszavezetnek a legősibb korokig, népszerűségét pedig megőrizte egészen napjainkig. Lássuk, mit tudunk a sárkányokról! 

 

A sárkányok fajtájukat tekintve számtalan alakot öltöttek az évezredek alatt, és nem is tiszta pontosan, hogy milyen lények tartozhatnak bele ebbe a kategóriába. Nagy általánosságban valamilyen pikkelyes, hüllőszerű lényről van szó, ami bizonyos kultúrákban a kígyókra hajaz a legjobban, máshol pedig krokodilokkal hozzák kapcsolatba. Az európai kultúrában először a görögöknél jelentek meg sárkány-szerű lények, mint a kígyószerű óriási drakónok, vagy éppen a tűzokádó kiméra, ami egy kígyó, oroszlán és kecske testrészeivel rendelkező szörnyeteg volt, míg a skandináv mitológiában olyan lényekkel találkozhatunk, mint a világfát őrző Níðhöggr, vagy a világot körülérő, saját farkába harapó Jörmungandr.

Később, a középkorban az elterjedt a négy lábbal rendelkező, szárnyas, tűzokádó sárkány, ami az európai régiókban dominánssá vált. Ezek a lények különböző barlangokban éltek, általában gonosz teremtménynek számítottak, akik kincset őriztek, míg egy bátor lovag meg nem ölte a szörnyet. Voltak azonban békés, jóakaró sárkányok is, akik jó tanáccsal látták el az arra tévedőket, de az európai közegben ez kevésbé jellemző.

Annál inkább a távol-keleti kultúrákban, mint a kínai, japán, illetve koreai. Ebben a régióban a sárkányábrázolás inkább hatalmas kígyókra emlékeztet, akik négy lábbal rendelkeznek, és krokodil-szerű fejjel. A kínai mitológia szerint ezek a lények szerencsét hoznak, és áldott erővel jelentkeznek. Európai megfelelőikkel ellentétben ezek a kelet-ázsiai sárkányok gyakran istenségek voltak, mint az azúr sárkány, aki egyike a négy fő égtáj őrzőjének, a kelet és a tavasz szimbóluma. Továbbá ezen sárkányokra jellemző, hogy míg az európai sárkányok gyakran tüzet okádnak, és magával a tűz elemével vannak szorosabb összeköttetésben, addig ezek a távol-keleti sárkányok inkább a vízhez állnak közel, amit jól reprezentál például a négy sárkány király, akik a négy tenger felett uralkodnak a kínai mitológiában. 

Az európaitól és ázsiaitól eléggé eltérő az amerikai és dél-amerikai földrészen található civilizációk kultúrája, de vannak hasonlóságok. Itt is megjelennek hatalmas gyík, illetve kígyószerű szárnyas lények, akik valamilyen istenek, vagy szörnyek voltak, mint Teju Jagua, a mai Paraguay területén található ősi mitológia egyik legendás szörnye, akinek egy hatalmas gyík teste volt, hét kutyafejjel, valamint tűzokádó szemekkel. Vele valószínűleg még a legbátrabb lovagok sem harcoltak volna.

A magyar népmesék világa is megidézi a sárkányt. Rendszerint a történetek főgonosza, fiatal hajadonokat rabol el, és a főhősnek kell őt legyőzni. Ezekben a történetekben gyakran előfordul, hogy a sárkánynak több feje van, amiben az ereje is rejlik, és a legyőzéséhez az összeset le kell vágni. A fejek száma általában mély szimbolikus jelentéssel bíró szám, leggyakoribb a hétfejű, de előfordul a három- és tizenkétfejű is. Emellett szintén magyar sajátosság, hogy az alapvetően gonosz és ártó természetű lényekkel ellentétben, Csukás István létrehozta a Süsüt, a híres egyfejű sárkányt, aki szelíd, és barátságos, ami egy rendkívül egyedi ábrázolás volt, mindez gyerekmesébe csomagolva. 

Ahogy korábban is volt róla szó, a sárkányok mítosza a mai napig népszerű. Találkozhatunk vele olyan legendás fantasy művekben, mint a Gyűrűk ura, illetve a Trónok harca, és utóbbi spin-off sorozatának köszönhetően még biztosan fogunk is találkozni velük a jövőben.