Ünnepek – Az egyik legnagyobb amerikai családi ünnep: a hálaadás napja

Magazin 2023.05.25. Kiss Adrienn
Az Egyesült Államokban a 17. század óta ünneplik a hálaadás napját, amelyet minden év novemberének negyedik csütörtökén tartanak. Az amerikai filmiparnak köszönhetően nekünk a hatalmas családi vacsorák és a hagyományos pulykasült jut eszünkbe erről az ünnepről, de érdemes megismerkedni a történelmi gyökerekkel is.

 

1620. szeptemberében indult útnak a Mayflower nevű hajó az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba, fedélzetén az első angol kivándorlókkal. A Mayflower decemberben ért partot a mai Massachusetts állam területén, így itt alapították meg a telepesek első kolóniájukat. Az Újvilágan számtalan kihívással találkoztak: rendkívül hideg tél fogadta őket, kevés volt az élelmük, így sokan legyengültek és meghaltak, a tavaszt csak a bevándorlóknak a fele érte meg. A következő évben a helyi indiánok megtanították őket a növénytermesztés, a halászat és a vadászat fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be, nem kellett tartaniuk az éhezés rémétől. Örömük és hálájuk kifejezésére az angolok ünnepséget rendeztek – ami a mai napig fennmaradt.

Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után a Kongresszus javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első amerikai elnök, George Washington 1789-ben deklarált.

Ma a legtöbb amerikai család vacsorával ünnepli a Hálaadás napját, amikor burgonyapüré, zöldbab és répa, áfonyaszósz, sült pulyka és sütőtök torta kerül az ünnepi asztalra. Az ünnepre szánt pulykák közül egy (vagy ritka esetben kettő) szerencsés kiválasztott szárnyas elnöki kegyelmet kap, és megmenekül a halál torkából. Az elnöki kegyelem gyakorlása érdekes fehér házi hagyomány, és egyre inkább az amerikai közvélemény figyelmének középpontjába került az utóbbi években. Ez a tradíció egészen Abraham Lincolnig vezethető vissza, akinek elnöki háztartásába már egy évvel korábban megérkezett a nevezetes, levágásra szánt pulyka. Az ünnepi asztalra szánt madár azonban szerencsésen megúszta a hálaadást, Lincoln fiának, Tadnek köszönhetően. Az első hivatalos megkegyelmezési ünnepséget 1989-ben az idősebb George Bush elnök tartotta.

A hálaadás napja Amerikában a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. Egyes családok körében szokásnak számít ilyenkor a jótékonykodás is – a közösségek gyakran főznek együtt, illetve vendégelik meg a rászorulókat. A leglátványosabb hálaadási ünneplések az utcai felvonulások, különösen a New York-i Macy’s áruház által 1924 óta minden évben megrendezett parádé, amelyben tűzoltózenekar, táncosok és rajzfilmfigurákat, hírességeket ábrázoló hatalmas léggömbök lepik el a Nagy Alma utcáit. A családi vacsorát követő pénteken (Black Friday) igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat világszerte, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom.

Érdekesség, hogy Kanadában, ahol az aratás általában korábban befejeződik, október hónap második hétfőjén ünneplik a hálaadást. A kanadai hagyományok Martin Frobisher (angol tengerész, felfedező) 1578-ban, Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza az ünnepet. A köszönet nem a sikeres betakarításhoz, hanem a hosszú és veszélyes utazás túléléséhez kötődött. Valószínű továbbá, hogy az amerikai függetlenségi háború idején Kanadába menekült lojalisták hoztak magukkal sok, az ünnephez kapcsolódó tradíciót.

Hivatalosan először 1872. áprilisában ünnepelték a hálaadást Kanadában, a walesi herceg súlyos betegségből való felépülése alkalmából. A következő hivatalos hálaadást 1879-ben ülték meg, amikor a parlament nemzeti ünnepnek nyilvánította. Pontos időpontját többször módosították, míg végül 1957-ben nyerte el a naptárban mostani helyét.

 

Források: