Hamarosan érkezik Dua Lipa harmadik albuma

Magazin 2023.05.26. Rácz Gergely Barnabás
Fotó: ©filedimage/123RF.COM

A koszovói–albán származású brit énekesnő 2017-ben adta ki debütáló lemezét, viszont a világ élvonalába a második albuma, a Future Nostalgia emelte őt. A nagy hírnév azonban nagy felelősséggel is jár, hogy mit és hogyan közvetít a rajongói felé. Egyszóval befolyásolhatja a közvéleményt, legyen szó politikáról, a nők helyzetéről vagy éppen a különböző szexuális orientáltságú emberek elfogadásáról.

Hogyan vált világsztárrá?

A szülei a 90-es években költöztek Pristinából Londonba, hogy mentsék bőrüket a délszláv háború elől, így Dua Lipa a brit fővárosban született 1995. augusztus 22-én. Egy ottani színházi iskolában tanult, mígnem 2008-ban a szüleivel visszaköltözött Pristinába. Minthogy az édesapja rockénekes, a zenei véna tovább öröklődött rá is, és tizennégy éves korában elkezdett feldolgozásokat közzétenni a YouTube-on. Noha az ottani énektanára határozottan állította, hogy a lány nem tud énekelni, mert túl mély a hangja, Dua Lipa nem adta fel. Tizenhat évesen ismét Londonba költözött, hogy énekesnővé válhasson, mindazonáltal eleinte modellként tevékenykedett.

2017-ben jelent meg az önmagáról elnevezett első albuma, amelyről több dal is nagy slágerré vált, ám csak a 2020-as Future Nostalgia hozta el számára a valódi világsztárságot. Azóta számos elismerést, köztük három Grammy-díjat is bezsebelt, illetve ő lett a Spotify leghallgatottabb női előadója. 

Az ismertsége természetesen azzal is jár, hogy nem mindegy, mit mond a nyilvánosság előtt a nagy kérdésekben.

Antiszemitának titulálták egy bejegyzése miatt

Dua Lipa 2020-ban egy zavaros posztot tett közzé a közösségi oldalain, amelyben Izrael kormányát kamuzsidónak, az amerikaiakat pedig kamukeresztényeknek nevezte. Mindezt azzal indokolta, hogy szerinte a Hamászt, amely Izrael elpusztítását hirdeti, és megannyi megszállásért, elnyomásért, etnikai tisztogatásért és gyilkosságért felel, valójában Amerika és Izrael hozta létre, majd elhitették a világgal, hogy az egy arab szervezet.

A megnyilvánulását persze mélységes elítélés övezte, többek közt a New York Times részéről, amely antiszemitának nevezte őt. Dua Lipa, aki egyébként nem egyedüli hírességként állt ki Palesztina mellett, bírálta a cikket, bár egyesek szerint csak azért tette az egészet, mert az akkori párjának édesapja palesztin származású volt.

Elítéli a zeneipari szexizmust

Szintén 2020-ban beszélt arról, hogy mennyivel nehezebb a zeneiparban nőként befutni, és mekkora méreteket ölt a szakmában a szexizmus. Felelevenített például egy olyan esetet, amikor a klip rendezője arra kérte, hogy nadrág helyett inkább szoknyát viseljen, de ő ezt nem volt hajlandó megtenni, mert fagyos idő uralkodott. Mint mondta, nem fog azért máshogy öltözni, mert valakik azt várják el, hogy az Egyesült Királyság vezető popsztárja aranyos ruhát viseljen.

Erre a véleményére tavaly decemberben ismét ráerősített a The Sunnak adott interjújában:

„Nőként elnyomtak minket, hogy milyennek kell kinéznünk vagy lennünk. Túl sokáig voltunk lenyomva ahhoz, hogy igazán érezzük, kik is vagyunk valójában, és felfedezzük önmagunk szexuális és női oldalát.”

Nem volt hajlandó fellépni a katari foci-vb nyitóünnepségén

„Jelenleg sok spekuláció kering arról, hogy fellépek a katari világbajnokság nyitóünnepségén. Nem fogok fellépni, és soha nem is tárgyaltam arról, hogy fellépjek”

– fogalmazott egy tavaly novemberi posztjában.

„Alig várom, hogy meglátogathassam Katart, amikor az ország teljesítette az összes emberi jogi ígéretét, amelyet akkor tett, amikor elnyerte a világbajnokság rendezési jogát”

– tette hozzá.

Indoklása az volt, hogy Katarban továbbra is kriminalizálják az azonos nemű párok kapcsolatát, valamint, hogy az ottani nőknek mindmáig egy férfi engedélyére van szükségük szinte mindenhez. Az LMBTQ-közösség felé egyébként már számtalanszor mutatta ki a támogatását, többek közt a 2022. augusztus 10-ei budapesti koncertjén is. Akkor a telt házas Szigeten egy szivárványos zászlót lengetett a színpadon.

Albániától állampolgárságot, míg Koszovó tiszteletbeli nagyköveti címet kapott

Albánia 2022 augusztusában azért adományozott neki állampolgárságot, mert a zenéjével világhírűvé tette az országot. Koszovó elnöke pedig az alábbi indokkal nevezte ki tiszteletbeli nagykövetté:

„Eltekintve attól, hogy világszínvonalú, sőt generációd legkiemelkedőbb zenésze vagy, számtalan lány és nő tekint rád példaképként, mint egyenes és lelkiismeretes aktivistára. De mindezeken felül az, amit a koszovói emberekért, illetve a Koszovói Köztársaságért tettél, páratlan és valóban felbecsülhetetlen.”

Az utolsó simításokat végzi

A tervek szerint még ebben az esztendőben megjelenteti a harmadik stúdióalbumát, amelyről utoljára februárban beszélt. Akkor éppen az utolsó simításokat végezte rajta.