Ha augusztus, akkor országtorta!
Magazin
Az ország tortája, vagy ahogy más nevein ismert (Országtorta, Magyarország tortája), hazánk „születésnapi tortája”. A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén történik. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg első alkalommal az ország tortáját, ami akkor egy különleges, madártejes torta volt. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő „Ország tortája” cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi.
A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk erről a különleges eseményről, ugyanis 2012 óta minden évben a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kiírja a Magyarország Cukormentes Tortája című pályázatát. Az indulóknak fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük a nevezésre szánt tortájukat. A cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára. Egy torta akkor felel meg a versenykiírás követelményeinek, ha az akkreditált laboratóriumi vizsgálaton átesik, így válik bizonyossá, hogy a megfelelő mértékben tartalmaz szénhidrátot, élelmi rostot, zsírt, fehérjét, vizet és sót, valamint energiát.
Idén a versenykiírásban újdonságként szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. A kosár tartalma: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra felbukkanjanak a nevezett tortákban. A kötelező alapanyagkosárból legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották, de néhány versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekes, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan meglepő alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz.
A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a „Spicces füge respektus” nevű ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta meg az ihletet, melyhez a karamellt és a tokaji aszút párosított. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. Aggodalomra semmi ok, ugyanis a tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.
A Villamosterv Kft. felajánlásából Magyarország Tortája verseny győztesének különdíja idén is egy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tál. A második helyezett egy szakmai workshopon vehet részt az Ipartestület oktatókabinetjében, a harmadik helyezett szintén egy szakmai továbbképzési lehetőség kap a Csokoládé Akadémia felajánlásaként. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.