Ha augusztus, akkor országtorta!

Magazin 2023.09.05. Jónás Dávid
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Idén volt egy csavar a versenykiírásban, de így is jó néhány izgalmas jelentkező volt, akik közül kiválaszthatták az ez évi győzteseket. Lássuk, kik is ők!

 

Az ország tortája, vagy ahogy más nevein ismert (Országtorta, Magyarország tortája), hazánk „születésnapi tortája”. A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén történik. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg első alkalommal az ország tortáját, ami akkor egy különleges, madártejes torta volt. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő „Ország tortája” cím elnyerésére.  A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi.

A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk erről a különleges eseményről, ugyanis 2012 óta minden évben a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kiírja a Magyarország Cukormentes Tortája című pályázatát. Az indulóknak fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük a nevezésre szánt tortájukat. A cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára. Egy torta akkor felel meg a versenykiírás követelményeinek, ha az akkreditált laboratóriumi vizsgálaton átesik, így válik bizonyossá, hogy a megfelelő mértékben tartalmaz szénhidrátot, élelmi rostot, zsírt, fehérjét, vizet és sót, valamint energiát.

Idén a versenykiírásban újdonságként szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. A kosár tartalma: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra felbukkanjanak a nevezett tortákban. A kötelező alapanyagkosárból legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották, de néhány versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekes, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan meglepő alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz.

A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a „Spicces füge respektus” nevű ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta meg az ihletet, melyhez a karamellt és a tokaji aszút párosított. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. Aggodalomra semmi ok, ugyanis a tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.

A Villamosterv Kft. felajánlásából Magyarország Tortája verseny győztesének különdíja idén is egy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tál. A második helyezett egy szakmai workshopon vehet részt az Ipartestület oktatókabinetjében, a harmadik helyezett szintén egy szakmai továbbképzési lehetőség kap a Csokoládé Akadémia felajánlásaként. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.