Északi vívmányok

Magazin 2023.09.08. Jónás Dávid
Sokak által ismert az a nézet, miszerint a skandináv országokban az élet csupa boldogság, ahol felhőtlenül boldogok az emberek. Ez természetesen túlzás, de nem alaptalan, hiszen az éves úgynevezett boldogság-méréseken, ahol az országokat rangsorolják, az északi országok mindig előkelő helyen végeznek. De mi a titkuk?

 

Első körben nézzük az életmódot. Itt érdemes megemlíteni a dán hygge és norvég kos kifejezéseket, amik jóformán lefordíthatatlanok, de jelentős szerepük van az északi népek életében. A hygge valami olyasmit jelent, hogy nyugalomba, kényelembe helyezzük magunkat, akár egyedül, akár számunkra fontos emberekkel, és élvezzük az apró örömöket. Egyfajta életfilozófia. A kos egy nagyon hasonló kifejezés, ami magába foglalja a testi, szellemi és lelki békességet, amire fontos időt szakítanunk. 

Szintén az életmódhoz és egyfajta szemlélethez kapcsolódik a lagom, ami annyit tesz, pont a megfelelő mennyiség valamiből. Nem túl sok, se nem túl kevés. Leginkább az arany középútnak feleltethető meg, ami megfigyelhető az északi népek társadalmában és kultúrájában. Ennek egy rendkívül elterjedt formája a skandináv minimalizmus a divatban, illetve az építészetben és belső-építészetben. Gondoljunk csak az IKEA vagy a JYSK egyszerűen beszerezhető, egyszerűen összeszerelhető termékeire.

Hozzátartozik az északi népek mindennapjaihoz a tudatos táplálkozás. Rendkívül sok bogyós gyümölcsöt fogyasztanak, ami rostokban és antioxidánsokban gazdag, valamint finom is. Nagy mennyiségben fogyasztanak halat, amivel értékes omega-3 zsírsavakat juttatnak a szervezetükbe, ezen kívül rengeteg kávét és teát isznak, valamint ami egy kicsit kilóghat ebből a felsorolásból, az a vaj gyakori használata. Több skandináv szerző blogjából az derül ki, hogy szinte kivétel nélkül minden ételhez adnak vajat, amitől gazdagabb ízvilágot kapnak. 

Természetesen, ha már skandináv országokról van szó, nem lehet megfeledkezni a szaunáról, illetve a jeges fürdőről sem. Gyakorlatilag nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos kulturális szerepe van a szaunázásnak ebben régióban. Már egészen kisgyermek kortól kezdve részét képezi az ott élő emberek életének, egészségügyi előnyeit pedig már számtalan kutatás igazolta.

Az északi országokat nagyban befolyásolja az éghajlat és az időjárás. Az a tény, hogy a téli hónapokban rendkívül hosszú ideig nem látnak az emberek napfényt, kialakította azt az egyedi hozzáállást, hogy ha szép, napos idő van, akkor jóformán nem szabad a házban tartózkodnia senkinek, és ezt be is tartják. Az ott élő emberek megtanulták annyira értékelni a napfényt, hogy ha lehetőségük nyílik rá, minden percét kiélvezik. Ezen kívül is rengeteg időt töltenek a szabadban, és próbálják a lakásaikat is úgy berendezni, hogy minél több zöld kapjon helyet. 

Az eddig sorba szedett információk mind olyan életmódbéli dolgok, amiket jóformán bárki integrálni tud az életébe. Azonban az ezekben az országokban élő emberek boldogságának van egy olyan pillére is, ami már nem ilyen könnyen elsajátítható vagy lemásolható. Ez pedig maga az, ahogy ezek az emberek társadalomba rendeződnek. A világon ezekben az országokban a legnagyobb az állami szervek felé tanúsított bizalom, legalacsonyabb a korrupció, és kellően erős gazdasággal rendelkeznek, hogy ne kelljen pénzt visszatartani a szociális intézményektől, így például folyamatosan fejlesztik az egészségügyet és az oktatást. Végső soron az erre irányuló tanulmányokat és statisztikákat elemezve azt lehet mondani, hogy az emberek boldogságának egyik legjelentősebb faktora ebben a régióban a demokrácia megbízható és jól működő intézményeinek összessége. Javíthat az életünkön a szauna, a hygge vagy az IKEA-s bútor, de ha olyan életet szeretnénk élni, mint a finnek vagy a norvégok, akkor mélyebbre kell ásni, és ott keresni a változáshoz vezető út kezdőpontját.