Hungarikumok nyomában – 2. rész: Egészség és életmód

Magazin 2023.09.28. Csiki Kata

A 2000-es évek elején egyedülálló kezdeményezés bontakozott ki hazánkban, amelynek célja az volt, hogy a nemzeti értékeket összegyűjtse és a következő nemzedékek számára megőrizze. Hazánk kiemelkedő értékeinek listája évről-évre bővül – most az egészség és életmód kategória polihisztorait mutatjuk be.

A Béres Csepp és a Béres Csepp Extra

Idősebb dr. Béres József a ’60-as években agrármérnök-kutatóként dolgozott az Állami Mezőgazdasági Gépállomás kisvárdai laboratóriumában, és itt ismerte fel, hogy a talaj minősége határozza meg a növények ellenálló képességét a vírusokkal szemben. Ezt a gondolatmenetet alkalmazva a kutató szerint az emberi egészség kulcsa a jól működő immunrendszer és a Béres Csepp is ezt szolgálja, ami a szükséges nyomelemeket komplex, szerves formában tartalmazza. Javasolják többek közt hiányos táplálkozás, jelentős fizikai igénybevétel esetén; betegségek, műtétek után a felépülés elősegítésére, valamint tumoros betegek általános közérzetének javítására. 

Az úttörő tudósoknak a sorsát sokszor nehezíti a kortársak irigysége: id. Béres József ellen 1975-ben kuruzslás vádjával eljárás is indult. A Béres Csepp mindezek ellenére 1978-tól kapható, de ekkor még egy állami cég forgalmazta. Kiemelkedő immunerősítő hatása miatt a szovjet Mir űrállomáson is járt, 2019-ben négy részes magyar filmsorozat készült róla Gyöngyössy Bence rendezésében. 

2021 óta az oldatot 1000 literes tartályokban készítik, így másodpercenként egy üveget töltenek meg a robotizált gyártósoron. Ez jó bizonyíték arra, hogy a Béres Csepp népszerűsége 50 év alatt semmit sem csökkent, a magyar vásárlók továbbra is szívesen alkalmazzák immunrendszerük erősítésre. 

Az Ilcsi Szépítő Füvek natúrkozmetikai termékei

1958 környékén indult az Ilcsi Szépítő Füvek családi vállalkozás története, amikor Molnár Dánielné Katona Ilona, mindenki Ilcsi nénije az alapanyaghiány miatt az erdőkben és a réteken található gyógyhatású növényekből kozmetikumokat kezdett készíteni. A vállalkozást hivatalosan 1984-ben alapította fiával, Molnár Ferenccel, aki Ilcsi néni 2013-ban bekövetkezett halála óta a cég ügyvezető igazgatója. Ma már 160 készítménnyel vannak jelen a piacon több, mint 40 országban és évente 3-5 újdonsággal rukkolnak elő. Saját bioültetvényük is van, és bár több, mint 100 fajta növényt használnak az Ilcsi kozmetikumokban, ebből csupán kettő, a citrom és a narancs import. 

A vállalkozást a tradíció és a modernitás kettőssége jellemzi: az alapanyagok begyűjtése és előkészítése még ma is manuálisan történik, de a termékgyártást már korszerű gépek végzik. Kiváló munkájukat számtalan díjjal ismerték el az utóbbi években és rendszeres résztvevői nemzetközi szépségápolási kiállításoknak is. 

Kabay János, az Alkaloida gyógyszergyár alapítója

Kabay János a morfingyártás magyarországi atyja, a Tiszavasváriban található Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítója. 1915-ben bár beiratkozott egyetemünk Vegyészmérnöki Karára, a világháború miatt nem tudta befejezni. A háborút követően bátyja hajdúnánási gyógyszertárában gyakornokoskodott, később gyógyszerész oklevelet szerzett Budapesten. A Gyógynövény Kísérleti Állomáson feleségével, Kelp Ilonával kidolgozta a morfinnyerés ipari módszerét – ekkor még zöld mákfejekből préselés útján vonták ki a hatóanyagot. 1931-ben új szabadalmat nyújtottak be miután sikeresen vonták ki a morfint a mezőgazdasági hulladéknak tekintett mákszalmából, így már exportra is tudtak termelni az értékes hatóanyagból. Kabay 1936-ban fiatalon, alig 40 évesen hunyt el egy sérvműtét követő vérmérgezés miatt.

 

Források: