Milyen magyar filmeket várunk az évben?

Magazin 2023.10.03. Nagy Klaudia

„Hallod-e Rozika te, gyerünk a moziba be…” Na de mit nézzünk? A magyar filmgyártás fellendülőben van, így a 2023/2024-es évadban sok olyan alkotás kerül nagyközönség elé, amiket valóban érdemes várni. Ezekből szemezgettünk.

Semmelweis

Ki nem hallott az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról? November 30. után ennél a kérdésnél várhatóan senki sem teszi majd fel a kezét. Koltai Lajos filmje Vecsei H. Miklóssal a címszerepben azt mutatja be, mennyire rögös utat kellett bejárnia a magyar orvosnak, hogy elfogadtassa a világgal a gyermekágyi lázzal kapcsolatos elméletét.

A mozi elkészülését viták és etikai kérdések előzték meg, Koltai ellen lejárató kampány indult. Ennek alapja az a tény, hogy Gárdos Péter azonos témát boncolgató forgatókönyvének fejlesztését hirtelen beszüntette a Filmalap, helyébe pedig minden indoklás nélkül a hamarosan bemutatásra kerülő film lépett. A hihetetlenül magas költségvetés sem tett jót a mozinak. Mindezek ellenére a tesztvetítések tapsviharba fulladtak, a színészi alakításokról már most ódákat zengenek és az elmúlt évek egyik legszebb magyar filmjeként emlegetik a szerencsések, akik láthatták.

A film fontosabb szerepeiben Nagy Katicával, Gálffi Lászlóval, Kovács Tamással és Györgyi Annával találkozhat, aki jegyet vált az alkotásra a jegypénztárakban.

Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám első egészestés filmje télen érkezik a hazai mozikba. A szokatlannak tűnő sztorit dramedy-be (~tragikomédia) csomagolják az alkotók, hogy olyan rétegekhez is eljussanak, akik nem feltétlenül ülnének a nagyvászon elé. A történetet az alkotók így foglalják össze:

„Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének (Máhr Ágnes) váratlan halálakor az időközben Izraelben vallásossá vált Iván azonban úgy dönt, egy hétre beköltözik Tamás lakásába, és a zsidó hagyományoknak megfelelően egy hetes gyászt, shivát ül. Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök esélyt kapnak, hogy szembenézzenek hibáikkal és kibéküljenek.”

A film az Inkubátorprogram keretein belül valósul meg. A program célja olyan fiatal, magyar alkotók támogatása, akik pályájuk elején járnak, és első nagyjátékfilmjük leforgatásán fáradoznak. Breier Ádám biztosra ment, sztároperatőrt választott maga mellé Dévényi Zoltán személyében, így a kissé érdekes világ látványát tekintve is különlegesnek ígérkezik.

Cicaverzum

Október 19.-étől kezdve nagy esélyünk van arra, hogy valamilyen formában feltűnik előttünk egy fekete macska. Szeleczki Rozália Kemény Zsófival karöltve egy abszurd történetet dolgozott ki: Fáni, az örök szingli beleszeret a macskájába. Törőcsik Franciska karaktere ennek ellenére nem kerül diliházba, sőt még partnereket is talál maga mellé, akik támogatják furcsa románcát. Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Patkós Márton valamint Polgár Csaba így vagy úgy, de a szerelmi idill részesei lesznek. Szeleczki Rozália első egészestés mozija könnyed kikapcsolódást ígér mindenkinek, aki szerelmes, aki szerelmes szeretne lenni, aki sosem volt még szerelmes, sőt annak is, akinek épp összetörték a szívét.

Most vagy soha!

Történelmi filmek tekintetében igazán el vagyunk kényeztetve az utóbbi időben. 2024 tavaszán sztárdömpinggel érkezik Lóth Balázs Most vagy soha! című mozija, amiben Petőfivel az élen megkezdődik az 1848-as forradalom és szabadságharc. Az évtized legdrágább magyar filmje kalandot és igazi szórakozást ígér, a szereplők között olyan nagy nevekkel, mint Lukács Sándor, Horváth Lajos Ottó, Szerednyey Béla, Jászberényi Gábor és a főszerepet alakító Berettyán Nándor. Bár ez az alkotás is kapott hideget-meleget, producere, Rákay Philip jóvoltából az elkészítése botrányoktól sem volt mentes, mégis a szakmabeliek nagy reményeket fűznek hozzá. Sokan úgy vélik, a mozi az akciójelenetek hitelességén áll vagy bukik majd.

Nyersanyag

Végül, de nem utolsó sorban, érdemes várnunk egy kisebb költségvetésű film megjelenését. Az alkotók még 2023-ban szeretnék bemutatni, azonban elképzelhető, hogy a premier átcsúszik a jövő évre. Ami biztos, nem maradunk „mozi a moziban” film nélkül, ugyanis Boross Martin első nagyjátékfilmje egy filmes stáb forgatásának mindennapjaiba és problémáiba enged majd betekintést. Általában, amikor kevesebb pénzből dolgozhat a rendező, kevesebb szereplőt is mozgat, itt sincs ez másként, összesen 4 nagyobb karaktere van a történetnek, akiket Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Baki Dániel és Pál András személyesítenek meg. Ha valaki támogatni szeretné a magyar kultúrát és filmipart, mindenképp erre az alkotásra üljön be, ugyanis nagyon ritkán fordul elő, hogy állami támogatás nélkül is eljut egy film a premierig.