100 éves a Disney! – part 1

Magazin 2023.10.16. Sándor Lili
Immáron 100 éve tart a Disney történetmesélési szenvedélye, melyet kerek születésnapjuk alkalmából tartalmasan megünnepelnek. Rengeteg promócióval találkozhatunk, legyen szó akár bevásárlásról, vagy csak egy mozifilmről. De ki is volt Walt Disney (1901-1966)? Hogyan született meg a Walt Disney Company 1923-ban? 

 

A legsikeresebb rajzfilmfigurák atyja szegény családban nőtt fel, édesapja gyakran bántalmazta őt és a testvéreit. Azonban se a fenyítések, se az éhezés, de még az első világháború sem választhatta el őt a rajz- és a művészetek iránti rajongásától. 

Rögös út vitte el a saját cége megalapításához: dolgozott az apja konzervgyárában, újságkihordó fiú és cukorkaárus is volt, a postánál több műszakot is vállalt. Az első világháború után már gőzerővel vetette magát a filmiparba: egy kansasi filmpropaganda cégnél dolgozott, később pedig megalapította saját cégét Laugh-O-Gram, vagyis Kacagráf néven. A filmjei mozivászonra kerültek és így hírnévre tette szert. 

Később Los Angelesbe utazott és bátyja, Roy (1893-1971) segítségével belekezdett az Aliz Rajzfilmországa című sorozatba, majd az Oswald a nyúlba is. A teljes áttörést Mickey egér hozta meg, a róla szóló filmek óriási sikert arattak. Lassan, de biztosan születtek meg az újabb mesefigurák, mint Plútó kutya, Goofy vagy Donald kacsa.

A legendás mesekészítő kapta a legtöbb Oscar-díjat: 59 alkalommal jelölték, melyből 26 alkalommal nyerte el. Az 1939-es átadó rendhagyó volt, ugyanis a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmért egy nagy és hét kisebb méretű díjat vehetett át az átadón. 

Disney az első világháború óta erős dohányos volt, nem használt füstszűrőt élete során. 1966 végén tüdőrákkal diagnosztizálták, a 65. születésnapja után hunyt el keringési összeomlásban. A halálakor több tíz millió dollárnyi vagyona volt – természetesen számos legenda keringett arról, hogy mi lett a holttestével. Az egyik legenda szerint külön kérte, hogy halálakor a testét fagyasszák le, és csak akkor olvasszák fel, ha az emberiség képes lesz az újjáélesztésre. Ez azonban nem igaz, ugyanis halála után két nappal elhamvasztották. A híresztelés tovaterjedésében szerepet játszhatott az is, hogy Disney jómaga technológiai innovátorként is hírhedt volt, és az is, hogy sajtótól mentesen, szűk körben temették el. 

Walt Disney halála után több ismert mese látott napvilágot, például a Dzsungel könyve, a Macskarisztokraták és a Micimackó. 1971-ig bátyja, Roy vette át a Disney stúdió irányítását. Halála után is a stúdió irányítása rokonok és egykori beosztottak között maradt. 

Ma már a The Walt Disney Company a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága (egészen konkrétan ma a második legnagyobb az Amerikai Egyesült Államokban). A 21. század elejéig Walt Disney cége volt a világon a vezető rajzfilmgyártó – egyeduralmát a számítógépes grafikával készült rajzfilmek törték meg. 

A cég egyértelműen kiemelkedik a szórakoztatóiparban, jelenleg leányvállalatai között tudja többek közt a 21th Century Fox-t, National Geographic-t (75%), Marvel Entertainment-t és a Pixart is. Számszerűsítve 40,8 milliárd USD bevétele van évente (2011) és az alkalmazottak száma 2010-ben 156 000 főt számlált, ma valószínűleg többszörösét tudhatja magának.

Már csak a felsorolt leányvállalatok alapján is spekulálhatunk: nem csak a mesegyártással foglalkozik jelenleg a Disney Company. Magyarországon 2009-ben indult a Disney Channel ifjúsági csatorna, melynek célközönsége főképp a 4-15 éves gyermekekre irányul. Jelenleg is számos animációs és élőszereplős sorozat tekinthető meg rajta. 

Jelenleg a Disney Channelnél nagyobb kelendőségnek örvend a Disney+, mely tulajdonképpen egy streaming szolgáltató. Internet és előfizetés fejében bárhonnan, bármikor elérhető számos Disney, Marvel és National Geographic sorozat, film és egyéb saját gyártású műsor.