Top egyetemek, 1. rész – Amerika és az MIT

Magazin 2023.11.04. frissítve Pődör Gergő
A Quancquarelli Symonds (QS) globális felsőoktatás-elemző cég minden évben közzéteszi aktuális listáját a világ legjobb egyetemeiről. A 2024-es tanévre kiadott rangsor szerint az amerikai Massachusetts Institute of Technolgy végzett az élen. Cikksorozatunkban a legfrissebb eredmények alapján listázzuk a top 100 egyetem közül földrészenként a legjobbat, nem elfeledkezve a BME-ről, melyről egy későbbi cikkünk nyújt majd bővebb információt.

 

Miért pont a QS elemzőcég rangsorait választottuk a legjobb egyetemekről szóló cikksorozat alapjául? Hiszen vannak más listák, másfajta megközelítések is. Egyrészt a világ legnézettebb rangsoráról van szó a felsőoktatási intézmények tekintetében, melyet hallgatók és oktatók, cégek és vállalkozások széles skálája követ nyomon. E lista mellett érdemes megemlíteni a Times Higher Education World University Rankings és az Academic Ranking of World Universities vonatkozó publikációit. Másrészt a QS rangosra alapján rendszeresen méri magát a BME is, ami a későbbiekben jó viszonyítási alapot ad. Az elemzőcég az összesített globális listán túl egyéb rangsorokat is közzétesz. Területspecifikusan megtalálható oldalukon az Európa, az amerikai kontinens és a karibi térség, Ázsia, valamint az arab régió listái. Egyéb cikkek és vizsgálatok mellett olyan hallgatókat érintő rangsorokat készítenek, mint a világ legjobb egyetemvárosai vagy 2022 óta a legfenntarthatóbb intézmények.

A 2024-es tanévre közétett elemzés szerint világviszonylatban a Massachusetts Institute of Technology (MIT) végzett az első helyen, maximális pontot szerezve majdnem az összes vizsgált kategóriában. Ezek az összpontszámba beszámító százalékos arányukkal a következők: egyetemi hírnév (40%), dolgozói hírnév (15%), kar-hallgató viszony (15%), tudományos hivatkozás/kar (20%), nemzetközi kapcsolatok (10%).

Az MIT zsinórban 12 éve uralja a QS rangsorát, és az összesített listán túl 11 oktatási területen szintén első, 5 továbbiban pedig második helyezést ért el. Ezek többsége a mérnöki tudományok közé tartozik, de a listában megtalálható a gazdaság, nyelvészet és építészet is. Az 1861-ben alapított intézmény alapvetően a tudományok támogatására jött létre, melyet a neve is jelez. Az „Elme és kéz” mottó alatt azonban mára több mint 11 ezer hallgatót és majdnem 3 ezer oktatót számláló intézménnyé nőtte ki magát. Természetesen a magas színvonalú oktatás mellett nem hiányozhat a változatos hallgatói élet sem. Több mint 500 diákszervezet várja a legkülönfélébb témák iránt érdeklődőket, melyek közül szűk 40 a filmvászonról is ismert tipikus görögbetűs exkluzív szövetség, melyek nemcsak tagokat toboroznak, hanem saját épületekkel rendelkeznek, szabályaik és szigorú felvételi rendszerük van. A színes hallgatói életet ösztönzi az elérhető 33 válogatott egyetemi sportcsapat és a kampuszon található 12 múzeum és művészeti galéria, valamint az MIT Múzeum, mely évi 125 ezer látogatót vonz. Az egyetem tagjai között több Pulitzer-díjas és Guggenheim alapítványi tag is található. A vegyes egyetemi társadalom az intézmény kabalaállata, Tim a hód (Tim the Beaver) alatt egyesül.

Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Nemcsak az oktatásban, hanem a tudományos kutatásban is tetten érhető az MIT munkája. Az intézmény tagjai vagy az itt végzettek jelentős szerepet játszanak a mesterséges intelligencia fejlesztésében, az átalakuló klímához való adaptációban, a rák-és HIV-kutatásban vagy olyan szociális kérdésekben, hogyan csökkenthető a szegénység változatos tudományos eszközökkel. Sokatmondó a tény, hogy az MIT 91 Nobel-díjas életében játszott szerepet valamilyen formában.

Egy ilyen névvel rendelkező intézménynek hatalmas támogató apparátusra van szüksége, amit a kiterjedt ALUMNI-hálózat vállal magára. A különböző ágazatok és az egyetemi kutatás együttműködésének köszönhetően az ALUMNI-szervezet és -tagok több mint 30 ezer ma is működő vállalkozást alapítottak, mellyel megközelítőleg 4,6 millió munkahelyet teremtettek. A cégekből származó éves bevétel becsült értéke 1,9 billió dollár, melyből az egyetem támogatására is bőven jut.

Amerikából az MIT mellett számos másik egyetem is bekerült a 100-as toplistába, melyből több mint 25% (26 intézmény) az USA-ban található. Az első 100-ba befért még 3 kanadai egyetem (Toronto, Montreal Vancouver), 1 brazil (USP), 1 argentin (UBA) és 1 mexikói (UNAM).