Szőrüstül Bőröstül – 2. rész

Magazin 2023.11.09. frissítve Jónás Dávid

Pengétől a villanyborotváig

Ha borotválkozásról van szó, az első eszköz, ami széles körben elterjedt, az a hagyományos borotvapenge. Ennek legelső változatát az ókori Egyiptomban készítették aranyból vagy rézből. Később a 17. században Angliában készítették el ennek az első acélpengével rendelkező változatát, amit aztán a legtöbb borotvagyártó átvett. Ezen borotvakések használata visszaszorult a biztonsági pengés borotvák megjelenésével, amit a mai napig a legtöbb átlagember használ. Aztán a 2000-es évek elején a borotvapengék elkezdték reneszánszukat élni. A férfi hajvágásra és szakállápolásra való igény növekedésével, a barbershopok és szalonok rohamos növekedésével újra visszakerült a használatba a borotvapenge, mint a professzionális borotválás egyik legfontosabb kelléke.

Erősebb lesz-e borotválástól a szőr? Vagy csak genetika?

Örök kérdés, kamasz fiúk és lányok ezreit zaklatja ez a kérdés, amit mindenki legalább egyszer hallott az életében: erősebb lesz-e a borotválástól a szőr? A válasz igen egyszerű: nem. A hiedelmek ellenére semmilyen tudományos alapja nincs a feltevésnek, sőt, számos kísérlet készült, ami az ellenkezőjét bizonyítja. Se a szőr erősségét, sűrűségét, színét nem befolyásolja, hogy milyen gyakran borotválkozunk, ez mindenkinél egyéni. Ennek a két dolognak az összekapcsolása ahhoz köthető, hogy a legtöbben tinédzser korban kezdenek le borotválkozni, ami pont az az időszak, amikor elkezd a felnőtt szőrzet kialakulni, és ezt a két dolgot így összekötjük, de valójában nincs összefüggés. 

Guiness rekordok..

Mint majdnem mindennel kapcsolatban a világon, az arcszőrzethez is tartoznak Guiness rekordok. A világ leghosszabb szakállának birtokosa egy kanadai lakos, Sarwan Singh, aki 2022 év végén harmadjára nyerte el ezt a címet 2.54 méter hosszú szakállával. 

Ehhez hasonlóan elképesztő a világ leghosszabb bajusza, melynek birtokosa Paul Slosar az Egyesült Államokból, akinek angol típusú bajusza 61.5 cm hosszú volt 2022 novemberében. 

Ezeknek az embereknek elolvasható a teljes szakáll -és bajuszápolási rutinjuk a Guiness rekordok weboldalán. 

Hirzutizmus

A hirzutizmus a szőrnövekedés egy extrémen fokozott jelensége, ami megjelenhet férfiaknál és nőknél is, de általában a nőket súlytó hormonális elváltozást értjük alatta. A nők szervezetében általánosan alacsony mennyiségben megtalálható férfi hormonok, mint az androgének vagy a tesztoszteron valami oknál fogva túltermelődik, és ezért a női testnek olyan részein is megjelenhet erős testszőr, ami alapjáraton csak a férfiakra jellemző: arc, mellkas, hát, váll. Az elváltozást általában egy hormontermelő szerv, mint például a pajzsmirigy, okozza. Attól függően, hogy milyen szerv okozza a jelenséget, léteznek olyan beavatkozások, amik a tüneti kezelés mellett véglegesen megszüntetheti a problémát, de ez csak a rosszul működő szerv részletes vizsgálata után állapítható meg. 

Ambras szindróma

Létezik a hirzutizmushoz rendkívül hasonlító betegség, az Ambras-szindróma, avagy farkasember betegség. A hirzutizmussal ellentétben itt a beteg egész testét erős, hosszú szőr borítja, ezáltal rendkívül állatias, ijesztő megjelenést kölcsönözve elszenvedőjének. A betegség mögött állhatnak genetikai okok, illetve szerezhető is. Öröklött esetben jóformán lehetetlen a gyógyítása, hiszen a pontos genetikai tényezők, amik a betegséget okozzák, ismeretlenek, így az egyetlen lehetőség a tüneti kezelés, ami sajnos nem hoz tartós eredményt. Kialakulhat egyéb dolgoktól is, mint extrém étkezési zavar, vagy rákos megbetegedés, ilyen esetekben azonban kezelhető a betegség. Habár a betegség rendkívül extrém, érdemes megjegyezni, hogy rendkívül ritka jelenség. Az első feljegyzések a 16. századból származnak, és azóta kevesebb mint 200 ilyen esetet jegyzett az egész orvostörténelem.  

 

Források: