Cross University – Startup „nevelde” a BME részvételével

BME körkép 2023.11.16. Nagy Klaudia
A Magyar Nemzeti Bank támogatásával a BME GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének (MVT) és a BME U[S]3 szakembereinek részvételével megvalósult a „Cross University” kurzus, melynek alapja a BME MVT “Startup menedzsment” képzése.

 

2023 januárjában jött létre a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ (FIEK) innovációmenedzsmenttel és inkubációval foglalkozó csoportja, a BME University Spinoff Startup Studio (BME U[S]3). Az új formáció segíti a MVT és a BME FIEK együttműködését, hogy az egyetemen minél nagyobb számban és eséllyel indulhassanak stabil, validált értékajánlatú startupok és egyetemi résztulajdonú spinoffok.

Az első közös „Startup menedzsment – startup vállalkozásindító program” kurzust a BME FIEK rendezvénytermében tartották, ahol a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) a Neumann János Egyetem (NJE) és a Műegyetem több mint 60 hallgatója várta az órakezdést. A kurzus előadói Borbély Viktor és Dehelán Gábor, a BME U[S]3 innovációs szakértői, valamint Vecsenyi János, a BME GTK professor emeritusa voltak.

A tárgy csak csoportos projektmunkával hajtható végre, az oktatók célja, hogy a hallgatók vegyes összetételű, kulturálisan és szakmailag sokszínű, 3-5 fős csapatokat hozzanak létre, és így teljesítsék a tantárgyi követelményeket.

A 14 hetes kurzus első 12 hete elsősorban workshopokra hasonlít majd, ahol a hallgatói csoportok folyamatosan beszámolnak az ötletük kidolgozásával, majd pedig a piackutatással kapcsolatos részeredményeikről.

A Cross University programot az őszi félév során két további, az MNB által rendezett “felzárkóztató esemény” támogatja. A “Startup Builder Day” elnevezésű egész napos bootcampen sikeres szakemberek és startupperek mutatták be a csapatoknak az üzleti modellezéstől a piackutatáson át a marketing kampányok lebonyolításáig egy sikeres startup mozzanatait. 

A tervek szerint december 2-án, a második bootcampen (a Company Builder Day-en) már olyan területeken lesz a fő hangsúly, amelyek a termékfejlesztés és a piacra lépés kapcsán lesznek hasznosak.

A 13. héten a csapatok házi bajnokság keretében mutathatják be a záró, ún. market research pitch-eiket, ahol elmondják, hogy az eredeti ötletüket milyen módon modellezték, hogyan validálták valódi kvalitatív piackutatással, és hogy ennek eredményeképpen milyen módon változtatták meg az ötletüket, terméküket.

A félév az MNB Krisztina körúti székházában rendezett pitch-versennyel zárul, ahol a három legjobb projekt a vállalkozási ötletük érdemi elindításához használható jelentős pénzjutalmat kap, valamint egyéves inkubációt, amit az MNB-vel a Hungarian Innovation Hub ösztöndíjprogramban együttműködve a BME U[S]3 biztosít majd számukra.