A legkiválóbb egyetemisták fesztiválja – MNB Kiválóság fesztivál

BME körkép 2023.11.21. Nagy Klaudia
Idén hetedik alkalommal került megrendezésre az Infopark területén az MNB Kiválóság fesztivál, melyen kerekasztal beszélgetésekkel, interaktív programokkal várták a kiválósági ösztöndíj programjában részt vevő hallgatókat.

 

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelt jelentőségű a magyar felsőoktatás támogatása, az oktatási színvonal minőségének emelése. Partnerként vesz részt a tudományos élet fejlődésével kapcsolatos eszmecserékben, amihez nélkülözhetetlennek tartja a személyes találkozások biztosítását. Ennek érdekében az országban elsőként 2023 szeptemberében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Neumann János Egyetem (NJE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) közös projektjeként létrehozták a gyakorlatorientált egyetemi Startup kurzust. Ennek keretében nyitotta meg kapuit október 7-én a Hungarian Innovation Hub (HIH) is. A METU Infopark Campusának „I” épületében felavatott innovációs térben szemináriumokat, versenyeket és hálózati eseményeket lehet rendezni. Elsősorban egyetemi oktatók, kutatók és hallgatók fogják használni közös kurzusok és innovációs projektek kapcsán.

Az egész napos rendezvényt Dr. Matolcsy György jegybankelnök és Dr. Czigány Tibor, a BME rektora nyitotta meg. Beszédükben mindketten hangsúlyozták, hogy a jövő sikerének kulcsa a tudásban, a tudományos fejlődésben rejlik, és méltatták a két általuk vezetett intézmény hosszú és sikeres kapcsolatát. A megnyitón kiemelték Krausz Ferencet, a Műegyetem öregdiákját és díszdoktorát, aki az egyetem laboratóriumában kezdte kutatói pályáját és idén fizikai Nobel-díjban részesült. Karikó Katalint a BME Neumann János professzori címével tüntették ki. A BME mindig jelentős szerepet töltött be a hazai tudományos életben. Partnereinek köszönhetően olyan közegben folyhatnak a kutatások, amely az innovatív közösségeket folyamatosan inspirálja. Jelenleg 70 tanszéken közel száz labor működik, melyek a legnagyobb hazai vállalatokkal vannak napi kapcsolatban. 

A program keretében két kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a látogatók “Az innováció a kulcs a következő évtized megnyeréséhez”, illetve “Az egyetemről unikornis: hogyan segíthetné az egyetemi ökoszisztéma a hazai startupokat?” címmel, amiket az MNB igazgatói, Balatoni András és Fáykiss Péter moderáltak. Az előadások sorát Jared Schrieber, az Infoscout társalapítójának keynote beszéde zárta. Ő több magyar startup befektetője és tanácsadója.

A fesztiválon több sátorban is képviseltették magukat a jegybank partnerintézményei. A hallgatók a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont interaktív bemutatóján megismerkedhettek a pénz fejlődésével, a Pénziránytű Alapítvány standján pedig a tudatos pénzügyi döntések meghozatalához kaphattak útmutatást. Az MNB Készpénzlogisztikai Központja bemutatta a készpénz gyártásának lépéseit, a Magyar Pénzverő Zrt. pedig az érmegyártásba engedett betekintést. Az MNB saját könyvstanddal és toborzósátorral volt jelen.