Újabb BME Formula Racing Team győzelem

BME körkép 2023.11.24. Nagy Klaudia

2023. október 17-én rendezték a Techtogether mérnökhallgatói versenyt a TECHTOGETHER+ járműipari konferencia, kiállítás és a rendezvény keretében. A megmérettetést a BME Formula Racing Team csapata nyerte, az ezüstérmet a miskolci Electric Racing érdemelte ki, a BME Motorsport csapata dobogós harmadik helyezést ért el a tizennégy csapat részvételével megrendezésre kerülő eseményen.

A rajtoló rendezvényen a csapatoknak a vállalati – gyakorlati – feladatok mellett a SZTAKI feladatát, egy 3D feladatot és egy vállalati kvízt kellett megoldaniuk, emellett „Szakmai találkozók, ismerkedés a kiállítókkal” néven egy új próbatétel is várt a rájuk, aminek keretében a feladatot nem adó, de a rendezvényt támogató és standdal jelenlévő cégeket kellett felkeresniük. A fentieken túl a csapatok megjelenését, standját és bemutatkozását is értékelte a zsűri, de a megszerezhető pontok 85 százaléka a gyakorlati feladatokból tevődött össze.

A BME FRT az első helyért járó 400 ezer forintos jutalom mellett további négy vállalati elismerést is bezsebelhetett. A csapat nyerte a Magyar Öntészeti Szövetség, a Knorr Bremse Fékrendszerek Kft., az msg Plaut Hungary Kft. és a Rohde & Schwarz Hungária Szolgáltató Kft. díját is. A részt vevő többi BME csapat sem távozott üres kézzel. A Chemplex Kft-től a BME Shark Team kapta a legtöbb pontot, a Kontron Hungary Kft. díját a BME Motorsport nyerte el. A verseny bronzérmese, a BME Motorsport 150 ezer forintos jutalomban részesült a Chemplex Kft. által. 

A BME Formula Racing Team

A csapat 2007 elején néhány tehetséges mérnökhallgató összefogásával jött létre, hogy első és anno egyetlen magyar csapatként versenyautót építsenek és részt vegyenek a világméretű Formula Student versenysorozatban. Az akkor még csak 18 fős alakulatot követte egy 50 fős második generáció, valamint egy harmadik generációs Junior csapat. Jelenleg az ötödik nemzedék, csaknem 80 tagot számlál, az egyetem számos különböző karát képviselve. A csapat mérnökei, menedzserei és minden résztvevő a különböző területeken azért dolgoznak, hogy csapatuk évről évre minél jobb eredményeket érhessen el, és hogy megteremtsék a magas szintű anyagi, szervezeti és tárgyi feltételeket. A Formula Racing Team nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, ezért a csapatnál dolgozó idősebb, és nagy tudású mérnökök elméleti ismeretekkel is segítik a Junior csapatot. Minden adott tehát ahhoz, hogy a csapat még évekig sikeresen képviselje Magyarországot és a BME-t a Formula Student versenyeken.