Altatók és nyugtatók – Avagy hogyan kezelhetjük az alvászavart

Magazin 2023.12.06. Jónás Dávid

A stressz és a szorongás sajnálatos módon egy meghatározó faktora az embert sújtó negatív egészségügyi és pszichés hatásoknak. Ennek számos tünete lehet, kiemelten a különböző alvási zavarok, mint például az elalvási inszomnia, amikor nem tudunk lefekvést követően sokáig elaludni, az átalvási probléma, amikor az alvási fázisból gyakran megébredünk, és csak nehezen tudunk visszaaludni, illetve a kora ébredéssel járó zavar, ami a kívánt időnél jóval korábban való felébredést jelenti. Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogyan kezelhetjük ezeket a problémáinkat rövid- illetve hosszú távon. 

Ideális esetben, ha az alvási zavarokat mondjuk stresszes életmód, vagy rendszertelen alvási rendszer idézi elő, ezeknek a gyökérforrásoknak a megoldásával vagy kiküszöbölésével jó eséllyel segíthetünk magunkon. Azonban ha a problémáink nem csak rövidtávúak, és komolyabb betegséggel párosodnak, mint például depresszió, akkor lehetőségünk van különböző altató- és nyugtató szerek alkalmazásához. Továbbiakban ezekkel foglalkozunk részletesebben.

Az altatók alapvetően két főbb osztályba sorolhatóak. Vannak ez úgynevezett benzodiazepinek, amit főleg nyugtatóként és altatóként alkalmaznak, illetve izomlazító hatása miatt olyakor epilepsziás görcsök kezelésére, és bizonyos orvosi beavatkozások megkönnyebbítésére. A benzodiazepinek működését és hatékonyságát számos vizsgálat és kutatás erősíti meg, segíthet az alvászavarok csillapításában, illetve a szorongás enyhítésében. Fontos megjegyezni azonban, hogy használata nem ajánlott 2-4 hetes időszaknál tovább, ugyanis erős függőséget okozhat, és akár ronthatja is a már meglévő tüneteket. 

A másik csoportba az úgynevezett Z-szerek tartoznak, amely csoport nevét a bele tartozó kémia anyagok kezdőbetűjéről kapta, mint a zopiclon és zolpidem. Ezen szerek nem benzodiazepin típusúak, és az előző kategóriával ellentétben jóval biztonságosabb a hosszútávú biztonságossága. A Z-szerek enyhítik az alvási zavarokat, viszont annak köszönhetően, hogy a szervezetből gyorsan kiürülnek, nem zavarják a nappali éberséget, illetve megfelelő adagolás esetén nem alakulhat ki függőség.

Ezen szerek esetében fontos megemlíteni, hogy bár elérhetőek a patikákban bizonyos altató és nyugtató szerek, amelyek nem vénykötelesek, saját döntésre elkezdeni szedni ezeket a szereket határozottan nem ajánlott. Amennyiben alvási zavarokkal, és szorongással küzdünk, mindenképpen forduljunk háziorvoshoz. Ő írhat fel különböző altatót, elmagyarázza az adott szerre vonatkozó szigorú szabályokat, és ismerteti a mellékhatásokat, továbbá ha indokoltnak tartja, beutalhat olyan vizsgálatokra, amelyek fényt derítenek az probléma forrására, ugyanis a stressz és pszichés eltérések csupán a felét teszik ki a lehetséges okoknak, mellettük számos betegség is állhat a probléma hátterében, ami csak a vizsgálat során derül ki. 

Az altatók és nyugatók szedési idejét a szakorvos nagyon pontosan meghatározza, azon nem szabad semmiképp túlmenni. Előfordulnak azonban olyan ritka helyzetek, amikor egy páciens olyan komoly betegségben szenved, hogy permanensen nem képes aludni, ezért neki folyamatos szerhasználatra van szüksége. Ebben az esetben fontos az orvossal való rendszeres egyeztetés a gyógyszer fajtájáról és adagolásáról, illetve kontrollvizsgálatokról. 

Léteznek természetes anyagok is, amikkel lehet próbálkozni, kisebb súlyosságú probléma esetén ezek a gyógynövények is jó eséllyel enyhíthetik a tüneteket, mint a macskagyökér-kivonat, komló, kamilla vagy éppen a zöld tea. 

Az alvás egy kritikus alkotóeleme az egészséges testi és szellemi életnek és fejlődésnek, hiánya komoly problémákhoz vezethet. Lehetőség szerint érdemes először megpróbálni napirendi változtatásokat eszközölni, táplálkozáson módosítani, csökkenti a képernyő előtt töltött időt. Azonban ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor lehetséges, hogy külső beavatkozás nélkül nem fog javulni az állapotunk, ilyenkor forduljunk orvoshoz haladéktalanul.

 

Források: