Hogy láss a téli éjszakában

Magazin 2023.12.15. Jónás Dávid
Fotó: Wikimedia
Noha december az év legsötétebb hónapja, a korai naplemente ellenére számos módja van annak, hogy éltető fényhez jussunk a fővárosban, akár szórakoztató programok formájában. Fényes kiállítás, fényfestés, fényvillamos és még számos látnivaló vár ránk a karácsony felé tartva. Lássuk, mik ezek!

 

A Lumina fénypark idén ismét visszatér a Palatinus Strandra, és tematikája a 150 éves Budapest és története köré épül. Az interaktív élmény egy fényekkel kivilágított, 1-1,5 órás utazást ígér azoknak, akik végigsétálják a 1,5 km hosszú fényutat. A Lumina Park október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig látogatható. Ezen kívül a karácsonyi időszakban a Római fürdő 7 hektáros parkjában egy másik különleges látványosság is várja a vendégeket, a Lumina Christmas Park, ami november 10-től 2024. január 15-ig lesz látogatható.

A Lumina Park nem az egész budapesti történelemre fókuszál, mivel erre nincs is lehetősége, inkább egy-egy jellegzetes időszakra koncentrál. A fényes séta a római korral, Aquincummal, a légiósokkal és a gladiátorokkal kezdődik. Kiemelt figyelmet kap a 19. század végén egyesült Budapest, a dicső korszak hangulatát idézve fel. A főváros ikonikus jelképei is megjelennek, mint például a Lánchíd, a kőoroszlánok, az Országház, és más emlék, helyszín és épület a város történetének különböző korszakaiból.

A látogatók láthatnak földalatti szakaszokat fényben, betekintést nyerhetnek a fürdők fejlődő világába, meglátogathatnak egy grundot, és megtekinthetik, ahogy a mozi megjelenik Budapest életében. A Lumina Park kiterjed a II. világháború utáni évekre, az 50-es évekre, a rock- és diszkókorszakra, valamint bemutatja a jelen Budapestjét, sőt, egy pillantást enged a jövőbe is. A csodálatos Lumina Park mindenkit vár október 19-től, nemcsak a budapestieket.

A helyszín a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont metróállomások között közlekedő 26-os busszal érhető el a legegyszerűbben, ráadásul a BKK sűrűbben és nagyobb kapacitású buszokkal közlekedteti a járatot novembertől. A BKK a Lumina Park Budapest 150 könnyebb megközelíthetősége és a kényelmes utazás érdekében a hétvégi napokon sűrűbben indítja a 26-os járatot, és nagyobb kapacitású, csuklós járművek közlekednek a vonalon. Az év végi, valamint az év eleji időszakban, december 25-e és január 7-e között nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is gyakrabban indulnak majd a nagyobb befogadóképességű buszok a Nyugati pályaudvarnál, valamint a Göncz Árpád városközpontban található végállomásokról, melyek egyszerűen megközelíthetőek az M3-as metróval.

És ha már járművek, a BKV idei ünnepi fényflottája december elsején este gördült ki a Hungária kocsiszínből. Ebben az évben már nemcsak villamosok, hanem két fénybusz is részt vesz a Budapesti ünnepi fényvillamosok sorozatában. Az elmúlt hetekben több mint száz ember díszítette fel a járműveket a kocsiszínekben és a buszgarázsban. A kültéri LED-szalagok, füzérek és hálók összesen több mint 5 kilométer hosszúak, és több mint 140 ezer energiatakarékos LED világít bennük. A járművek belső tere is ünnepi díszbe öltözött. A hagyományos fényvillamos mennyezetén a LED háló mellett 150 darab horgolt dísz is található, amit az egyik BKV utasa ajánlott fel az idén 150 éves Budapest tiszteletére. A 60-as villamosként üzemelő, több mint másfél évszázados múltra visszatekintő, ünnepi Fogaskerekű december 10-én kezdi meg a közlekedést a vágányzár után. A BKV közleménye szerint a fényflotta szinte az egész várost behálózza, és a menetrendet itt lehet megtekinteni. A fényjárműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni, az ünnepi fényflotta 2024. január 7-ig közlekedik.

A fényfestés, amelyet idén is a Szent István Bazilika homlokzatára vetítenek, elengedhetetlen része lesz az idei belvárosi karácsonyi vásárnak. A látogatók minden nap 17:30-tól félóránként élvezhetik a lenyűgöző 3D vetítéseket. A szünetekben pedig azok, akik vállalkozó szelleműek, egyedi mintát alkothatnak a Bazilika homlokzatán egy különleges szelfiponton. Ezt követően fotókat készíthetnek, majd a saját alkotásukhoz választhatnak a szelfiautomata 48 nyelv közül egy karácsonyi üzenetet, amit aztán posztolhatnak.

De nem csak a város belsőbb kerületeire érdemes figyelni, ugyanis decemberben a Magyar Közút ismét karácsonyfává változtatja a Megyeri híd két pilonját. A díszkivilágítást nemcsak a karácsonyi időszakban kapcsolják fel, hanem advent első vasárnapján, december 3-án is, az óriási népszerűség miatt. A pilonok december 17. és 27. között a csúcsdíszekkel lesznek feldíszítve, és a két pilon középső, üveges részén speciális díszfények is helyet kapnak. Ezenkívül, az ország legnagyobb karácsonyfájában az autósok és a karácsonyimádók december 3. és 31. között gyönyörködhetnek. A Magyar Közút közleményében elolvasható, hogy a társaság a híd összes világító berendezésén és fényforrásán speciális zöld fóliával változtatja át a hidat, ezzel a két pilonját zöldellő, 100 méter magas karácsonyfává varázsolva. A csillag csúcsdíszek december 17. és 27. között kerülnek a két pilonra, mind a budai, mind a pesti oldalára, robotlámpák segítségével. Ebben az időszakban a budai és pesti pilon középső, üveges részén is különleges díszfények lesznek elhelyezve.