Jézus és Lucifer is elbukott

Magazin 2024.02.05. Jónás Dávid
A Nyelvtudományi Kutatóközpont a tavalyi évben összesen 469 névadási kérelmet bírált el. Újabban gyakran előfordul, hogy a kérelmezők szeretnék levédetni a kiválasztott nevet, hogy az kizárólagosan az ő gyermekük neve legyen. Lássuk a tavalyi gyöngyszemeket!

 

Jelenleg az elérhető névpaletta már 4570 különböző nevet tartalmaz, melyek közül 2607 lánynév és 1963 fiúnév. Előfordulhat azonban, hogy a lelkes szülő ebből a bőséges listából sem tud megfelelőt választani. Tavaly új nevek kerültek a listára, például az Emilin, az Annarózsa, valamint az Ájlá a lányoknak, míg a fiúk számára a Pipó és a Nazir is elfogadott névvé vált. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos nevek, mint például a Katamari és a Dzsánszu, továbbra sem elfogadottak a gyermeknevek között, még akkor sem, ha a szülők kifejezetten ezt szeretnék.

A 2022-es rekordév után tavaly mérséklődött a Nyelvtudományi Kutatóközpontba érkező keresztnévkérelmek száma. Az Utónévbizottság azonban továbbra sem volt tétlen: összesen 469 kérelemről döntöttek, ebből 70 nevet fogadtak el, amelyek közül 43 női és 27 férfinév. Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs közölte, hogy továbbra is a színes és egyedi nevek dominálnak, azonban érdekesség, hogy 2023-ban, annak ellenére, hogy a jogszabályok előírják a magyar helyesírás szerinti nevek bejegyzését, a kérelmek jelentős része idegen helyesírással írt nevekre vonatkozott.

Az ilyen típusú névkeresletek között szerepeltek női neveként olyanok, mint a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe, és az Odette. Ezek közül például a Maya többször is felbukkant. A férfiak esetében a Noah és a Deniel voltak a favoritok, ezeket minden évben legalább 15-20 alkalommal kérték, de olyan nevek is előfordultak, mint a Paul, Johann, Arthur, Hugo, és Gerald, amelyeket valaki anyakönyveztetni kívánt. Nem szokatlan, hogy az emberek különböző változataival próbálkoznak, például a Kéti név elutasítása után megpróbálták a Katie, majd a Kétie, és végül ismét a Kéti alakot kérték.

A hasonló trendek tapasztalhatók a férfinevek között is, például a William név esetében, amely Williem vagy Viliem formában is előfordult. Érdekes, hogy évek óta próbálják ezt a nevet mindenféle variációban bejegyeztetni. Gyakori jelenség az is, hogy valaki, aki tudja, hogy a név kiejtése a leírt formájától függ, egyszerre több alakváltozatot is felsorol, például Corey, Korey, Korei, Kori, vagy Nino, Ninó, Níno, Nínó – hívta fel rá a figyelmet Raátz Judit.

A kettős keresztnév divatja 2023-ban is folytatódott, és közülük az angol Emilin (Emma + Lynn) és az Annarózsa bekerült az elfogadható női nevek közé. Ugyanakkor számos egyedi névalkotással is próbálkoztak a szülők, de ezek nem mindig vezettek sikerre. Néhány példa közül: Annalelle, Katamari, Pannilia, Learóza, Bodzaróza, Pannalina, Annamilla, Annarebeka, Larahella, Hannalia, Zararóza, Lizamária, Narabella.

A paletta rendkívül változatos, és nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a kérelmezők egy adott nemzetiség neveit preferálják. A javasolt női nevek között ugyanúgy megtalálhatók angol (Emilin, Linell), szláv (Girdiána, Dragana, Bojka) nevek, de már anyakönyvezhetővé váltak japán (Kjókó, Kaori, Mei), koreai (Nabi), valamint szanszkrit (Paldzom, Mádhuri) nevek is.

Egy új jelenség, hogy a férfinevek között is nagyobb arányban jelennek meg a rövidített névalakok, mint például a Náel (Nátánael), a Pipó (Filippo), a Dárisz (Dáriusz), a Korbin (Korbinián), a Tiágó (Szantiágó), és a Gábris (Gábor). Ezek a rövidített változatok is elfogadhatóvá válnak a jövőben a gyerekek nevének kiválasztásakor. Az elmúlt évben emellett nőtt azoknak a kérelmeknek a száma is, amikor valaki új nevet kér magának, vagy meglévő becenevét szeretné hivatalossá tenni. Az ilyen típusú kérelmek a teljes kérelmek közel 10 százalékát tették ki.

A női nevek között számos változatos lehetőség jelenik meg, ideértve a mesealakoktól kölcsönzött neveket, mint a Lolka vagy a Röneszmé, és ugyanúgy felbukkannak túlságosan becéző alakok is, mint például a Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia. A férfinevek terén különböző kreatív megközelítéseket is megfigyelhetünk, beleértve a kitalált, egyedi neveket (Csillám, Csillagom, Csillagfény), a két név összevonásából alkotottakat, mint például a Zoján (Zoltán + János), és a mesefigura nevét (Pumba).

Egyesek a Szentistván nevet választották gyermekük számára azért, hogy mindig emlékezzenek az államalapítóra. Különlegességként előfordult olyan nevek is, mint a Jézus és a Lucifer. Reméljük, hogy nem egy azonos család kérelmezte őket A beceneveket továbbra is gyakran próbálják hivatalossá tenni, bár ezek közül néhány, mint például Beni, Dani, Nonó, Sani, Sanca, Jani, Zola, Ari, eddig sikertelen maradt a bejegyzés során.