Egész évben vár a Veganuár!

Magazin 2024.02.12. Szabó Rita
Légy részese egy izgalmas kihívásnak, amit világcégek és szakemberek is örömmel támogatnak! A “Veganuár” vagyis “vegán január” kezdeményezés évről évre növekvő figyelmet kap, de mi is ez pontosan? Arra ösztönzi az embereket, hogy januárban vegán életmódot próbáljanak ki minél többen. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők a hónap során kizárólag növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, kerülik az állati eredetű termékeket, beleértve a húst, tejet, tojást és más állati eredetű összetevőket, mint például a zselatint és a mézet. 

 

Bár már túl vagyunk 2024. január 1-jén, az életmódváltáshoz sosincs késő! A Veganuár™ évek óta egyre népszerűbb, amelynek során több százezren döntöttek az állati eredetű élelmiszerek mellőzése mellett, ami nem csoda, hiszen a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák, a szív és érrendszeri betegségek, a szívroham és magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Vegánként elkerülöd, hogy antibiotikummal kezelt állatok húsát fogyaszd, ami manapság jelentős mértékű probléma. A vegán életmód célja a fenntarthatóság, az állatjólét és az egészségügyi szempontok hangsúlyozása, emellett egyfajta edukációs felület létrehozása is. A résztvevők ebben az időszakban felfedezhetik a vegán étrend előnyeit és esetenként hosszabb távú változtatásokat is bevezethetnek étkezési szokásaikban. A legfrissebb becslések szerint a vegánok száma világszerte már meghaladja a 78 millió főt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a piac is komolyan veszi a növényi élelmiszerekre összpontosító fogyasztók igényeit. Ezt jelzi, hogy egyre több hazai és nemzetközi vállalat fejleszt saját növényi alapú termékeket. Továbbá az is érdekes adat, hogy az előrejelzések szerint 20 éven belül a húsfélék 60 százaléka már nem állatoktól fog származni, ebből a laborban készült húskészítmények 35 százalékot, az egyéb növényi készítmények pedig 25 százalékot adnak majd ki. Jelenleg a hús alternatívái különböző forrásokból származhatnak, ilyenek például a gombák (gombakultúrák), diófélék, gabonák, sejttenyésztett hús és a növényi alapú hús. 2040-re túlsúlyba kerülhetnek a növényi alapú, valamint a sejtkultúrából előállított termékek a húsként fogyasztott élelmiszerekkel szemben. 

Na de honnan is indult a kezdeményezés? A Veganuary (magyarul Veganuár™) az Egyesült Királyságban székelő nonprofit szervezet, mely 2014-ben kezdte meg misszióját és azóta is töretlen sikerrel haladnak előre, 209 országból több, mint 650.000 résztvevője van már a kihívásnak. A Veganuary naponta küld a feliratkozóknak e-maileket, így ellátva őket sok-sok hasznos információval a vegán hónap sikeres teljesítése érdekében. Ez bárki számára teljesen ingyenesen elérhető. A cél nem csupán az, hogy növényi alapú táplálkozásra álljanak át az emberek, hanem az is, hogy kiiktassák a nem vegán ruhák, kozmetikumok és egyéb tárgyak vásárlását. Billie Eilish – többszörös Grammy-díjas, Golden Globe és Oscar díjas énekes-dalszerző – a Veganuary kihívás egyik nagykövete, 12 évesen vált vegánná önszántából, miután bepillantást nyert a hús-és tejipar kegyetlenségeibe és képtelen volt kiverni a fejéből a látott szörnyűségeket.
„Az állattenyésztési ágazat az élelmiszerrendszerben kibocsátott üvegházhatású gázok több, mint 60%-át adja. Emiatt nagy nyomás nehezedik bolygónkra, de ha a húsfogyasztást növényi eredetű élelmiszerekre cseréljük, közösen adnánk esélyt a Földnek a küzdelemre.”

– nyilatkozta a Veganuary-nak.

Hazánkban 2020-ban indult útjára, – szintén non-profit kezdeményezéssel – melynek a népszerűsége évről évre növekszik. A magyar Veganuár™ kihívás hivatalos weboldala a prove.hu, ahol recepteket, útmutatókat és hasznos információkat biztosítanak ingyen bárki számára. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyél az alapokkal, mielőtt belevágsz egy életmódváltásba, ezért felelős szakemberek dolgoznak azon, hogy hiteles forrásból szerezhess információkat. Cikkeikben naprakész, tudományos forrásokat használnak, továbbá gyakorlatias tudást adnak át, ami alapjaiban változtathatja meg a szemléletmódodat a világról és az étkezésről. Annyi a dolgod, hogy a regisztrációnál megadod a keresztneved, illetve e-mail címed és már meg is tetted az első lépést egy egészségesebb jövő felé. Csatlakozhatsz egy zárt Facebook-csoporthoz is, ahol számos receptet, ötletet oszt meg egymással egy csaknem 26 000 fős közösség. Az első naptól kezdve több ezer ötletet kaphatsz azoktól, akik veled együtt csinálják a Veganuárt™.  Az is szuper, hogy nem csak januárban lehet elkezdeni, hanem bármikor, amikor te jónak látod és természetesen ugyanazokat az előnyöket fogod élvezni, mint a januárban regisztrálók. Alaposan kikísérletezett recepteket kapsz profi vegánoktól és biztosítanak mintaétrendet is! Nem tudsz főzni? Ne aggódj! A receptjeik extrán „szájbarágósak”. Bárki el tudja készíteni őket. A program népszerűsítéséhez idén olyan ismert emberek is örömmel csatlakoztak többek között, mint Puskás Péter énekes-műsorvezető, Király Lina influenszer, Steiner Kristóf újságíró-műsorvezető, és Jakab Viktor hivatalos erősember.