Próbáld ki magad várostervezőként!

Magazin 2024.02.16. Kátai Balázs
Az idén 15. alkalommal megrendezésre kerülő Várostervezési napokra mindenkit szívesen várnak a szervezők, aki érdeklődik a közlekedés, a várostervezés, az urbanisztika iránt, emellett pedig megmérettetné tudását éles versenyhelyzetben, több szakággal együttműködve. Cserében pedig a jutalom sem marad el: értékes nyeremények és gyümölcsöző szakmai kapcsolatok várják az indulókat.

 

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Kör-Vas-Út Tagozatának, az Építész Klub Szakkollégium, a Közlekedési Szakkollégium és a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium közös gondozásában idén 15. alkalommal, február 29. és március 4. között kerül megrendezésre a Várostervezési Napok. A versenyre elsősorban építőmérnök-, közlekedésmérnök-, tájépítész- és építészhallgatókat várnak, de a kapu alapvetően bármely egyetem alap-, mester- vagy osztatlan képzésén tanuló diák előtt nyitva áll. A jelentkezésre február 7-25. között van lehetőség egy egyszerű Google Formon keresztül.

A lelkes résztvevőket a szervezők 5-7 fős csapatokba rendezik, a tagok kilétét pedig egészen a 0. nap estig homály fedi. Ugyanez igaz a komplex tervezési feladat témáját adó városrészre vagy közterületre is. Miután lehull a lepel a csapattagok kilétéről és a helyszín hollétéről, a versenyzők csapatépítő programokon és egy ikonikus HaBár bulin vehetnek részt. A mulatozást viszont nem szabad sokáig elhúzni, mert az 1. nap reggelén már a verseny tárgyát adó helyszínen van találkozó. A csapatok minden fontos információt, geodéziát megkapnak, innen pedig indulhat a munka. Amíg a hallgatók ötletelnek a Baross Gábor Kollégium dísztermében, kényelmükről a szervezők gondoskodnak: az áramot, WiFi elérést, kávét, üdítőt és ebédet is biztosítanak a versenyzők számára. A számítógépekről, laptopokról és a feladat elvégzéséhez szükséges programokról viszont minden induló maga gondoskodik.  

A hallgatóknak 3 napjuk van, hogy feszített tempóban, a különböző szakágakkal együtt dolgozva értékelhető megoldást kínáljanak a felmerülő urbanisztikai problémákra. Természetesen ezzel nincsenek magukra hagyva, a 2. és a 3. nap során lehetőség van a szakma nagyjaival konzultálni.

A 4. nap végén a csapatok egy posztert és egy prezentációt mutatnak be a zsűri és a versenytársak előtt. Azt már tudni lehet, hogy a zsűri egyik oszlopos tagja, Ekés András, a Mobilissimus ügyvezetője idén is a bírálók táborát erősíti. De várhatók szaktekintélyek a BFVT-től, a BME oktatói gárdájából és a TRENECON-tól is. 

A bemutatók után a zsűri rendszerint visszavonul, és rövid tanácskozást követően kerül sor az eredményhirdetésre. A legötletesebb, szakmailag kiemelkedő csapatok idén is értékes nyereményekre számíthatnak. A rendezvény egyik fő szponzora a Cinema City, aki felajánlásával a versenyben kimerült hallgatók újbóli feltöltődését és kikapcsolódását szolgálja. Az ajándékcsomagok színvonalát emelik még a Mobilissimus, a MÁV, a BKK és a TRENECON felajánlásai is. A cikk készültekor azonban a főbb szponzorok és nyeremények listája még nem volt teljes. Aki tehát kíváncsi, indulóként minden apró részletet megismerhet. Annyi viszont már most is bizonyos, hogy a hagyományokhoz híven a dobogós csapatok trófeaként egy vasúti sínszelvényt is hazavihetnek emlékbe.

Nem minden azonban a tárgyi jutalom: a szakmai előmenetel segítése nem titkolt célja a Várostervezési Napok eszményének. Arra, hogy ez valóban működik, Pósán Patrik, a rendezvény egyik főszervezője a legjobb példa. Patrik korábban indult a versenyen, ahol jó kapcsolatot alakított ki a TRENECON munkatársaival, ma pedig már ő is a csapatukat erősíti munkavállalóként. 

Ha tehát nincs programod a 3. hét végére – vagy ha igen, rakd át –, ha érdekel a várostervezés, ha felkeltették az érdeklődésedet a nyeremények, ha már egyetemi éveid alatt építenéd a szakmai kapcsolataidat és a karriered, ott a helyed február 29. és március 4. között a Baross Gábor Kollégium dísztermében a Várostervezési Napokon!