A plasztikai műtét mindenkié! – Ilyen szépészeti beavatkozásokat vesznek igénybe a magyarok

Magazin 2024.02.17. Csiki Kata

A plasztikai és esztétikai beavatkozásokról leginkább a bulvármédiában esik szó, pedig nap mint nap találkozunk olyanokkal, akik átestek már ilyen beavatkozásokon – akár észrevesszük, akár nem. A témában mindössze egy magyarországi kutatás segíti a tájékozódást.

A mai napig emlékszem, mennyire ledöbbentem, amikor először hallottam egy eléggé fiatal ismerősömet botoxról és zsírleszívásról beszélni. Hogy tessék?! Ez még nekem is újdonság volt, aki pedig fővárosközeli értelmiségi vagyok, sokat olvasok mindenféle témában és viszonylag jómódban nőttem fel. Nem is a beavatkozások tényén lepődtem meg, hanem azon, hogy az illető milyen nyíltan beszél egy olyan dologról, amiről – én legalábbis – többnyire bulvároldalak kommentszekciójában, becsmérlő szavak közepette szoktam olvasni.

Hát, nagyjából ekkora a stigma a szépészeti beavatkozásokkal kapcsolatban, pedig, ha belegondolunk, simán egy kalap alá vehetőek olyan “lazább” műveletekkel, mint a smink vagy az igényes öltözködés. Persze, a stigmatizálás mögött nem mindig érdemes rációt keresni.

Ez után annyira nem csodálkozhatunk rajta, hogy hazánkban eddig mindösszesen egy piackutatás készült a plasztikai beavatkozások témájában, és ezt is a témában érdekelt Plasztika Esztétika portál végezte, mely egy döntéstámogató weboldal, ahol az érdeklődők szemezgethetnek a Magyarországon elérhető szépészeti beavatkozások közül.

Milyen szépészeti beavatkozások léteznek, mi számít annak?

Természetesen egy cikkből sem maradhatnak ki a definíciók! A szépészeti beavatkozások közül megkülönböztetünk plasztikai, valamint esztétikai beavatkozásokat. Az előbbihez tartoznak azok az eljárások, melyek műtéti úton történnek, mint például a mellplasztika, szemhéjplasztika, hasplasztika, orrplasztika vagy fülplasztika. Az esztétikai beavatkozások skálája sokkal szélesebb: az arcfiatalítástól kezdve a lézeres szőrtelenítésig szinte minden nem műtéti úton történő gépi beavatkozás ide tartozik.

Plasztikai és esztétikai beavatkozások Magyarországon

Ha a magyarországi helyzetet szeretnénk vizsgálni, kénytelenek vagyunk a Plasztika Esztétika piackutatásából kiindulni. A kutatásról háttérinformációink nincsenek, a minta valószínűleg nem reprezentatív (ráadásul csak a nőkre fókuszáltak, pedig nemzetközi kutatások szerint férfiak is egyre gyakrabban végeztetnek szépészeti beavatkozásokat), és a különböző kutatási kérdésekre is eltérő számú válasz érkezett, így érdemes fenntartásokkal kezelni az eredményeket. De még ezzel együtt is érdekes információkat tartalmaz a kutatás. Nézzük, mit tudunk meg belőle!

  • A kutatás 2022 válaszadója közül mindössze 5% az, akinek soha nem volt szépészeti beavatkozása és egyáltalán nem is tervez ilyesmit a jövőben, 44% kacérkodik a beavatkozás gondolatával, és a maradék 51% százalék már igénybe vett ilyen szolgáltatást. (Ezen a ponton több mint valószínű, hogy a piackutatás a Plasztika Esztétika követőbázisa által kitöltött kérdőív volt.)
  • A megkérdezett nők 58 százaléka csupán egy plasztikai beavatkozáson vett részt, és csak 3% vetette alá magát öt műtétnek is.
  • A plasztikai beavatkozások közül toronymagasan a legnépszerűbb a mellnagyobbítás: a műtéten átesett válaszadók 28%-a választotta ezt a beavatkozást. A második leggyakoribb a szemhéjplasztika, melyet a válaszadók 8%-a vett igénybe, és egyébként az esztétikai klinikákon kívül számos egyszerű szemészeti magánklinikán is elérhető. Népszerű még a hasplasztika is, melyet jellemzően a nagyobb fogyáson vagy zsírleszíváson átesettek vesznek igénybe a bőr állapotának visszaállítása érdekében.
  • További beavatkozások, melyeket a magyarok igénybe vesznek: a mellműtétek több fajtája, orrplasztika, arcplasztika, fülplasztika, hegplasztika, combplasztika, és természetesen az elmaradhatatlan “egyéb”, amit a válaszadók 8 százaléka jelölt meg.
  • A plasztikai beavatkozáson átesettek 33%-a pont azt kapta a szolgáltatástól, amire számított, 21%-a pedig annál is jobbat. 16% nem teljesen elégedett az eredménnyel, de mindössze 5% vallotta azt, hogy a beavatkozás után rosszabb lett, mint előtte volt.

Tabu-e a plasztikai műtét Magyarországon?

A tabu egyéni dolog, úgyhogy ezt nehéz megítélni, de például eszerint a Nők Lapja cikk szerint tabu a plasztikai műtét. A szerző is a saját személyes élményéről számol be, amikor ezt állítja, és azt a hamis dilemmát hibáztatja, miszerint aki a külsejével foglalkozik, az felszínes, nem elég intellektuális, nem elég “mély”. És persze ott van az a hiedelem is, hogy a szépészeti beavatkozások kizárólag a dúsgazdag hírességek privilégiuma, a hétköznapi emberek részéről túlságosan is úri huncutság lenne. (Oké, azt senki nem tagadja, hogy kell hozzá pénz.) 

Az újságíró hangsúlyozza, hogy az ő esetében ezeket a hiedelmeket az okozza, hogy az X generáció tagjaként nőtt fel: az ő fiatalkorát nem a body positivity-mozgalom és a mentális egészség priorizálásának forradalma jellemezte, hanem az erős önkritika és -szabályozás. Remélhetőleg az ez után felnövő generációk számára már nem jelent ekkora nehézséget a szépészeti beavatkozások elfogadása.

Jó lenne, ha így lenne. Már csak azért is, hogy több kutatást használhassak fel egy ilyen cikk megírásához.