Hogyan ne vállald túl magad?

Magazin 2024.03.07. Csiki Kata

Új félév, új lehetőségek? Az első hetekben még úgy tűnik sok szabadidőd van, ezért igyekszel mindent, amit lehet kipróbálni, lelkesen tervezel akár hetekre előre is, viszont a félév vége felé ott találod magad a rengeteg bevállalt teendővel és azt sem tudod mihez kapj hirtelen. Ismerős? Ha szeretnéd elkerülni ezt a helyzetet és jobb tanácsra vágysz annál, minthogy kezdd el időben a dolgokat, akkor jó helyen jársz! 

Szeretünk sok mindenre igent mondani, mert nem akarunk kimaradni, szeretnénk fontosnak érezni magunkat, és próbáljuk elkerülni az unalmas „üresjáratokat”, hiszen elfoglaltnak lenni jelenti ma a sikert. A túl nagy pörgés viszont éppen kontraproduktivitást okozhat, vagyis a szórakozásban is feladatot látunk, a produktivitás érzése helyett pedig inkább az lebeg a szemünk előtt, mit nem csináltunk még meg, emiatt ürességet, szorongást érzünk. Jó hír viszont, hogy ez könnyedén elkerülhető lehet.

Miért vállalod túl magad?

Első és talán legfontosabb lépésként próbáld megérteni, hogy mi lehet a háttérben. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a rossz időbeosztással van gondod. Nem szeretsz nemet mondani, mert félsz, hogy nem tudsz megfelelni, ha visszautasítasz egy kérést? Figyelemelterelés, mert nem akarsz egyedül maradni a gondolataiddal, és önmagad elkerülése a cél? Félsz, hogy kimaradsz valamiből? Úgy érzed nem vagy elég jó, ezért túlkompenzálsz? Nem azzal foglalkozol, amivel igazából szeretnél, és ezt valami másnak a túlpörgetésével nyomod el? A túlvállalás mögött rengeteg dolog rejtőzködhet, a megfelelő kezeléséhez pedig nélkülözhetetlen a motiváció felismerése. A legtöbb indokban viszont közös, hogy az ezek miatt vállalt feladatok, programok egy idő után kiégéshez vagy akár más lelki problémákhoz vezethetnek.

Mivel vállalod túl magad?

A túlvállalás oka lehet, hogy nem a megfelelő dolgokkal foglalkozol, emiatt úgy érzed nem elégülnek ki szükségleteid, nem vagy elég produktív, nem tudtad kipihenni magad stb. Ezt az érzést lehet, hogy az adott tevékenység fokozásával igyekszel enyhíteni, miközben lehet, hogy valójában csak valami teljesen másra lenne szükséged. Ülhetsz például órákat a laptop előtt délelőtt, mert úgy gondolod, hogy az a recept a sikeres tanuláshoz, de lehet neked esténként jobban fog az agyad. Vagy lehet órákat sorozatozol, emiatt azt érzed a nap végén, hogy nem csináltál semmit, miközben a sorozattal valójában a hiányzó emberi kapcsolatokat/ edzést/ megfelelő hobbit pótolod. De lehet pont a sorozatra van szükséged lefekvés előtt, mert egy félórás epizóddal megspórolod az órákig tartó forgolódást. Az is lehet, hogy nem a feltöltődésnek szánt baráti társasest felelne meg erre a célra, hanem egy csendes otthon töltött délután. Az a lényeg, hogy megértsd, hogy NEKED mi a fontos, mitől érzed magad produktívnak, mi az, ami feltölt és mikor van ezeknek a legjobb ideje.

Hogyan ne vállald túl magad?

Miután megértetted mi rejtőzhet a háttérben és mi az, ami számodra fontos, már elvégezted a munka nagy részét, de azért mutatunk néhány gyakorlati tippet a jobb időbeosztáshoz is.

1. Tervezz az időddel (hosszabb távra is)!

Bár sokszor nem ezzel van a probléma, nem árthat kiemelni, hogy valamilyen terv készítése nagyon fontos. Ahhoz, hogy elkerülhesd a túlvállalást, látnod kell, hogy hol állsz éppen, mikre mondtál már igent, és azok hogyan, mikor fognak beleférni a naptáradba. Ez különösen fontos azoknál az eseményeknél, amelyek nem a közvetlen közelben vannak. Ha vizuálisan a szemed előtt lebeg már februárban, hogy majd májusban négy vizsgád lesz, akkor kevesebb az esélye, hogy beleegyezel még egy esküvő fotózásába is. Ha azonban nem tervezel, akkor a messzebbi hónapok üresnek tűnhetnek ameddig közelítve hozzájuk rá nem jössz, hogy ez nagyon nem így van. Tervezni pedig ma már rengeteg egyszerűbbnél egyszerűbb módon lehet, írhatod naptárba, telefonba, jegyzetbe, teljesen mindegy, a lényeg, hogy neked működjön.

2. Tervezd be a pihenést!

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy tervezőnkbe/ naptárunkba/ tenyerünkre, csak a teendőket, nagyobb programokat írjuk fel. Mi az, ahol ott kell lenni, meg kell csinálni, el kell intézni. Ha pedig valahol üres folt marad, csábító, hogy kitöltsük valamivel. Azonban az ilyen tervezés során nem jut mindig eszünkbe, hogy valamikor enni is kell, vagy elkészülni, feltöltődni, pihenni. Ezért nagyon ajánlom, hogy gondolkozz a tervezés során kicsit másként, adj több időt magadnak az öngondoskodásra, legyen terv az üresjárat is. Azzal sincs semmi baj, ha egy nap csak arról szól, hogy pihenj egyedül. Ha bővebben érdekel a tökéletes időbeosztás egyenlete, akkor ITT tudsz utánanézni.

3. Tudj nemet mondani

Ez talán az egyik legegyszerűbb és mégis legnehezebb tanács. Segíthet azonban, ha arra gondolsz, hogy ha valamire igent mondasz, azzal tulajdonképpen minden másra mondasz nemet. Próbálj meg először legalább az utolsó pillanatos, rövid határidős dolgokra nemet mondani, még akkor is, ha azok semmilyen különleges programmal nem ütköznek. Gyakorold először ezeket, majd a hosszabb távú tervek esetén a priorizálást, és egy igen előtt mindig mérlegeld, hogy mennyire járul hozzá az adott dolog a céljaidhoz, személyes fejlődésedhez vagy jóllétedhez. 

4. Tervezz újra, ha kell!

A tökéletes dolgokhoz idő kell, így a megfelelő időbeosztáshoz is. Ha készítettél egy időbeosztást akár egy hétre, vagy félévre, amiről úgy érezted túl sűrű volt, akkor a következő időszak előtt vond le és vedd figyelembe a tanulságokat, még akkor is, ha teljesen más típusú elfoglaltságaid lesznek. Általános következtetések mindig levonhatóak belőle, például több szabadidőre lenne szükséged, több társasági időre, vagy épp több munkára, kevesebb edzésre stb., ha pedig ez megvan, akkor ne félj változtatni!