Érdekel a budapesti Van Gogh-kiállítás? Erre számíts!

Magazin 2024.03.09. Csiki Kata
Február elején nyitotta meg kapuit a BOK Csarnokban szeptemberig látogatható ’Van Gogh- The Immersive Experience’ kiállítás. Bár a szervezők egészen különleges kalandot ígérnek 20.000 négyzetméteren, 360 fokos vetítéssel és VR élménnyel, mely biztosítaná a teljes elmerülést a híres festményekben, a látogatói véleményeket olvasgatva mégis egymásnak egészen ellentmondó értékelésekkel találkozhatunk. A jelenség a mi érdeklődésünket is felkeltette, így ellátogattunk a kiállításra, hogy megoszthassuk veletek tapasztalatainkat.

 

A BOK Csarnokhoz érkezve nem sok mozgást lehetett tapasztalni, ami ugyan a szerda délutáni időpontból is adódhatott, de ennél talán mégis egy kicsit nagyobb felhajtásra számítottunk. Miután a kihalt csarnokban megtaláltuk a kiállítás bejáratát, elhaladva a 400 forintos ruhatár mellett, kíváncsian léptünk be az első terembe. A kiállítás összesen három részből áll, ebből az első egy hagyományos kiállítás hangulatát utánozza, bemutatva Van Gogh életét és fontosabb műveit. Annak ellenére, hogy ha minimálisan is művészetkedvelő vagy, biztosan hiányozni fog, hogy legalább egy eredeti festménnyel találkozz a műanyag hatású másolatok mellett, ez a rész meglepően érdekes. Az első terem tartalmazza még a híres arles-i szobájának felépített változatát, egy rövid videót a „Csillagos éj” elemzéséről, pár kevésbé ismert tényt (a spoiler elkerülése végett ezeket inkább most nem ismertetjük), és magának a kiállítás felépítésének és születésének a bemutatását is.

A második terem az élmény immerzív része, itt napágyakon fekve nézheted végig a körülbelül 15 perces vetítést a festő leghíresebb alkotásairól és témáiról. Azt meg kell hagyni, hogy ez tényleg jól sikerült, az animáció, zene, hangok, feliratok mind gyönyörűen szinkronban vannak, és tökéletesen átadják, hogy milyen érzelmeket, gondolatokat élhetett át Van Gogh, illetve miket szeretett volna átadni festményeivel. Egy egészen különleges tapasztalat, amit viszont jelentősen el tud rontani egy esetleges heringparti, így azt ajánljuk, ha teheted, ne hétvégén menj! 

A kiállítás első két terme összességében tehát egy egészen felemelő élményt biztosít. Nagyon szépen beavat Van Gogh életébe, érzéseibe, a két terem végére tényleg úgy lehet érezni, mintha ismernéd őt. Arról nem is beszélve, hogy az immerzív rész valóban egyedi élményt nyújthat. A csalódás elkerüléséhez azonban érdemes tudni, hogy a kiállítás itt lényegében véget ér.

A harmadik terem egy „stúdiónak” csúfolt gyermekmegőrzőre hasonlító asztal ötféle zsírkrétával, ahol színezgethetsz, amíg sikerül megemészteni a gondolatot, hogy a VR élményért felárat szükséges fizetned az amúgy sem olcsó belépőjegy mellett. Mikor elkészültél a festményeddel, és kifizeted a belépőt, a VR szemüveg segítségével Van Gogh nyolc leghíresebb festményének díszletében sétálhatsz végig. Ez még akár érdekes is lehetne, de felkészülés nélkül ezen a ponton már csalódott vagy, hogy miért volt ilyen rövid a kiállítás, hogy az amúgy is drága belépőn felül még leszedtek rólad pénzt, hogy homályos a kép, és a forgolódó emberek alatt körülötted rettenetesen nyikorog a szék. Így a 10 perces film végén, a korábban tapasztalt felemelő érzés helyett csalódottan sétálsz át a szokásosan túlárazott ajándékbolton a kijárat felé.

A kiállítás az első két terem által azonban nyújthat igazán különleges élményt is, ehhez viszont mindenképpen érdemes felkészülni arra, hogy mi vár a végén. Hiszen, ha a felszámolt VR belépővel és a kiállítás rövidségével tudtunk volna kalkulálni előre, a program végére talán csak az érdekes tények, az egyedi élmény és a vetítés varázslatos látványa és hangulata maradt volna meg. Az ezek után tapasztalt érzésekkel távozni pedig megérte volna a belépő árát. Így, ha úgy érzed el tudsz vonatkoztatni attól, hogy az eredetiben kiállított művek művészettörténeti értékét és élményét keresd, akkor mindenképpen ajánljuk a kiállítást. Ha pedig ennek kapcsán bizonytalan vagy, akkor így tudnánk legegyszerűbben összefoglalni az érzést:

Olyan, mint amikor megfilmesítenek egy jó könyvet. Jó esetben megjelenítik a történetet, az érzéseket és a hangulatot, ezzel adva izgalmas és látványos betekintést a műbe. Azonban nem tudják átadni a könyv irodalmi értékét és az olvasás élményét. Így annak, aki olvasta a könyvet, ez kétségtelenül hiányozni fog, ahogyan az is csalódás lehet, hogy az időkorlát miatt kihagytak belőle számára értékes jeleneteket, leegyszerűsítve a cselekményt. Amennyiben szereted a hagyományos kiállításokat, galériákat, akkor fennáll az esélye, hogy a Van Gogh-ot olyannak fogod találni, mint jelen hasonlatban egy jó könyv filmváltozatát. Érdekes, jól összerakott film, még rosszabbnak sem nevezhető a könyvnél, de kétségtelenül más. Azt ajánljuk, akkor nézd meg a filmet, ha úgy érzed, inkább egy film élményére, egyszerűségére és látványosságára vágysz.