BME és fenntarthatóság – az egyetem zöld kezdeményezései

BME körkép 2024.03.16. frissítve Szabó Rita

A BME vezetése számára kiemelt fontosságú a környezetbarát megoldások bevezetése és népszerűsítése. Ezen célok érdekében 2022 tavaszán megalakult a „Fenntarható BME” programon dolgozó munkacsoport, amely négy különböző területen fogja össze az egyetemi közösséget. A csoport szakmai felügyeletét Dr. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese végzi. A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi tanára, Dr. Keglevich György vállalja a szakmai irányítást rektori megbízottként. A kezdeményezéshez nemcsak a karok és a Kancellária képviselői csatlakoztak, hanem több doktorandusz és a 8 kar hallgatói is. A csoportok célja az, hogy a környezetbarát törekvéseket egyesítse, és különböző területeken konkrét lépéseket tegyen környezetünk védelme és a fenntartható fejlődés érdekében. A működésüket és jövőbeli terveiket részleteztük Dr. Keglevich György professzorral és Kovács Klárával a Kommunikációs és szemléletformáló csoport egyik vezetőjével.

1. Hulladék és újrahasznosítás 

Fontos eredmény, hogy a munkacsoport kiterjesztette a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét, melybe csaknem az egész egyetem beszállt. A szelektív hulladékgyűjtő- és komposztáló térkép segítségével könnyebben megtalálhatóvá válnak a gyűjtőpontok. Ezen túlmenően arra törekszenek, hogy elérjék a “nulla-hulladék” célt.

Amiről kevesen tudnak, hogy csikkszedés is zajlik az F épület parkjában. Önkéntes diákok és a panel vezetője csikkszedő csipesszel gyűjtik az eldobált cigarettavégeket. 

„Ezeket egyelőre a szemeteskukákba dobjuk, de reméljük, hogy hamarosan lehet majd ’zöldebb’ módon kezelni. A cigarettával az a baj, hogy egy sereg veszélyes kemikáliát tartalmaz. Azokat az eső a talajba mossa, onnan pedig a Dunába jut, és így szennyezi azt.” 

– tette hozzá Keglevich György. A csikkszedő akció edukatív jelentőséggel is bír a diákok köreiben.

A Büfék zöldítése pedig a mindennapi életünk részévé tette a fenntartható étkezést. Az egyik legfontosabb újítás, hogy ötféle, köztük piros, sárga és zöld címkékkel vannak ellátva az egyes termékek a K épület büféjében. Ezek kifejezik, hogy mekkora az ökológiai lábnyoma az adott élelmiszernek.

„A piros a legrosszabb, tehát nagyon-nagy terhelést ró a természetre, a sárga színű címke az átmeneti, és a zöld címkésnek a legalacsonyabb az ökológiai lábnyoma.”

– nyilatkozta professzor úr.

„Jó minőségű repoharakat is lehet vásárolni a büfében pár száz forintért, amihez külön lehet kapni fedőt és tartót is, így bármikor, bárhova magunkkal vihetjük, illetve a büfében kérhetjük ebben a kávét, teát. Nagyon hasznos szerintem, nekem is van. Ezt kifejezetten egy jó kezdeményezésnek találom.”

– tette hozzá Kovács Klára. Erről bővebben tájékozódni itt lehet.

2. Energetika és vízügyek 

Az energiahatékonyság terén elért eredmények között szerepel a Kancelláriával való szoros együttműködés. Az árammal és gázzal való takarékoskodás intézkedései mellett (LED izzókra váltás, az időjáráshoz alkalmazkodó fűtés, ill. a melegvíz szolgáltatás korlátozása) a K épületben zajló nyílászárócsere segített az energiahatékonyság növelésében. Ugyanakkor a műemlék jellegű épületek komoly beruházási költségei miatt a hosszú távú célkitűzések között szerepel az energiafelhasználás további racionalizálása.

3. Közlekedés

Fontos esemény volt a 2023 tavaszi Bringás reggeli, melyet egy kilométergyűjtő akció követett. Az akció során, amely egész májusban folyt, a résztvevők – az otthonuk és az egyetem között ingázva – összesen közel 15,000 km-t tekertek le.

„A kezdeményezések legfőbb célja a zöldebb és biztonságosabb közlekedési mód elterjedésének elősegítése volt. A kerékpározás az egyik legzöldebb, legkisebb CO2 kibocsátással járó, legegészségesebb közlekedési forma.”

– mondta Dr. Keglevich György. Továbbá a ProProgressio Alapítvány támogatásával az egyetem területén 4 helyszínen, a CH, K, E és Q épületnél kialakítottak bicikli szerszámos pontokat, ahol a rászorulók apróbb karbantartásokat, javításokat el tudnak végezni. Biciklitárolókat is szép számmal épített ki a BME. Ezek helyét meg lehet tekinteni az alábbi weboldalon.

4. Kommunikáció és szemléletformálás

Ezen a téren a BME GreenHub, egy zárt Facebook csoportalakult, ahová folyamatosan várják a téma iránt elkötelezett vagy érdeklődő egyetemi polgárokat. Itt meg is tekinthető. A csoport aktív tagjai számára számos lehetőség nyílik a fenntarthatósággal kapcsolatos egyedi ötleteik megosztására. A jelenlegi 200 fős létszám még csak az első lépés. Kovács Klára a „BME GreenHub” létrehozója, hozzátette: 

„A projekt social média felületének kezelése plusz embereket kívánna meg, ha eredményesek akarunk lenni. Erre a feladatra várjuk a lelkes hallgatók jelentkezést.” 

A hamarosan érkező SDG információs táblák figyelemfelkeltési és szemléletformálási céllal készültek, az egyetemi közösség fenntarthatóság iránti tudatosságának erősítésére. 

„A forgatható tájékoztató táblákat a Q, E és K épületben fogjuk elhelyezni. Az ENSZ 17, globálisan érvényes fenntartható fejlődési céljának bemutatásával szeretnénk ösztönözni a diákokat arra, hogy csatlakozzanak ehhez a jó ügyhöz és aktívan vegyenek részt a fenntarthatósági kezdeményezésekben.” 

– nyilatkozta a kommunikációs szakember.

2022 októberében megrendezték a Fenntartható BME workshopot, melyen a 8 kar beszámolt a fenntarthatósághoz kapcsolódó tevékenységéről. 

„Rácsodálkoztunk mennyi mindennel foglalkozunk a zöldítés terén” 

– tette hozzá Kovács Klára.  2023 szeptemberében pediga Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja WORKSHOP-jának helyszínéül is a Műegyetemen szolgált, melyen egy sereg kiváló kutató, professzor és fenntarthatóság terén jártas szakember vett részt, akik az ország különböző egyetemeiről érkeztek. Ez egy sikeres előadássorozat volt.

„Sikeresen zajlott le az immáron másodszor megrendezett karok közötti ’Zöld TDK’ szekció, mely inspiráló fórumot teremtett a hallgatóknak. Kutatásaik népszerűsítik a fenntarthatóság témaköreit. Ez a kezdeményezés tovább erősíti az egyetem elkötelezettségét a környezettudatosság iránt, ösztönözve a diákokat a zöld innovációk terén való kiválóságra.” 

– emelte ki Keglevich tanár úr.

További lépések: Hallgatói önkéntesség

A BME örömmel fogadja a hallgatók jelentkezését önkéntes munkára, hiszen az egyetem a közös erőfeszítéseken keresztül kívánja elérni a fenntartható jövőt. Az önkéntesek nemcsak segíthetik az egyetemi kezdeményezéseket, hanem saját kreatív ötleteikkel is hozzájárulhatnak az egyetem zöldítéséhez. Az érdeklődők számára a ’BME a Fenntarthatóságért’ oldalon rendszeresen frissülő információkkal szolgál a legújabb fejleményekről és lehetőségekről. A hírlevél pedig a legfrissebb témákkal és eseményekkel látja el az egyetemi közösséget, biztosítva a széleskörű tájékozottságot és részvételt.

Az elért mérföldkövek és kezdeményezések nem csupán a fenntarthatósági célkitűzések teljesítését szolgálják, hanem azt is mutatják, hogy az egyetem valóban elkötelezett a zöldítés és fenntarthatóság ügyében. A jövőben további sikerekre és együttműködésekre számítanak, hiszen a BME együtt építi a zöld és fenntartható jövőt.