24-es filmszemle

Magazin 2024.03.28. Patczai Zsigmond
Noha a tavalyi év így is remek mozifilmekben volt gazdag, a világjárvány és a SAG-AFTRA szakszervezet egész iparágra kiható, novemberig, csaknem öt hónapon át tartó sztrájkja számos régóta várt film bemutatását késleltette. Az idei évvel azonban úgy tűnik, Hollywood visszatér a régi kerékvágásba, és 2024-ben az előző évre várt megjelenései mellett sok olyan produkciót várhatunk, amire érdemes lesz beülni egy adag popcornnal a vörös kárpitos székekbe. Az év számos kiváló alkotása közül szemezgetünk.

 

Zac Efron főszereplésével március 21-én kerül bemutatásra a Vaskarom, ami valós események alapján ismerteti egy tragikus sorsú pankrátorcsalád életét. A mára megkerülhetetlenné vált A24 stúdiójában született alkotást a kritikusok elismeréssel fogadták, külön kiemelve a bunyós testvéreket megformáló, szénné gyúrt főszereplők (Zac Efron és Jeremy Allen White) erőteljes alakítását, a szívbe markoló sztorit és az intenzív akciójeleneteket, amelyek mindegyikét a hitelesség érdekében egyben forgattak le, valódi közönség előtt, profi pankrátorokkal a csúcsra járatott hitelesség érdekében. A filmmel kapcsolatos kérdés az, vajon elég-e ahhoz a ringbeli győzelem, hogy a fiúk megtörjék a családot sújtó átkot?

A teniszsport elit világába kalauzoló Challengers se nem adaptáció, se nem feldolgozás, forgatókönyvét teljes egészében az elsőfilmes Justin Kuritzkes írta. Luca Guadagnino rendezésében április 25-én érkező műnek középpontjában egy pikáns szerelmi háromszög története áll. A Zendaya által megformált Tashi Duncan egyszerre két srác fejét csavarja el, aki évekig elválaszthatatlan cimborák voltak. A két fiatal teniszcsillag Art (Mike Faist) és Patrick (Josh O’Connor) között már nemcsak a teniszpályán dúl a rivalizálás, hanem a sztárként ünnepelt lány kegyeiért is meg kell küzdeniük. Minden egyre bonyolultabbá válik, ahogy a trió idősebb lesz, megházasodnak, és a sérülések háttérbe szorítják az egykor ígéretes karriereket. 

A 2015-ben bemutatott Agymanók egyike a Pixar legkiválóbb és legérettebb animációs filmjeinek. A történet zseniálisan sikerességgel célozta megmutatni, mi zajlik le bennünk, a fejünkben, a szívünkben azzal, hogy megszemélyesítette az érzelmeinket. Amikor utoljára láttuk Rileyt, a 11 éves lányt, éppen az új városba költözött és az újrakezdéssel járó nehézségekkel küzdött. A június 13-án vászonra kerülő folytatásra Riley fiatal nővé érett. Immáron tinédzser, ami azt jelenti, hogy rengeteg új érzelem randalírozik a fejében. A régi banda tagjaiban Derűben, Bánatban, Haragban, Majréban és Undorban, akik így együtt már jó ideje navigálnak sikerrel, vegyes érzések kezdenek kavarogni, amikor felbukkan Feszkó, aki ráadásul úgy tűnik, nincsen egyedül.

A Deadpool és Rozsomák megváltoztatja a Marvel-moziverzum történelmét, sőt megmenti azt. Ebben az érzületben, szinte eszelős várakozásban telik sokaknak a visszaszámlálás július 25-ig. Hat évvel a 2018-as második rész premierje után Ryan Reynolds visszatér a mozikba a születésekor rászabott Wade Wilson, azaz Deadpool szerepében. Ryan több éves lobbizás után sikerült csak tető alá és vászonra vinni szerelemprojektjét, amiben a kanadai színész kvázi önmagát játssza. Akkor rögtön hatalmas sikert aratott, és a nagypofájú szuperhős második kalandja is hozta a tőle elvárt színvonalat. A harmadik részre az ausztrál showman, Hugh Jackman is beadta a derekát, még egyszer, utoljára a Rozsomák ikonikus sárga kosztümébe bújik. Rebesgetik, hogy mások is kaphatnak egy utolsó jelenetnyi rivaldafényt, egyes források azt javasolják, érdemes mindenkinek felfrissítenie a tudását a 2000-es évek első felében mozikba küldött képregényfilmeket illetően…

Amennyire várjuk a Joker folytatását, legalább annyira tartunk is tőle. Bár magáról a cselekményről egyelőre nincs információnk, a Joker 2 Oscar-díjas elődje feladja a leckét a produkciónak és Joaquin Phoenix tébolyult karakterének. Ha hinni lehet az eddig kiderült részleteknek, egy musicallel vagy valami arra hajazóval lesz dolgunk, ami nagyon eltér az eddig megszokott Joker-feldolgozásoktól. A várt pszichológiai thrillert október 3-ra ígérik a mozikba, a premier dátumok általános bizonytalansága mellett annyit azonban borítékolhatunk, hogy az év egyik legjobban várt filmje és Lady Gaga zenei kvalitásai harmóniában lesznek. A Folie à Deux-ről Lawrence Sher, az operatőr elárulta, hogy óriási meglepetéseket tartogat, váratlan fordulatokkal lesz tele.

Az előző évtized egyik legjobb rendezői bemutatkozása volt a Szamosi Zsófia főszereplésével készült Egy nap. Aztán teltek az évek, és nem érkezett hír a következő filmről, félő volt, hogy egy nagy tehetség veszik el. Örömhírként érkezett, hogy a Velencei Filmfesztivál felkarolta Szilágyi Zsófia Január 2. című filmtervét. Az év eddigi legfontosabb magyar filmes híre, hogy megvan rá a pénz, és februárban indul a forgatás, a nemzetközi premier a 81. Velencei Filmfesztiválon lesz szeptemberben. A filmről röviden ezt olvashatjuk:

Klára különköltözik a férjétől. Barátja, Ági segít neki. Összesen hét kört tesznek meg kocsival. Bár minden alkalommal ugyanazt az utat teszik meg oda és vissza, mégis minden kör más.