Húsvéti menü a világ körül
Magazin
Németországban, akárcsak hazánkban, az új élet szimbóluma, vagyis a tojás elengedhetetlen részét képezi a húsvétnak: jellemzően főve fogyasztják, zöld mártással, ami friss fűszernövények, petrezselyem, snidling és sóska felhasználásával készül. Nagypénteken még hal kerül az asztalukra, hiszen böjtölni kell, később pedig az ártatlanság szimbóluma, vagyis a bárány is megjelenik a menüsorban: bár a bárányhús is gyakori húsvéti étel, még népszerűbb a bárány alakú sütemény.
Olaszországban nagyban függ a régiótól is, hogy mit fogyasztanak a családok. Ligúriában egy sós torta a legnépszerűbb fogás, amit 33 rétegből álló leveles tésztából készítenek, ezzel Krisztus korára utalva. A töltelék jellemzően articsóka, zöld leveles zöldségek, illetve főtt tojás, hozzá pedig könnyű fehér bort kortyolnak. Észak-Olaszországban, Trentinóban fehér spárgát, specket (füstölt sonkát), illetve tojáskrémet esznek, míg délen, Pugliában cukros mandulapasztából készítenek bárány alakú édességet, ami belül likőrbe áztatott piskótát rejt. A panettone húsvéti megfelelőjét is megalkotta egy milánói üzletember, Angelo Motta: ez a colomba – egy kandírozott gyümölcsökkel készült, galamb alakúra formált kelt tészta, aminek a tetejére egész mandula és cukorgyöngyök kerülnek. A katolikus országokban az asztalra kerülő ételekből kosarat készítenek, amit elvisznek a templomba és a pap áldását kérik rá, így garantálva a családtagok egészségét és jólétét.
Franciaországban elegáns, kifinomult fogásokkal ünneplik a feltámadást: levendulával és mézzel pácolt báránycombot, illetve fehérborban főzött sonkát esznek, amit petrezselyemmel, tárkonnyal és turbolyával fűszereznek.
Görögországban délutántól késő esti tartó lakomákat rendeznek a szabadban, amely során tsourekit, vagyis szezámmaggal meghintett, piros tojással díszített kalácsot, valamint koulourakiat, egy ünnepi vaníliás teasüteményt is fogyasztanak. Azért extrém ételek is szerepelnek a menüben: ilyen például a mayiritsa – a bárány belsőségekből, friss zöldségekkel készült erőleves.
Svédországban a modern szemlélet jegyében már nem csak hagyományos fogásokkal ünnepelnek (vagyis például heringgel és hagymával rakott burgonyával, vagy gravlax-szal, ami a só, cukor és kapor keverékével érlelt lazac), hanem előtérbe kerültek a vegán finomságok, és egyre nagyobb igény mutatkozik a szezonális, friss, tavaszias ízvilágú kézműves sörökre is.
Amerikában és Angliában nagy népszerűségnek örvend a hot cross bun, azaz a gyümölcsökkel készült, fűszeres zsemle, aminek a tetején kereszt minta található. Évszázadokkal korábban úgy tartották, hogy ez a finomság meggyógyítja a betegeket, és képes megvédeni a hajótöréstől a matrózokat. Az angol ünnep része a simnel torta is, egy aszalt gyümölcsökkel és marcipánnal készülő édesség, aminek a tetején 11 marcipán golyó található – a 11 apostolt jelképezve. Amerikában a hot cross bun mellett peeps-et is kapnak a gyerekek, ami mályvacukorból formált húsvéti figurákat (nyuszit, csibét) jelent, valamint mézes sült sonka is kerül a családok asztalára.
Források:
- foldjaro.hu/husveti-etelek-a-nagyvilagban/
- mindmegette.hu/husvet-a-vilag-korul-46345/
- visititaly.eu/it/cibo-e-sapori/pranzo-di-pasqua-in-italia-ricette-tradizionali
- visitsweden.com/what-to-do/culture-history-and-art/swedish-traditions/more-traditions/easter-sweden/
- horvathrozi.hu/erdekessegek/gondolta-volna/jellegzetes-husveti-etelek-vilag-orszagaiban